Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Urban Hiking

Gradovi puni zanimljivih ulica, izazovnih stepenica i skrivenih prolaza idealni su za kilometarske pešačke rute i hodanje u raznim pravcima. Za sticanje forme u dugim šetnjama u kojima se grad sagledava na nov i drugačiji način.

Tekst: Jelena Jovanović

U celom svetu koncept urbanog planinarstva je u porastu i sve je više promotera i poklonika prirodnog, zdravog, nenametljivog i uzbudljivog načina istraživanja grada. Podrazumeva se praćenje određene staze, i hodanje po različitim terenima, a posebno je interesantno sagledati grad u šetnji dugoj recimo desetak kilometara i videti njegovu konfiguraciju, arhitekturu, koncepciju, zelene površine i obode reka, razlike između delova grada. Urbana pešačenja spajaju vežbanje s istraživanjem, a lepota je i u otkrivanju zanimljivih urbanih detalja, i u sagledavanju posebnog duha grada koji može da vam iskrsne pred očima samo u posvećenoj šetnji.

Predložene rute i detaljne mape mogu se naći na brojnim veb-sajtovima, tu su i iskustva onih koji su sami osmislili svoje šetnje. Postoje i specijalizovani magazini, aplikacije za telefone koje izračunavaju razne parametre, od pomoći su i štampani vodiči. Tu su i uvek nove ideje i izazovi – gde se uputiti, i kojim gradskim stazama. 

Stepenice Los Anđelesa i San Franciska

Fitnes trend koji se rodio u Americi zasnovan je na ideji da pored brda i planina, grad može da bude jednako uzbudljivo i jednako naporno mesto za pešačenje. Ideja za urban hiking rodila se 2004. godine kad je planinar i bloger iz Los Anđelesa Den Kopel objavio tekst I Climbed Los Angeles u magazinu Backpacker. Detaljno je opisao kako se pripremao za „planinarski uspon“ , za uspinjanje gradskim ulicama i savladavanje 300 različitih stepeništa u Los Anđelesu, i naveo da se tu radilo o ozbiljnom treningu i posebnim, napornim i dugotrajnim pripremama. Kopel je osmislio i Big parade, dvodnevnu šetnju koja obuhvata pešačenje po Los Anđelesu dugu 40 kilometara. Ovaj događaj organizuje se već 14 godina, obilaze se poznati gradski toponimi, i uspinje uz 130 stepeništa. Postoji Google mapa događaja, tu su i korisni markeri, a zainteresovani za hodanje po Los Anđelesu u okviru ove parade mogu da učestvuju i samo u delu čitave ture, i osete draži i izazove urbanog planinarenja.

Lincoln Park / Izvor: urbanhikersf.com

Lincoln Park / Izvor: urbanhikersf.com

Jedan od najzanimljivijih gradova za urban hiking u Americi jeste razuđeni San Francisko, sa čak 600 stepeništa. U ovom gradu mnogi redovno praktikuju urbano planinarenje i postoji mnogo kreiranih ruta, ucrtanih na mapi. Jedna od hiking ruta u ovom gradu trajala je sedam dana, bila duga 177 kilometara i obuhvatila čak 42 brda i ukupnu visinu od 1.524 metra nadmorske visine. Uzbudljivo i fizički zahtevno istraživanje San Franciska olakšava tamošnja kompanija Urban Hiker San Francisco koja svake nedelje osmišljava nove pešačke rute. U svakoj se pešači nekoliko sati, oko osam kilometara, a tokom ovih pešačenja uživa se i u panoramskom pogledu na most Golden Gate, zaliv San Franciska, okolna brda Twin Peaks, Nacionalno groblje. Za urbane planinare u Americi veoma je izazovan i Pitsburg, grad sa 700 stepeništa u javnom prostoru. 

Predlozi za šetnje

U poslednjoj deceniji urbano pešačenje postalo je veoma popularan vid rekreacije u Velikoj Britaniji. Mnogo predloga gde planinariti, šetati i šta obići postoji na sajtu ramblers.org.ukviše od 2.500 predloženih ruta. Ovaj sajt okuplja i one koji vole da šetaju po pitoresknoj engleskoj prirodi, i one koji preferiraju gradske šetnje.

I sajt Walkit.com olakšava mnogo toga – na njemu su mape mogućih šetnji u svim ostrvskim gradovima. Mnogo je ideja i za početnike, i za one s više kondicije. Ako recimo odlučite da peške istražite Mančester, otvoriće vam se lista na kojoj su čak 132 predložene šetnje. Svaka od njih je mapirana, naveden je broj milja, koraka, koliko vremenski šetnja traje, te koliko kalorija ćete utrošiti. Tu su i instrukcije – kuda da hodate, šta svakako treba da vidite, i šta se sve usput nalazi.

Izvor: urbanhikersf.com

Izvor: urbanhikersf.com

Na sajtu postoji i opcija kreiranja sopstvene šetnje, u planer putovanja ubace se startna tačka i cilj, selektuju se brzina i željeno vreme i dobiju se podaci o trajanju šetnje, kao i informacije o svim potrebnim detaljima. Sajt obezbeđuje pronalaženje direktnih, najbržih ruta do određene tačke. Ili pronalazi manje direktne rute koje izbegavaju ulice u kojima je najveća gužva i favorizuje linije šetnje koje vode kroz parkove ili duž reka i kanala, po tihim i mirnim ulicama. Moguće je i izračunati stepen zagađenosti vazduha trase kojom želite da idete (koncentraciju azot-dioksida) i odabrati alternativne, manje zagađene puteve.

