Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zanimljive činjenice o BMW-u

BMW je jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila. Nemačka kompanija posluje već više od jednog veka, ali da li je ona oduvek pravila automobile? Ostanite sa nama u nastavku ako želite da saznate odgovor na ovo pitanje, ali i još nekoliko zanimljivih činjenica o ovom popularnom automobilskom brendu…

BMW je u početku bio specijalizovan za pravljenje motora aviona

Pre nego što je postao automobilski gigant, BMW je proizvodio avionske motore. Ova kompanije je, naime, nastala 1916. spajanjem kompanija Rapp Motor i Otto Werk. U to vreme je besneo Prvi svetski rat, pa je u Nemačkoj postojala velika tražnja za avionskim motorima. Nakon završetka Prvog svetskog rata, Versajski mirovni sporazum je zabranio Nemcima da prave nove ratne avione, zbog čega je kompanija BMW počela da proizvodi automobile.

Sedište BMW-a je dizajnirano po uzoru na motor njihovog automobila

Sedište BMW-a u Minhenu dizajnirao je austrijski arhitekta Karl Švancer. Izgradnja ovog zdanja trajala je od 1968. do 1972. Dizajn zgrade je inspirisan motorom BMW-a, gde svaki od četiri spojena tornja treba da predstavlja jedan od četiri cilindra automobilskog motora.

BMW je napravio svoj prvi električni automobil početkom ’70-ih

BMW je uvek bio pionir u novim tehnologijama. Ova nemačka kompanija je, naime, napravila svoj prvi električni automobil još davne 1972. Model pod imenom BMW 1602e doduše nikada nije bio pušten u prodaju, pre svega zbog činjenice da je njegova baterija trajala jedva 20 minuta.

Logo BMW-a krije tajnu

Krug u okviru koga se nalazi krst na logotipu BMW-a predstavlja avionski propeler. U vreme kada je logo nastao, 1929. godine, ova kompanija je još uvek proizvodila avionske motore. Segmenti ovog logotipa su obojeni plavom i belom bojom, što su boje sa zastave Bavarske, najjužnije nemačke države. BMW je inače skraćenica za Bayerische Motoren Werke, što u slobodnom prevodu znači „bavarska fabrika motora”.

Izvor: Fact Site