Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako su kola u seriji „Better Call Saul“ izabrana savršeno

AUTOR: CityMagazine 16 Apr, 2020
Kako su kola u seriji „Better Call Saul“ izabrana savršeno

I kritičari i fanovi se slažu da je Better Call Saul ne samo uspešan spinof na seriju Breaking Bad, već i pravo remek-delo dramske televizije, skoro bez greške. Na to utiču mnogi detalji, a jedan od važnijih predstavljaju automobili.

Bob Odenkirk je maestralan kao Džimi Mekgil, iliti Sol Gudman, a on nije jedini čijim se glumačkim bravurama divimo na malom ekranu. Better Call Saul ima genijalne dijaloge, upečatljive duge kadrove i neverovatne detalje. Za to je zaslužna posvećenost tvorca Vinsa Giligana i odličan izbor glumaca, lokacija i automobila. Vozila su izabrana tako da savršeno odgovaraju svojim vlasnicima, kao što možete pročitati u nastavku.

Sol Gudman – Suzuki Esteem

Foto: Ben Leuner/AMC

Možda rečenica koju izgovara sam vlasnik automobila „Jedini način na koji bi ovaj auto vredeo 500 dolara je ako bi unutra sedela prostitutka od 300 dolara“ najbolje govori o njegovom izgledu i stanju. Ovaj automobil nije bio lep ni kada je bio nov, a vreme uopšte nije bilo blago prema njemu, ali vlasniku prija vožnja u njemu i ne mora previše da vodi računa kako ga vozi. Dugo je tražen automobil za glavnog lika, ali se oduvek znalo da mora da bude u vrlo lošem stanju,  a odvratna nijansa žute i zadnja vrata u drugoj nijansi su pomogli u odlučivanju.

Majk Ermantraut – Chrysler Fifth Avenue

Foto: AMC

Majk Ermantraut je možda i omiljeni lik fanovima, a tome doprinosi odlična gluma Džonatana Benksa. Njegov lik je izmučen, lojalan, brižan, ali i opterećen raznim moralnim dilemama. Njegov automobil je bio prepoznatljiv na ulicama Njujorka (po jednoj od njih je i dobio ime) kao veliki i spori potrošač goriva, ali udoban iznutra. Majku služi za obavljanje svakodnevnih poslova i tvdi da ima sentimentalnu vrednost za njega, ali to je pod velikim znakom pitanja.

Načo Varga – AMC Javelin AMX (1973)

Foto: Greg Lewis

Jedan od antiheroja serije, Ignacio „Načo“ Varga je inteligentni kriminalac na srednjem nivou lestvice u operaciji prodaje droge. On tačno zna koliko je njegova pozicija nesigurna i kako je on sam zamenjiv, ali to ga ne sprečava da uživa u svemu onome što mu rad donosi. Njegova crvena kola su prelepa, ali su možda prviše očigledna i uočljiva, pa samim tim izazivaju previše pažnje predstavnika zakona i rivalskih bandi.

Hauard Hamlin – Jaguar XJ8

Foto: AMC

Zakleti neprijatelj i antiteza Solu Gudmanu je Hauard, koji predstavlja sve ono što Sol ne želi nikad da postane. On je picnuti, isuviše stilizovani advokat sa konstantnim licemernim osmehom na licu, prevejan na svaki mogući način. Njegov izbor četvorotočkaša pao je na britanski elegantni klasik, luksuz koji ne mogu svi da priušte sebi. Zato ne čudi da je Sol izabrao baš ovaj auto da se osveti Hauardu i izbaci svu frustraciju.

Eduardo „Lola“ Salamanka – Chevrolet Monte Carlo (1979)

Foto: Greg Lewis

Hladnokrvni član kartela i onaj od koga se očekuje da stvari drže pod koncem, Eduardo je poslat da objasni Gustavu Fringu da je prekoračio svoja poslovna ograničenja. Vozi automobil koji je kul, opasan, ali i ne toliko korišćen kao neki drugi, baš poput svog vlasnika. Automobil je po pojavljivanju bio prodat u više primeraka od pojedinih Fordovih modela i predstavlja nešto što bi vozio onaj koji zna šta hoće i svestan je svoje moći i pozicije.

Gustavo Fring – Volvo V70 (1998)

Foto: AMC

Hladni i bezobzirni Gustavo Fring je beskrupulozan i stalno traži više moći i novca, a poteze vuče polako i pametno. Samokontrola mu je jača strana, tako da novac ne troši očigledno i nema skupa kola, već je njegov izbor jedan bezbedni Volvo. Ne samo što je u pitanju pouzdan automobil, već on ide uz sliku o mirnom vlasniku lanca restorana brze hrane koju želi da pošalje. Na taj način, uopšte nije očigledno šta se sve krije ispod površine i kakav manijak je zapravo iza volana.

Izvor: GQ

Naslovna fotografija: Ben Leuner/AMC