Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Perwoll Fashion Week Digital: Prvi Fashion Week u jugoistočnoj Evropi, prvi i u promociji novog Digital koncepta!

AUTOR: CityMagazine 20 Oct, 2020
Perwoll Fashion Week Digital: Prvi Fashion Week u jugoistočnoj Evropi, prvi i u promociji novog Digital koncepta!

Predstojeći Perwoll Fashion Week održava se u periodu od 30. oktobra do 7. novembra 2020. Obuhvataće emitovanje različitih video formata dizajnerskih revija posebno snimljenih za ovu priliku u produkciji Modnog studija Click, a tokom dva dana u Belexpocentru biće organizovane i modne revije sa ograničenim prisustvom publike, u skladu sa zvaničnim propisima i preporukama Kriznog štaba.

Fokus projekta ostaje na promociji kolekcija domaćih modnih dizajnera, dok će značajan deo programa biti posvećen društveno odgovornim – humanitarnim, kao i edukativnim i umetničkim sadržajima.

Zapratite FB event i u realnom vremenu ispratite sve događaje na manifestaciji.

Lista imena sjajnih dizajnera solidno je velika te ćemo u ovom tekstu pokušati da damo samo delimičan pregled i pozvati vas da se lično, putem digitalnih kanala, a zatim i u njihovim radnjama uverite u kvalitet modela koji će nam biti predstavljeni.

DRAGANA OGNJENOVIĆ će pored uvek sjajnih odevnih kolekcija, doslednih njenom minimalističkom stilu, koji nakon korone postaje dominantan modni stil u svetu, predstaviti i novu kolekciju aksesoara. MARIJA TARLAĆ, jedna od trenutno najzaposlenijih beogradskih dizajnerki, prikazaće modele koji odgovaraju na zahteve aktuelne sezone. ANA TROŠIČ TRAJKOVIĆ istrajava u konceptu održive mode i kroz svoju novu kolekciju Game Changer podseća na godinu u kojoj smo uspeli da usporimo, na Sporu modu, koja kao pokret ima sve više pristalica i među stvaraocima i među konzumentima.

Dizajnerka Nevena Ivanović nam ispred svog brenda NEO DESIGN prezentuje Transcollection Clash of the NEO worlds. Zanimljivu kolekciju predstaviće nam BUDISLAVA Keković (www.budislava.com) inspirisana konceptom Ajnštajnove teorije relativnosti. Nabiranje u materijalu prostora-vremena/Ripple in the fabric of space-time, prikazano je kao fizičko, vidljivo nabiranje i talasanje materijala u modelima, svetlucanje dalekih objekata iz dubokog svemira i prelamanje svetla na podlozi večite tame beskraja.

LalicA, višestruko nagrađivana dizajnerka Aleksandra Lalić, prikazaće few seasons kolekciju My Sweet Girl, So Scared You Forgot About Death, skup odevnih predmeta nastalih kao komentar simulakruma recentne stvarnosti. Opterećena je pokušajem prilagođavanja na novu. LalicA promoviše mogućnost modne priredbe u doba pandemije, kao profesionalno-životni paradoks. Ali i ne zaboravljajući da je moda samo jedno od ekstatičkih društvenih raspoloženja stimulativnih za proizvodnju osećaja pripadnosti kolektivu/mnoštvu.

Iz kolekcije Aleksandre Lalić / Foto: Jovana Mladenović

Posebnu atrakciju događaju daće i nova kolekcija brenda BULKA iza kog stoji dizajnerka Nina Bogosavljev, a koja je prikazana u septembru na istorijskom, prvom online izdanju Londonske nedelje mode u okviru programa u organizaciji Fashion Scoute-a.

Instagram: @bulka.babes
Facebook: bulka.babes

GET UP Jasmina Vujović predstavlja kolekciju za otelotvorenu ideju žene koja je prirodna, nežna, suptilna, a u isto vreme snažna, istrajna, neoboriva. Višeslojnost, kao suština tajnovite i misteriozne ženske energije, kombinovana je sa oklopnim detaljima koji simbolizuju čeličnu snagu. Ova dvojna uloga obitava kao večita interakcija unutar svake žene koja kao kolevka života u sebi nosi ceo svet, potencijal da se bude i jedno i drugo, oba ili – Dyada.

