Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pregled revija na 47. Perwoll Fashion Week-u, drugi deo

AUTOR: CityMagazine 10 Nov, 2020
Pregled revija na 47. Perwoll Fashion Week-u, drugi deo

Prvo digitalno izdanje Perwoll Fashion Week-a nastavljeno je emitovanjem novih dizajnerskih revija online. Njih je, kao i sve prethodne, bilo moguće pratiti uživo, a u nastavku pogledajte kako je sve to izgledalo.

NEO DESIGN I ITAIDOSHINEO

NEO DESIGN brend dizajnerke Nevene Ivanović prezentovao je kratki modni video pod nazivom ITAIDOSHINEO. Ovaj video je spona između kolekcije MOKOSHINEO i kolekcije JUUNISHINEO koja će biti prikazana u martu sledeće godine na FASHIONCLASH festivalu u Holandiji. Video prikazuje #neowarrior koja se priprema za svoj susret sa svojom srodnom dušom iz drugog sveta. ITAIDOSHIN je japanski izraz za harmoniju koja nastaje kada se dve duše savršeno poklapaju. U svim NEO kolekcijama jako je bitna spona između suprotnosti koje se upotpunjuju i daju smisao jedna drugoj.

Video je sniman na lokaciji koja je sama po sebi nestvarna i izmeštena iz prostora i vremena, srednjevekovna crkva Arača u blizini Novog Bečeja. Udaljena od svakog vida civilizacije, čini da zaboravite gde se nalazite i da se potpuno uživite u svaki scenario koji zamislite. Iza kamere našao se Zoran Rašić- LU.MESS i zbog njegovog umeća će vas upravo ovaj video naježiti i uvući u svoju nadrealnu atmosferu.

REWORN HERITAGE Ane Vasiljević

Nakon godina raznovrsnih projekata kreiranja kroz kolekcije, krojenja, tkanja i šivenja, Ana Vasiljević postala je veoma svesna „otpada“ i tkanina koji ostaju nakon svakog novog projekta. Iako se trudi da te ostatke tkanina ponovo upotrebi, vrlo često se pojedini delovi čine previše neobično oblikovanim ili malim da bi ih mogla ponovo upotrebiti za cele odevne komade ili veće delove istih. Nakon dosta proučavanja shvatila je da, nažalost, mnogi programi recikliranja tekstila ne prihvataju ostatke tkanina, a većina tih ostataka završava u smeću. U tom smislu, projekat Reworn heritage ima za zadatak istraživanje načina na koji se tekstilni otpad i delovi upotrebljenih odevnih predmeta mogu ponovo upotrebiti pre svega u tekstilnoj strukturi i novim likovnim elementima koji obogaćuju odevne komade.

Ovaj projekat je ujedno i izraz poštovanja prema viziji, kreativnosti i odlučnosti svih koji se uključuju u proces ponovne upotrebe ostataka kao deo procesa dizajniranja pod nazivom zero waste. Cilj projekta Reworn heritage je otkriti način kako da se stvori novi životni vek tekstilnom otpadu tako da ih preradi i upotrebi za izradu novog tekstilnog komada koji će imati jednako važnu ulogu u dizajnerskom procesu izrade.

Marko Glavinić poručuje: TAKAV SAM KAKAV SAM

Marko Glavinić je diplomirani kostimograf savremenog odevanja. Svoj rad predstavlja kroz mušku modu, ali ne isključivo. Kolekcije su prepoznatljive korišćenjem jasnog kolorita i geometrizovanih sečenja, kroz sportske forme, nasuprot čistih linija razrade konfekcijskih oblika.

Marko je predstavio kolekciju Je suis comme je suis za jesen-zimu 2020-21. Inspiracije su mu Preverov junak, Dalijeva senka, Miroova igra boje i oblika. Kolekcija predstavlja umetnikovu interpretaciju željenog.

READY TO WEAR Đorđa Baščarevića

Akcenat je na volumenu, figura se gubi u slojevima odeće, osnovne karakteristike su udobnost, svedenost u kroju i pomerenost u načinu stilizacije. Za muškarce koji se ne ustručavaju da istaknu osobenost upadljivim komadima, kako u kroju, tako i u dezenu/boji. Kao i u dosadašnjem radu, a kada je u pitanju muška moda, osnovna tema istraživanja je soft masculinity, autor koketira sa lirskim i alternativnim elementima, na granici nekonvencionalnog, ali ipak komercijalnog.

Paleta boja je svedena na crnu, sivu, braon i teget, sa neizostavnim psihodeličnim dezenima koji daju balans gotovo jednoličnoj osnovnoj paleti. Materijali su prilagođeni sezoni, te pored neizostavnog pamuka, viskoze i vune ima i specijalnih veštačkih nepromočivih materijala, a tu su i detalji od veštačkog krzna.

STUDENTI MODNOG DIZAJNA METROPOLITAN UNIVERZITETA

UNIVERZITET METROPOLITAN predstavio je digitalnu reviju Vidimo se na proleće, diplomaca: Jelene Nedeljković, Marine Živković, Strahinje Tabakovića i studenata četvrte godine Modnog dizajna: Marijane Stepanović, Sofije Stanković, Tamare Vojnovski, Dina Puljića, Bogdana Mrše. Studenti su imali slobodu da u okviru svojih kreacija predstave viđenje – mode, umetnosti, načina života, ali i trenutnih dešavanja u svetu. Mentori su im docenti MA Katarina Samardžič i MA Tijana Pavlov, kao i Vanredni prof. MA Aleksandar Protić.

Za video produkciju je zadužen vanredni prof. MA Nikola Majdak. Cilj studijskog programa Modni dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti, Univerziteta Metropolitan je da osposobi studenta da se uspešno bavi profesionalnim dizajnerskim poslom, u skladu sa očekivanjima i potrebama modnog tržišta i poslodavaca.

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Stil

Zvezda hit serije „Scenes from a Marriageˮ zablistala na crvenom tepihu

Glumicu Džesiku Čestejn pre meseca dana imali smo priliku da vidimo na crvenom tepihu Venecijanskog festivala. Tada je sve ostavila…

Sara Džesika Parker u asimetričnoj haljini koja će inspirisati vaša jesenja izdanja

Glumica o kojoj je danas reč sa lakoćom ume da iznese ovosezonske komade, tako da njen izgled poprimi elegantnu notu.…

Karirani sako na 15 načina

Odmah na početku, moramo da istaknemo da je karirani sako hit aktuelne sezone! Stoga, nismo imali nikakvu dilemu u vezi…