Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Urban Hiking

Gradovi puni zanimljivih ulica, izazovnih stepenica i skrivenih prolaza idealni su za kilometarske pešačke rute i hodanje u raznim pravcima. Za sticanje forme u dugim šetnjama u kojima se grad sagledava na nov i drugačiji način.

Tekst: Jelena Jovanović

U celom svetu koncept urbanog planinarstva je u porastu i sve je više promotera i poklonika prirodnog, zdravog, nenametljivog i uzbudljivog načina istraživanja grada. Podrazumeva se praćenje određene staze, i hodanje po različitim terenima, a posebno je interesantno sagledati grad u šetnji dugoj recimo desetak kilometara i videti njegovu konfiguraciju, arhitekturu, koncepciju, zelene površine i obode reka, razlike između delova grada. Urbana pešačenja spajaju vežbanje s istraživanjem, a lepota je i u otkrivanju zanimljivih urbanih detalja, i u sagledavanju posebnog duha grada koji može da vam iskrsne pred očima samo u posvećenoj šetnji.

Predložene rute i detaljne mape mogu se naći na brojnim veb-sajtovima, tu su i iskustva onih koji su sami osmislili svoje šetnje. Postoje i specijalizovani magazini, aplikacije za telefone koje izračunavaju razne parametre, od pomoći su i štampani vodiči. Tu su i uvek nove ideje i izazovi – gde se uputiti, i kojim gradskim stazama. 

Stepenice Los Anđelesa i San Franciska

Fitnes trend koji se rodio u Americi zasnovan je na ideji da pored brda i planina, grad može da bude jednako uzbudljivo i jednako naporno mesto za pešačenje. Ideja za urban hiking rodila se 2004. godine kad je planinar i bloger iz Los Anđelesa Den Kopel objavio tekst I Climbed Los Angeles u magazinu Backpacker. Detaljno je opisao kako se pripremao za „planinarski uspon“ , za uspinjanje gradskim ulicama i savladavanje 300 različitih stepeništa u Los Anđelesu, i naveo da se tu radilo o ozbiljnom treningu i posebnim, napornim i dugotrajnim pripremama. Kopel je osmislio i Big parade, dvodnevnu šetnju koja obuhvata pešačenje po Los Anđelesu dugu 40 kilometara. Ovaj događaj organizuje se već 14 godina, obilaze se poznati gradski toponimi, i uspinje uz 130 stepeništa. Postoji Google mapa događaja, tu su i korisni markeri, a zainteresovani za hodanje po Los Anđelesu u okviru ove parade mogu da učestvuju i samo u delu čitave ture, i osete draži i izazove urbanog planinarenja.

Lincoln Park / Izvor: urbanhikersf.com

Lincoln Park / Izvor: urbanhikersf.com

Jedan od najzanimljivijih gradova za urban hiking u Americi jeste razuđeni San Francisko, sa čak 600 stepeništa. U ovom gradu mnogi redovno praktikuju urbano planinarenje i postoji mnogo kreiranih ruta, ucrtanih na mapi. Jedna od hiking ruta u ovom gradu trajala je sedam dana, bila duga 177 kilometara i obuhvatila čak 42 brda i ukupnu visinu od 1.524 metra nadmorske visine. Uzbudljivo i fizički zahtevno istraživanje San Franciska olakšava tamošnja kompanija Urban Hiker San Francisco koja svake nedelje osmišljava nove pešačke rute. U svakoj se pešači nekoliko sati, oko osam kilometara, a tokom ovih pešačenja uživa se i u panoramskom pogledu na most Golden Gate, zaliv San Franciska, okolna brda Twin Peaks, Nacionalno groblje. Za urbane planinare u Americi veoma je izazovan i Pitsburg, grad sa 700 stepeništa u javnom prostoru. 

Predlozi za šetnje

U poslednjoj deceniji urbano pešačenje postalo je veoma popularan vid rekreacije u Velikoj Britaniji. Mnogo predloga gde planinariti, šetati i šta obići postoji na sajtu ramblers.org.ukviše od 2.500 predloženih ruta. Ovaj sajt okuplja i one koji vole da šetaju po pitoresknoj engleskoj prirodi, i one koji preferiraju gradske šetnje.

I sajt Walkit.com olakšava mnogo toga – na njemu su mape mogućih šetnji u svim ostrvskim gradovima. Mnogo je ideja i za početnike, i za one s više kondicije. Ako recimo odlučite da peške istražite Mančester, otvoriće vam se lista na kojoj su čak 132 predložene šetnje. Svaka od njih je mapirana, naveden je broj milja, koraka, koliko vremenski šetnja traje, te koliko kalorija ćete utrošiti. Tu su i instrukcije – kuda da hodate, šta svakako treba da vidite, i šta se sve usput nalazi.

Izvor: urbanhikersf.com

Izvor: urbanhikersf.com

Na sajtu postoji i opcija kreiranja sopstvene šetnje, u planer putovanja ubace se startna tačka i cilj, selektuju se brzina i željeno vreme i dobiju se podaci o trajanju šetnje, kao i informacije o svim potrebnim detaljima. Sajt obezbeđuje pronalaženje direktnih, najbržih ruta do određene tačke. Ili pronalazi manje direktne rute koje izbegavaju ulice u kojima je najveća gužva i favorizuje linije šetnje koje vode kroz parkove ili duž reka i kanala, po tihim i mirnim ulicama. Moguće je i izračunati stepen zagađenosti vazduha trase kojom želite da idete (koncentraciju azot-dioksida) i odabrati alternativne, manje zagađene puteve.

