Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta sve možete da uradite sa odećom koju više ne nosite?

AUTOR: CityMagazine 09 Jun, 2021
Šta sve možete da uradite sa odećom koju više ne nosite?

Ovo je period godine kada se bavimo velikim raspremanjem garderobera, što sa sobom povlači izvesnu količinu iznošenih komada. Ukoliko imate običaj da iste odlažete u kontejner bez puno razmišljanja, vreme je da tu naviku promenite. Brojke govore da, na primer, u Francuskoj, 10.000 do 20.000 tona tekstila završi na otpadu. Stoga, nije teško zaključiti da je nakon naftne industrije, modna druga po redu po zagađivanju životne sredine. Ljudi su se delimično osvestili, ali i dalje puno toga treba promeniti, i tako prekinuti lošu praksu. Postoje kompanije, kao što je Vinted, preko kojih se na prodaju mogu oglasiti odevni predmeti, koji nam ne odgovaraju po veličini, ali šta nam je činiti sa nenosivim ili komadima koji su nam dosadili?

1. Odlaganje za reciklažu

Garderoba je nezahvalna za recikliranje, ali joj se može udahnuti novi život uz prenamenu. Toplotna izolacija, tepisi ili teniski tereni neretko su izrađeni upravo ovim putem. U većim gradskim sredinama postoje specijalni kontejneri za ovu namenu, a dobijen materijal se prvo razvrsta na onaj koji je i dalje u pristojnom stanju i onaj drugi. Često se dešava da se odeća koju neko više ne želi da nosi preusmeri u dobrotvorne organizacije za pomoć najugroženijima.

2. Prodaja

Iako se nameće pitanje ko bi želeo da poseduje komad odeće koji je nama dosadio, svaka roba ima svog kupca. Postoje platforme koje su upravo specijalizovane za to, ali i osobe koje tragaju za nečim drugačijim. Ukoliko je reč o vintidž komadima, dobro je navesti detalje u vezi sa njihovim stanjem, da kupac ne bi bio neprijatno iznenađen.

3. Humanitarna organizacija

Za kraj, izdvajamo i poklanjanje, što spaja lepo i korisno. Najčešće je potrebno da lično odnesete garderobu na adresu, koja naravno treba da bude u dobrom stanju.

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Unsplash