Facebook: getupdesignstore

MARIJA HANDMADE uvek naglašava spori pristup modi koji, između ostalog, znači promišljanje o samom proizvodu pre kupovine. Kolekcija SENKA nas podseća na lepotu uprkos prolaznosti i neizvesnosti dok nas vraća prirodi i njenim tonovima. Vrednuje se ručni rad. Osnovna ideja brenda je odeća od prirodnih materijala nastala pletenjem i tkanjem na razboju.

Instagram: @marijahandmade
Facebook: marijahandmade
Pinterest: marijahandmade
www.marijahandmade.com

Modni koncept NINAMILÁN studio čine zasebne kolekcije – business wear, street wear, shape wear i designer wear. Kolekcija I’M MORE, MUCH MORE, SO MUCH MORE, kroz bogatu paletu boja i printova i kombinacije muških formi i ženstvenih detalja, daje novu dominantnu i odvažnu žensku siluetu i simbolično prikazuje činjenicu da su žene mnogo više od onoga kako ih drugi vide.

Instagram: @ninamilanstudio
Facebook: ninamilanstudio

NINAMILÁN studio

Modni brend SISTERS CODE ATELIER, napravio je saradnju sa modnom dizajnerkom Danicom Tonšić – Dana Light i brendom obuće Kamije. U vreme pandemije kada je podrška vrlo bitna udružili su snage i kreirali kapsula kolekciju jesen/zima 2020/2021 pod nazivom Sisters Code Atelier & Dana Light i Kamije. Naša poznata novinarka i pisac Duška Jovanić fotografisala se u modelima iz aktuelne kolekcije, čiji je stil odevanja donekle i inspirisao dizajnerke.

www.sisters-code.com

Duška Jovanić / Foto: Hrvoje Antolović

IVANA VORGUCA kolekcijom Koraci i putokazi predstavlja vizuelni doživljaj ljudske potrebe da se kreće, napreduje i stvara. Nekada je to jedan korak, nekada je pređen ceo put. Koraci, putevi, linije. Vreme koje prolazi i ono koje dolazi. Sekund, minut, sat. Trajanje. Razgovor, signal, eho. Linija aviona – trag. Priroda, zemljani put, oblik, ljudski korak. Nebo i zemlja. Linija spajanja. Povratak prirodi. Sve su to segmenti koji čine celinu kolekcije. Modeli su dizajnirani kako za muškarce tako i za žene.

Instagram: @vorguca_clothing
Facebook: vorgucaclothing

ANA VASILJEVIĆ, srpska dizajnerka koja poslednjih godina živi i radi u Barseloni, prikazaće kolekciju Re-worn heritage nastalu kao deo naučnog rada Uloga kulturnog nasleđa u sistemu samoodržive mode objavljenog u okviru doktorskih studija i u okviru zbornika na konferenciji Tekstilna industrija Saveza Inženjera i Tehničara Tekstilaca Srbije.

Foto: aleksandarcelar.com

MUŠKA MODA

BOŠKO JAKOVLJEVIĆ predstaviće kolekciju muške mode pod nazivom Candy Shop. Kao i svaki put do sada Boško će predstaviti nesvakidašnje komade, koristeći moderne forme, eksperimentišući sa materijalima.

Iz kolekcije Candy Shop Boška Jakovljevića

ĐORĐE BAŠČAREVIĆ u svojoj novoj kolekciji za jesen/zimu akcenat stavlja na volumen, figura se gubi u slojevima odeće, a osnovne karakteristike su udobnost, svedenost u kroju i pomerenost u načinu stilizacije. Modeli su spremni za muškarce koji se ne ustručavaju da istaknu osobenost upadljivim komadima, kako u kroju, tako i u dezenu/boji.

