Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pravi leteći automobil završio je svoj prvi međugradski let

AUTOR: CityMagazine 10 Jul, 2021
Pravi leteći automobil završio je svoj prvi međugradski let

Naučnofanstatični filmovi su godinama prikazivali budućnost u kojoj svi vozimo leteće automobile. Sada, zahvaljujući novom poduhvatu, čini se da smo sve bliži ovom stadijumu našeg tehnološkog razvoja. Naime, krajem juna vozilo AirCar, koje predstavlja kombinaciju automobila i letelice, napravilo je svoj prvi međugradski let.

To se dogodilo u Slovačkoj, odakle je i kompanija Klein Vision, koja je dizajnirala ovo vozilo. Njihov AirCar prototip poleteo je sa aerdroma u Njitri ka aerodromu u Bratislavi, a do svoje destinacije stigao je za svega 35 minuta.

Izvor: Klein Vision

Vozilom je upravljao Stefan Klajn, vlasnik i glavni inženjer u kompaniji Klein Vision. Nakon što je bezbedno sleteo na aerodrom u slovačkoj prestonici, on je pritiskom jednog tastera transformisao svoju letelicu u elegantni sportski automobil. Taj proces je trajao manje od 3 minuta, a po njegovom završetku, Klajn se zajedno sa suvlasnikom kompanije Antonom Zajacom odvezao ka centru Bratislave.

Izvor: Klein Vision

„Mislim da je ovaj let započeo novu eru u saobraćaju. Leteći automobili na neki način vraćaju slobodu pojedincima, da putuju gde god požele“, izjavio je Klajn. „AirCar nije više samo uspešan prototip. Sa letom brzine 185km/h na visini od 2,5km, on je pretvorio naučnu fantastiku u realnost“, dodao je njegov kolega Zajac.

Pogledajte u nastavku video leta AirCar-a, a više informacija o Klein Vision-u potražite na zvaničnom veb-sajtu kompanije.

Izvor: My Modern Met
Izvor naslovne slike: Klein Vision