Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Omiljeni odevni komadi glumica francuskog novog talasa

AUTOR: CityMagazine 16 Apr, 2021
Omiljeni odevni komadi glumica francuskog novog talasa

Fransoa Trifo, Godar, Melvil i Šabrol reditelji su koji su u jeku popularnosti magazina Cahiers du Cinéma promenili francuski film tokom sredine prošlog veka. Njihov rad odlikuje se slobodom izražavanja i isto takvim pristupom snimanju, te su ubrzo postali zvezde čuvenog novog talasa. Džin Siberg, Ana Karina, Žana Moro, Katrin Danev, Fani Ardan, Emanuel Riva i Brižit Bardo glumice su koje vezujemo za ovaj period. Međutim, danas se nećemo baviti njihovim zapaženim rolama, već modom tog vremena.

Jules et Jim, À bout de souffle, Hiroshima mon amour samo su neki od naslova u kojima su zaigrale pomenute dive francuskog filma. Oni su interesantni kako zbog radnje i likova, tako i zbog inspirativnih kostima i stilskih lekcija koje su dame širom sveta usvojile i koje su se zadržale sve do danas. Glavne junakinje ovih ostvarenja prkosile su ustaljenim normama odevanja i za to vreme modernim frizurama. Ukratko – prigrlile su novine i postale sinonim za francuski šik.

Muška moda tog doba, oličena u pantalonama i crnoj rolci, savršeno je nadopunjavala ženska stylish izdanja sa lepršavim bluzama i ešarpama. Ovi komadi ubrzo su postali nezamenljivi u garderoberu, a mi se u galeriji koja sledi prisećamo još nekih koji su obeležili jednu eru, a danas inspirišu nove generacije dama. Nadamo se da ćete uživati u narednim minutima…

Izvor: Harperʼs BAZAAR España