Facebook: DordeBascarevicDesign

Iz kolekcije Đorđa Baščarevića

MARKO GLAVINIĆ svoj rad predstavlja kroz mušku modu, ali ne isključivo. Njegova nova kolekcija se zove Je suis comme je suis, i rađena je za sezonu jesen-zima 2020-21. Muškarac za kog kreira je Preverov junak. Dalijeva senka. Miroova igra boje i oblika. Umetnikova interpretacija željenog. Jer „takav sam kakav sam”…

Instagram: marko_glavinic_wear


UNIVERZITET METROPOLITAN predstaviće digitalnu reviju Vidimo se na proleće, diplomaca: Jelene Nedeljković, Marine Živković, Strahinje Tabakovića i studenata četvrte godine Modnog dizajna Marijane Stepanović, Sofije Stanković, Tamare Vojnovski, Dina Puljića, Bogdana Mrša. Studenti su imali slobodu da u okviru svojih kreacija predstave viđenje mode, umetnosti, načina života, ali i trenutnih dešavanja u svetu.

Mentori su im docenti MA Katarina Samardžič i MA Tijana Pavlov, kao i vanredni prof. MA Aleksandar Protić. Za video produkciju je zadužen vanredni prof. MA Nikola Majdak.

www.metropolitan.ac.rs

Foto: Miša Obradović

BFW INSTASHOT

Promovisanje neafirmisanih umetnika nastaviće se u Dorćol Platzu kroz izložbu fotografija RISE UP Nemanje Vojnovića (Sky Photography), pobednika konkursa BFW Instashot održanog tokom prethodnog Perwoll Fashion Week-a.

Pobednici Mionetto Style Academy Melanija Vasić, Mina Cvetinović, Bogdan Mrša dobili su predstavljanje na Perwoll Fashion Week-u, novčani iznos od 100.000 dinara i materijale za izradu kolekcije, kao i titulu brend ambasadora i saradnju tokom čitave godine. Mionetto Style Academy je bila zamišljena kao dvonedeljna modna edukacija mladim dizajnerima sa realizacijom modela kao finalnim proizvodom. Akademiju vode Nenad Radujević i Boško Jakovljević, a predavači su bili brojni eminentni stručnjaci iz sfere mode i modnog biznisa.

Foto: Miša Obradović

Poseban segment akademije bila je radionica na temu održive mode i mladi dizajneri su dobili zadatak da urade redizajn jednog odevnog predmeta pod mentorstvom Ane Trošić Trajković. Svi oni će učestvovati i u finalnoj reviji na Perwoll Fashion Week-u, a pobednik će dobiti Noizz Fashion Award.

BELI DAN je projekat u kom je kulturno nasleđe inspiracija, a koji se pokazao i kao odličan primer kulturne diplomatije. U projektu učestvuju višestruko nagrađivane modne dizajnerke Sonja Krstić, Aleksandra Lalić, Nevena Ivanović, Ana Trošić Trajković baveći se interpretacijom nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz savremeni modni (primenjeno)umetnički izraz. Radovi pomenutih dizajnerki nakon izložbi u galeriji Progres i Kulturnom centru Srbije u Parizu sada će biti izloženi u Francuskom institutu u Beogradu.

Dizajn: Ana Trošić Trajković / Foto: D. Milenković

JAČI OD STRAHA

Nedelja mode u saradnji sa Udruženjem žena obolelih od kancera dojke se i ovaj put uključuje u aktivnosti u okviru projekta „Jači od straha“ koji ima za cilj da poruke ohrabrenja stignu do onih koji se bore sa kancerom.

Te modele će nositi poznate ličnosti u cilju plasiranja važnih poruka što širem auditorijumu. Specijalno za ovu reviju modele će pripremiti Daniela Glišić, Svetlana Jaćović, Tijana Milutinović, Aleksandra Lalić, Sonja Jocić, Valentina Obradović, Igor Todorović.

