Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Honda razvija sistem za patike koje će pomoći slepim i slabovidim ljudima

AUTOR: CityMagazine 15 Jul, 2021
Honda razvija sistem za patike koje će pomoći slepim i slabovidim ljudima

Od Honde smo prvenstveno navikli da predstavlja nove modele automobila, malih aviona i druge tehničke opreme, a sada su najavili sistem koji će se primenjivati u patikama. Konkretno, patikama koje nose slepi i slabovidi ljudi kako bi im pomogle u svakodnevnim aktivnostima van doma.

Navigacioni sistem pod nazivom Ashirase sastavljen je od aplikacije za pametne telefone i trodimenzionalnih uređaja sa vibracijom. Pomoću aplikacije moguće je uneti odredište pomoću glasa ili ekrana, a nakon što se započne hodanje, senzori u patikama određuju trenutku poziciju i vibracijama usmeravaju na pravu stranu.

Eksterni senzori kretanja su poput dva mala uređaja koji se stave na jezik patika, a unutrašnji deo nalik silikonskoj sandali navlači se na čarapu i staje između nje i ostatka patike. Vibracija u određenoj strani patike biće znak da treba da se skrene na tu stranu, dok će vibracije u svim delovima obe patike značiti da treba da se stane. Znak za dobar smer i nastavak pravo je blago tinjanje ispod prstiju oba stopala.

Ovaj GPS uređaj trebalo bi da olakša kretanje slepih i slabovidih osoba na otvorenom i smanji nivoe stresa izazvane gužvom. Vibracije u patikama osmišljene su tako da bi ljudima ruke ostale slobodne za držanje štapa, a uši neopterećene kako bi mogli da osluškuju okolne zvukove. Očekuje se da će ovaj uređaj biti dostupan do marta 2023. godine, a to je samo deo programa za pomoć slepim i slabovidim ljudima.

Izvor: Goodnet

Naslovna fotografija: Ashirase