Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovih 5 znakova pokazuje da je klima u automobilu pokvarena

AUTOR: CityMagazine 02 May, 2022
Ovih 5 znakova pokazuje da je klima u automobilu pokvarena

Neprijatni mirisi, slabije hlađenje, neobični zvukovi… To su simptomi koje ne treba da zanemarite kada je reč o radu klima-uređaja u vozilu, a u tekstu dajemo detaljno uputstvo kako da na osnovu njih ustanovite koji kvar je po sredi i šta treba da preduzmete.

Dolaze vreli dani, a samim tim i česta upotreba klima-uređaja u vozilima. Poslednje što želite jeste da se tokom letnjih meseci prekomerno znojite u kabini i budete nervozni za volanom. Zato je sada krajnje vreme da proverite i po potrebi reagujete ukoliko vam klima ne radi valjano, piše N1.

Pod proverom podrazumevamo da ustanovite da li klima radi slabije, da li se iz nje šire neprijatni mirisi, da li umesto hladnog iz nje izlazi mlak ili topao vazduh, kao i da li se iz klime oseća freon ili se čuju čudni zvukovi dok radi. Sve ovo su klasični simptomi da sa klima-uređajem nešto nije u redu i da će naredno vrelo leto zaista biti takvo ukoliko brzo ne reagujete.

Ako je od poslednjeg servisa prošlo više od dve, tri godine onda je sada pravi trenutak za akciju. Tamo će profesionalci uz pomoć posebnog uređaja obaviti niz potrebnih stvari kako bi klima nekoliko godina radila besprekorno. Tu pre svega mislimo na proveru količine i po potrebi dopunu rashladnog gasa (freona) u sistemu, proveru dihtovanja, dezinfekciju i tome slično.

Kako da prepoznate kvar klime

U ovom delu teksta dajemo pregled nekoliko najčešćih problema vozača koji koriste klima-uređaj u svojim automobilima, kao i potencijalna rešenja. Ipak, znajte da, ako nešto ne valja sa klimom, najbolje je da proveru prepustite profesionalcima.

  1. Ako klima slabije duva, ili duva topao vazduh i ako se šire neprijatni mirisi – proverite i po potrebi zamenite filter klime (kabinski).
  2. Kada klima ne duva i kada se oseća se miris freona u kabini, to znači da freon curi unutar kabine, pa je poseta servisu obavezna.
  3. Ako se iz klime samo osećaju neprijatni mirisi, onda je potrebna dezinfekcija uređaja.
  4. Kada klima dok radi ispušta čudne zvukove, proverite u servisu količinu gasa.
  5. Ukoliko je klima prestala da radi, dopunite gas u servisu.
Photo by Alessio Lin on Unsplash

Šta možete sami

Neke od gorenavedenih problema možete rešiti i sami. Tu pre svega mislimo na širenje neprijatnih mirisa iz klime. To što smrdi su u stvari gljivice i bakterije nataložene u sistemu a koje direktno napadaju vaše respiratorne organe. Prva pomoć ovde može biti sprej za čišćenje i dezinfekciju klime koji se kupuje u prodavnicama auto-opreme.

Zavisno od proizvođača razlikuje se i način primene. Neki od njih se pomoću posebne cevčice ubrizgaju direktno u ventilacioni otvor, dok je neke potrebno postaviti u kabinu, otvoriti i uključiti recirkulaciju vazduha. Ukoliko ova sredstva ne reše problem neprijatnih mirisa, a klima usput slabije radi i duva topao vazduh, uzrok može biti i prljav filter klime, pa ga proverite i po potrebi zamenite.

Dobar trik protiv gljivica

Kada obavite servis klime, ili je samo dezinfikujete, gljivicama možete zabraniti pristup tako što ćete pred kraj svake vožnje (ili po parkiranju), ugasiti klima-uređaj i uključiti ventilatore na najjače i pustiti ih da rade nekoliko minuta kako bi se isparivač osušio.

Ukoliko to ne obavite i ovaj deo ostane vlažan, na njemu se onda brzo stvara buđ, odnosno gljivice i bakterije koje će opet ubrzo početi da se šire po vašoj kabini.

Šta podrazumeva profesionalni servis klime

Obavlja se na svake dve do tri godine i traje nešto manje od sat vremena. Na uređaju za dijagnostiku proverava se u kakvom je stanju klima-uređaj. Nakon montiranja uređaja za održavanje bira se proizvođač, model i varijanta vozila. Na osnovu tih podataka uređaj će prepoznati količinu rashladnog gasa u sistemu i ostale bitne parametre. Uređaj potom prvo isisava gas iz sistema, osvežava ga i reciklira, onda pravi vakuum u sistemu nakon čega ponovo ubrizgava gas u sistem. Sledi provera dihtovanja, posle čega je proces završen.

Samo dezinfekcija se obavlja tako što se motor startuje, klima uređaj se postavlja u režim recirkulacije vazduha, a u unutrašnjost se postavlja specijalni uređaj koji uz pomoć hemikalije (para) dezinfikuje čitav sistem.

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Philipp Katzenberger on Unsplash

Najčitanije

Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji

Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Srpska Kopakabana je raj za porodice sa decom, a nalazi se na samo 60 minuta vožnje od Beograda

Srpska Kopakabana, kako je mnogi zovu, ili Peskara, kako je zovu stanovnici Zrenjanina, jedno je od omiljenih kupališta u Vojvodini…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Momak iz Srbije rešio da pobedi sistem: Škola zabranila bermude, a on je ovako došao u školu

Školska pravila oblačenja nisu tema koja se pominje svaki dan, ali jedan učenik iz Srbije dospeo je u žižu kada…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Najnovije - Tehnologija

Kako da klima troši manje: Podesite termostat na ovaj podeok i ne brinite

Po ovako paklenim danima život bez klima uređaja je nezamisliv. Ipak, čim se uhvatite za daljinski, nameće se još jedno…

Evo kako da rashladite automobil na najbrži mogući način

Kada uđemo u parkirani automobil tokom sunčanog letnjeg popodneva ponekad se bukvalno osećamo kao da ulazimo u rernu. Vazduh unutar…

5 prednosti Safarija u odnosu na Google Chrome

U prošlosti, Safari je bio nedovoljno dobar brauzer, zbog čega su mnogi korisnici Apple uređaja radije koristili Google Chrome. Danas,…

Fotkanje telefonom napolju: Sa ovim trikovima nema greške

Leto je sezona putovanja, odlaska u prirodu, sunčanja i kupanja i druženja na otvorenom. Većina nas će takom svake od…

Ovo su najpopularniji policijski automobili iz serija u Velikoj Britaniji: Kako vam se čine u odnosu na fiću i stojadina?

Popularna emisija o automobilima Top Gear nedavno je emitovala epizodu u kojoj se govori o filmskim automobilima u serijama i…

Da vožnja ne bude pakao: Ovo je idealna temperatura na koju treba da podesite klimu u kolima

Leto sa ekstremno visokim temperaturama i čestim toplotnim talasima u eri globalnog zagrevanja više nije neuobičajeno. Vožnja u takvim uslovima…