Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nosimse: Originalan modni kutak u Čumićevom sokačetu

AUTOR: Jelena Jovanović 30 May, 2021
Nosimse: Originalan modni kutak u Čumićevom sokačetu

Piše se zajedno, i naziv je vintage radnje u Čumićevom sokačetu. U pitanju je odeća, retro i vanvremenska. Sanja Nikolić, vlasnica radnje Nosimse, u razgovoru za City Magazine kaže da je početak njene modne priče bio – onlajn.

„Na internetu se okupila prava zajednica žena koja voli second hand/vintage, ali sa kojom sam mogla da govorim i o drugim bitnim temama. U godinu dana, koliko postoji Nosimse brend, cela ta zajednica divnih žena mi je dodatno pokazala da moja početna želja za radnjom ima smisla.”

Sanja kaže da naziv radnje može da zvuči malo i buntovnički, kao i revolucionarno, ali da je isto tako to jedna životna filozofija koju ona često pokazuje na svom Instagram profilu.

Za Čumić dizajn distrikt, u kom se radnja Nosimse nalazi, Sanja kaže da je mesto koje je na neki način vintidž jer je ceo objekat napravljen 90-ih godina.

„Mislim da je moj način bavljenja ovakvom vrstom posla na neki način i održiv, a domaće dizajnerke su mnogo održivije od bilo kog brzog ili fast fashion brenda. Tako da smo mi na jednoj istoj strani gde se zajedno borimo za bolji svet u kome bi trebalo da se vodi računa o pravima radnika/ca, kao i o planeti Zemlji. U skladu sa tim je Nosimse radnja okružena poznatim domaćim dizajnerkama.”

U ponudi je second hand odeća (haljine, suknje, košulje, mantili, jakne, džemperi, farmerice…), zatim i vintidž nakit, torbe, stvari za kuću (čaše, činije, lusteri, bokali, vazne…). Tu su i skandinavski brendovi klompi.

Sanja navodi da odeću za svoju radnju pronalazi sama, da je odevne komade donosila iz inostranstva, i pronalazila u starim ormanima i na pijacama. Dodaje i da je enterijer osmislila brzo, prateći svoju estetiku i osećaj.

„Enterijer prati moj izbor odeće, nakita, stvari za kuću. Nosimse kutak je u stvari zatvorio jedan krug kao celinu i to ručno pravljenim štenderima i nameštajem iz 70-ih/80-ih, kao i goblenima kojima sam bila okružena u detinjstvu. Moja radnja je mesto koje nas sve prihvata, i koje nam daje pozitivnu energiju u haosu koji nas okružuje.”

U priči o kupcima Sanja kaže da u radnju dolaze žene koje vole vintidž i second hand odeću jer su svesne da ono što mogu da pronađu u ovakvoj radnji ne može da se nađe u fast fashion radnjama, a to je autentičan stil.

A na pitanje šta preporučuje za aktuelnu, proleće-leto sezonu, kada su modni komadi i asesoari u pitanju, Sanja kaže da je njena preporuka uvek ista.

„Što više da poštujemo i prihvatamo svoje telo. Da nosimo ono što nam prija i da budemo slobodne da se igramo bojama, dezenima, printovima. Preporučujem svima da izlazimo iz zone komfora i u oblačenju.”

Naša sagovornica dodaje da kupovina u second hand/vintidž radnjama ima mnogo prednosti u odnosu na kupovinu u prodavnicama koje nude brzu modu.

„Podržavamo male biznise, a ne gigantske kompanije koje zarađuju milione dok svoje radnike/ce plaćaju minimalno dozvoljavajući da rade u lošim uslovima. Nosimo recikliranu odeću – samim tim odeća kruži, i ne završava na deponijama koje ne mogu više da prime tu količinu odeće, dok se planeta zemlja guši u tom smeću. Materijali koji su se ranije koristili za odeću su mnogo bolji i izdržljivi od današnjih materijala koji se brzo cepaju, jer se tretiraju hemijskim sredstvima koja nisu dobra za našu kožu. Uniformisanost nikada nije bila in, tako da kupovinom second hand/vintidž garderobe dobijamo autentičan stil.”

Sanja Nikolić na kraju razgovora pominje da planira da Nosimse u jednom trenutku ima u ponudi i svoje majice i košulje. „Volela bih i da u jednom trenutku ispunim jednu svoju dugogodišnju želju, a to je da otvorim restoran koji će biti malo drugačiji od drugih.”

Čumićevo sokače, lokal br. 13