#jaciodstraha

Izložba maski u Dorćol Platzu – POKRIVALICE – predstavlja presek rezultata spontane akcije građanske solidarnosti samoorganizovanih tekstilnih i modnih stvaralaca. Akcija je inspirisana pojavom korona virusa koja je u jednom trenutku izazvala nestašicu zaštitnih maski. Cilj akcije je volontersko i neprofitno stvaranje pokrivača za lice, odnosno pokrivalica, kako bi se podigla svest o važnosti društvenog distanciranja, te i same higijene. Kao rezultat nesebičnog zalaganja pojedinaca dobili smo sjajne, kreativne, pa i unikatne maske.


IZLOŽBA MODNIH DETALJA

C&G Classy Gloves

C&G Classy Gloves dizajniraju i proizvode male serije ženskih modnih rukavica unikatnog dizajna i visokog kvaliteta.

Instagram: @classy_gloves
Facebook: classygloves
www.classygloves.com

Gordana Perenčević

Kolekcija nakita: Ritam

Tehnika: Mixed media

Hota Hota

www.hotahota.com

Iskra nakit

Facebook: srebro.iskra

Kika Woo

Instagram: @kika_woo
Facebook: kikawoo

LILU shoes

Dizajner: Danijela Biškup

Instagram: @lilushoesbydanijelabiskup

Loola’s torbe

Instagram: @loolas_torbe
Facebook: loolascrafts
www.loolas.rs

RARA

Instagram: @weavingrara
Facebook: weavingrara

REDA Milano

www.redamilano.rs


Belgrade Fashion Week je svojevremeno bio prvi događaj ovog tipa u jugoistočnoj Evropi, a biće pionir i u realizaciji koncepta hibridnih događaja koji će se realizovati i live i onlineDigitalni kanali BFWa – sajt, Facebook, Instagram, YouTube, kao i najpopularniji portali, pružiće mogućnost mnogo većem broju modne publike da prati manifestaciju uživo a „privilegija“ prvog reda je sada dostupna svima. Modni sladokusci će atraktivne i kvalitetne modne sadržaje, uz vrhunsku video i foto produkciju, moći da prate u društvu bliskih osoba, uz čašu omiljenog pića, iz topline svoga doma, kafića, ili ambijenta po sopstvenom izboru.

Info za naslovnu sliku:

Fotograf: Miša Obradović
Styling : Adela Damjanović
Fashion: Vesna Kracanović, Iva Šumilov
, Jovana Marković
Obuća: Lilu shoes by Danijela Biškup
Modeli: Marina Krtinić i Jovana Čebžanović
Šminka: Zlata Blagojević i Mina Abramović
Frizura: Tijana Ilić
Lokacija: Dim, Cetinjska 15

Perwoll Fashion Week Digital

30.Oct 2020
07.Nov 2020

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Stil

Nova kolekcija Luj Vitona izgleda kao da ste slučajno zumirali ekran

Kreativni direktor Luj Vitona, Nikolas Geskjer, u novoj kolekciji se poigrava proporcijama i superdimenzioniranim detaljima stavlja modu pod lupu. Čini…

Kraljica Ranija u omiljenom tufnastom dezenu

Iako su im stilovi različiti, nije teško pronaći sličnosti između garderobera najelegantnijih članica kraljevskih porodica. Odela krojena po meri, mantil…

Balensijaga revija u blatu: „Bogohulno je staviti cipelu od 1.000 evra u blato, ali to je čini stvarnom”

Blato i dizajnerska odeća su dve stvari koje su obično nespojive… sve dok Balensijaga ne odluči da reviju na Nedelji…

Kašika šećera u šamponu je jeftin trik koji daje 4 sjajna efekta, ali na jednu stvar morate da pazite

Zaboravite na skupe preparate, jer pranjem kose šamponom s dodatkom šećerom učinićete uslugu vašem zanemarenom vlasištu, a kosa će rasti…

Irina Šajk u korsetu i najčudnijoj mini suknji napravila pometnju na ulicama Pariza

Irina Šajk je jedna od mnogih zvezda koje su gostovale na Nedelji mode u Parizu, a privukla je sve poglede…

Mršavi šalovi: Najbeskorisniji trend iz 2000-ih se vraća u modu, i nimalo nam nije drago

Istina je da volimo što su modni trendovi ciklični i što su one mamine stare farmerke i vintidž sako danas…