Osnovna podela šetnji koje popularni britanski sajt predlaže bazirana je na linearne (šetnje od tačke A do tačke B) i na kružne, cirkularne šetnje kod kojih se vraćate u početnu tačku. Tu su i najrazličitije tematske šetnje – istorijske, umetničke, zelene šetnje u kojima se obilaze zeleni delovi grada, porodične šetnje prilagođene kondiciji i mogućnostima najmlađih, kao i one koje imaju humanitarni karakter i čiji je cilj prikupljanje donacija i širenje raznih apela. Tu su i gradske šetnje kod kojih je naglasak na avanturi (manje poznati i manje istraženi urbani delovi), na arhitekturi ili lokalnim kulturnim i istorijskim znamenitostima, na hrani i piću (kad usput obilazite lokalne restorane i kafiće). 

Otkrivanje britanskih gradova

Draž urbanog planinarenja je u njegovoj raznovrsnosti, u velikom broju mogućnosti za hodanje u raznim pravcima, posebno u velikim gradovima. U Londonu pešače i turisti i lokalci istražujući svoj grad, a među mnogim osmišljenim i predloženim rutama je ona koja vas vodi kroz manje poznate delove centra grada, po Covent Gardenu. Šetnja počinje usponom uz stepenice metroa, i nastavlja se otkrivanjem raznih skrivenih ćoškova, prolaza, tihih dvorišta, neočekivanih mesta poput policijskog ćoška u Great Newport Street, ili zanimljivih grafita u Floral Street. U Londonu je interesantna i istorijska ruta koja traje četiri i po sata, i prati tok nekadašnje reke Fleet, koja je bila bukvalno zatrpana pre 250 godina. Industrijska gradska reka sa čak pet mostova nije ispratila i preživela urbanistički razvoj grada, a današnja pešačka ruta podseća i na istoriju i na izgled i funkcionisanje Londona od pre nekoliko vekova. Hodanje ovom rutom pruža mogućnost da se sagledaju arhitektura, spomenici, trgovi, zanimljive ulice britanske prestonice. Šetnja je duga skoro 15 kilometara, počinje kod mosta Blackfriars i završava se kod metro stanice Hampstead. 

Mapa Londona za pešake / Izvor: walkit.com

Mapa Londona za pešake / Izvor: walkit.com

Evropske mape

Jedan od evropskih urbanih planinara, Pol Saliven iz Berlina, objašnjava da je hodanje jedini pravi način da se razume tako velika, glomazna metropola kao što je Berlin. U Berlinu ima 9.950 ulica koji pokrivaju oblast od 5.370 kilometara. Inspirativna četvrt Krojcberg ili živahna ulica Potsdamer mogu se doživeti na pravi način samo ako ih prepešačite. Istoriju ovog grada možete razumeti ako peške prođete trasu duž Berlinskog zida, i podsetite se istorijskih podela XX veka. Zid je delio grad na dva dela, istočni i zapadni, u periodu od čak 28 godina, a današnja šetnja duž njegovih ostataka duga je oko 100 kilometara. Prolazi kroz centar grada i okončava se na periferiji, duž nje su nekadašnji kontrolni punktovi i osmatračnice, i table s informacijama koje objašnjavaju zanimljivu i ne tako davnu prošlost, podele i probleme Berlina.

U ovom gradu su moguće i relaksirane šetnje na takozvanim Zelenim šetalištima (Green Walks). Mreža ovih puteva duga je ukupno 565 km, i povezuje komšijske gradske četvrti. Namenjena je isključivo pešacima, a duž mreže se nalaze ribnjaci, drvoredi, bašte.

I drugi evropski gradovi imaju svoje pešačke mape, rute i predloge gde i zašto hodati. U Rimu od velike pomoći može da bude publikacija City Walks: Rome: 50 Adventures on Foot. Ovaj vodič za pešačke avanture ima sve potrebno za opušteno urbano istraživanje – detaljnu mapu, insajderske informacije, dužinu trajanja pešačkih ruta, objašnjenje brojnih kulturnih i istorijskih znamenitosti pored kojih prolazite, i koje su u ovom gradu na svakom koraku.

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Stil

Mala crna haljina Slobode Mićalović je komad koji svaka lenja žena treba da ima u ormaru

Zvuči kao dosadna floskula, ali zaista je tako. Mala crna haljina je neophodan komad u ormaru svake žene, a ova…

Margo Robi na crvenom tepihu u pravoj, pravcatoj venčanici: Na ovo se još niko nije odvažio

Najlepša holivudska plavuša Margo Robi napravila je pravi modni rizik kada se na crvenom tepihu pojavila u venčanici, ali sudeći…

Nova Balestra: Glamur sa autentičnim savremenim obrtom

Italijanska modna kuća BALESTRA pokrenula je potpuno novu eru u svojoj dugoj istoriji, inspirisanu ženama i principima slobode, inovativnosti i…

Ovaj klasičan odevni komad vratio se u velikom stilu i idealan je za povratak u kancelariju

Jesenja sezona nam i kalendarski stiže za par dana, godišnji odmori su već uveliko iza nas, pa ovih dana aktivno…

5 načina da najbrže zagrejete sobu i održite je toplom

Tokom hladnih dana važno je da sobe u kojima boravimo budu tople i da tako ostanu što duže. To možete…

Predstavljena nova kolekcija Verice Rakočević inspirisana Simon de Bovoar

U prostoru bivšeg bioskopa Balkan sinoć je u prepunoj sali predstavlljena najnovija kolekcija za jesen-zimu dizajnerke Verice Rakočević. Kolekcija za…