Osnovna podela šetnji koje popularni britanski sajt predlaže bazirana je na linearne (šetnje od tačke A do tačke B) i na kružne, cirkularne šetnje kod kojih se vraćate u početnu tačku. Tu su i najrazličitije tematske šetnje – istorijske, umetničke, zelene šetnje u kojima se obilaze zeleni delovi grada, porodične šetnje prilagođene kondiciji i mogućnostima najmlađih, kao i one koje imaju humanitarni karakter i čiji je cilj prikupljanje donacija i širenje raznih apela. Tu su i gradske šetnje kod kojih je naglasak na avanturi (manje poznati i manje istraženi urbani delovi), na arhitekturi ili lokalnim kulturnim i istorijskim znamenitostima, na hrani i piću (kad usput obilazite lokalne restorane i kafiće). 

Otkrivanje britanskih gradova

Draž urbanog planinarenja je u njegovoj raznovrsnosti, u velikom broju mogućnosti za hodanje u raznim pravcima, posebno u velikim gradovima. U Londonu pešače i turisti i lokalci istražujući svoj grad, a među mnogim osmišljenim i predloženim rutama je ona koja vas vodi kroz manje poznate delove centra grada, po Covent Gardenu. Šetnja počinje usponom uz stepenice metroa, i nastavlja se otkrivanjem raznih skrivenih ćoškova, prolaza, tihih dvorišta, neočekivanih mesta poput policijskog ćoška u Great Newport Street, ili zanimljivih grafita u Floral Street. U Londonu je interesantna i istorijska ruta koja traje četiri i po sata, i prati tok nekadašnje reke Fleet, koja je bila bukvalno zatrpana pre 250 godina. Industrijska gradska reka sa čak pet mostova nije ispratila i preživela urbanistički razvoj grada, a današnja pešačka ruta podseća i na istoriju i na izgled i funkcionisanje Londona od pre nekoliko vekova. Hodanje ovom rutom pruža mogućnost da se sagledaju arhitektura, spomenici, trgovi, zanimljive ulice britanske prestonice. Šetnja je duga skoro 15 kilometara, počinje kod mosta Blackfriars i završava se kod metro stanice Hampstead. 

Mapa Londona za pešake / Izvor: walkit.com

Mapa Londona za pešake / Izvor: walkit.com

Evropske mape

Jedan od evropskih urbanih planinara, Pol Saliven iz Berlina, objašnjava da je hodanje jedini pravi način da se razume tako velika, glomazna metropola kao što je Berlin. U Berlinu ima 9.950 ulica koji pokrivaju oblast od 5.370 kilometara. Inspirativna četvrt Krojcberg ili živahna ulica Potsdamer mogu se doživeti na pravi način samo ako ih prepešačite. Istoriju ovog grada možete razumeti ako peške prođete trasu duž Berlinskog zida, i podsetite se istorijskih podela XX veka. Zid je delio grad na dva dela, istočni i zapadni, u periodu od čak 28 godina, a današnja šetnja duž njegovih ostataka duga je oko 100 kilometara. Prolazi kroz centar grada i okončava se na periferiji, duž nje su nekadašnji kontrolni punktovi i osmatračnice, i table s informacijama koje objašnjavaju zanimljivu i ne tako davnu prošlost, podele i probleme Berlina.

U ovom gradu su moguće i relaksirane šetnje na takozvanim Zelenim šetalištima (Green Walks). Mreža ovih puteva duga je ukupno 565 km, i povezuje komšijske gradske četvrti. Namenjena je isključivo pešacima, a duž mreže se nalaze ribnjaci, drvoredi, bašte.

I drugi evropski gradovi imaju svoje pešačke mape, rute i predloge gde i zašto hodati. U Rimu od velike pomoći može da bude publikacija City Walks: Rome: 50 Adventures on Foot. Ovaj vodič za pešačke avanture ima sve potrebno za opušteno urbano istraživanje – detaljnu mapu, insajderske informacije, dužinu trajanja pešačkih ruta, objašnjenje brojnih kulturnih i istorijskih znamenitosti pored kojih prolazite, i koje su u ovom gradu na svakom koraku.

Najčitanije

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

6 zdravih navika koje možemo da naučimo od britanske kraljevske porodice

S obzirom na njihov gust raspored obaveza i pojavljivanja u javnosti, članovi britanske kraljevske porodice i te kako moraju da…

5 stvari koje su iznenada postale popularne zahvaljujući filmovima

Kada filmski autori osmišljavaju i snimaju svoja ostvarenja, oni najčešće pronalaze inspiraciju za svoje ideje iz sveta oko sebe. Ponekad,…

Najnovije - Stil

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Monoi noviteti

Brend nakita Monoi prepoznatljiv po svojoj sofisticiranoj minimalističkoj estetici lansirao je kampanju Outlines posvećenu ogrlicama! Kao najpre prstenje, a potom…

Dženifer Lopez kao mlada na najnovijem nastupu

Iako je bilo davno, još 2003. godine, možda se i dalje sećate udruženog MTV nastupa Britni Spirs, Kristine Agilere i…

Ovaj retro kroj haljine sve je popularniji među poznatim damama

Dobro je poznato da se moda oslanja na prošlost, koliko i na sadašnjost, te da inspiraciju možemo pronaći svuda ukoliko…

Modni omaž Stele Makartni grupi Bitlsi

Iako umetnicu iz naslova mnogi prepoznaju pre svega zbog slavnog prezimena koje nosi, ona je vrsna dizajnerka, koja niže uspehe…