Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da vaša deca budu bezbedna na internetu?

AUTOR: Filip Milosavljević 27 Mar, 2021
Kako da vaša deca budu bezbedna na internetu?

Šta za vas znači bezbednost na internetu? Da li je to nešto što se podrazumeva i na šta ne obraćate pažnju po navici, ili nešto što vam je ipak neka vrsta nepoznanice? S obzirom na to koliko je internet postao deo naše svakodnevice i da je većini nas prosto nezamislivo da nismo konstantno povezani na njega, trebalo bi da znamo šta je ono što možemo da učinimo da zaštitimo sebe i svoju porodicu na internetu.

Danas je teško tvrditi da deci nije neophodan internet, što je možda bio slučaj do pre neku godinu. Tu su onlajn nastava i druge vrste časova, kontakti sa drugarima iz drugih gradova i gledanje omiljenog sadržaja koji nije dostupan na drugi način. Međutim, neiskusne korisnike koji nisu upoznati sa mračnom stranom interneta vrebaju mnoge opasnosti. Tu je nepoželjan sadržaj koji nije pogodan za maloletne osobe, razni pokušaji prevare i krađe poverljivih podataka (phishing), kao i društvene mreže koje su kategorija za sebe. Njihova osnovna namena jeste dobra i uz mudro korišćenje mogu biti i te kako korisne, ali deca se mogu na njima suočiti sa verbalnim nasiljem i uznemiravanjem.

Šta je ono što vi možete uraditi kao roditelj da oni budu bezbedni i koriste internet na pravi način? Pre svega, treba pričati sa njima o tome da se na internetu nalazi puno i dobrih i loših stvari i ponuditi da im pokažete neke primere šta treba da izbegavaju. Naravno, ni oni ne mogu postati eksperti za kratko vreme, a ni vi ne možete biti pored njih baš svakog trenutka u toku dana, tako da postoje alternativna rešenja koja mogu pomoći.

1. Kontrolišite pristup sajtovima određenih kategorija

Neki sajtovi jednostavno imaju sadržaj neprimenjen deci i ona na njima nemaju šta da traže. Najbolje je to im objasniti, ali ponekad i uz dobru volju to nije baš moguće. Zato je jedno potencijalno rešenje da im blokirate pristup tim sajtovima, aplikacijama ili gorepomenutim društvenim mrežama. To je za njihovo dobro, a blokiranjem opasnih sajtova učinićete uslugu i sebi i svim ostalim članovima porodice koji koriste vaš internet.

2. Pauzirajte ili onemogućite pristup internetu u određeno vreme

Poverenje je najvažnije i treba biti otvoren sa decom, ali neke mere predostrožnosti ipak nisu naodmet. To može da bude na primer isključivanje interneta u toku noći ili pauziranje u određenim trenucima kada su deca bez nadzora. Što više koriste internet, bolje će znati da se snađu i veće bi trebalo da bude vaše međusobno poverenje. Do tada im treba jasno staviti do znanja da postoji trenutak kada idu na spavanje, nakon koga im je onemogućeno korišćenje interneta i samim tim ste ih zaštitili od potencijalnog pronalaska neprimerenog sadržaja.

3. Zaštitite podatke

Bez obzira na to da li dete koristi internet putem sopstvenih uređaja ili uz pomoć onih kojima i drugi članovi domaćinstva imaju pristup, na njima se vrlo verovatno nalaze poneki osetljivi podaci, privatne fotografije, itd. Sumnjivi programi, sajtovi i mejlovi služe za razne vrste prevara i njihova svrha je da pronađu baš takve podatke. Ono što vi možete da uradite jeste da obezbedite sistem koji omogućava bezbrižno korišćenje interneta.

4. Napravite im korisnički profil

Možda vam sve navedeno zvuči komplikovano, ali to je moguće ostvariti tako što ćete napraviti korisnički profil za vaše dete ili decu i njihove uređaje, a koji će obuhvatiti spomenute oblasti. Dodelite im kontrolu samo određenih uređaja i pristup određenim sajtovima, uz potencijalna vremenska ograničenja. Sva ova pravila možete promeniti po potrebi, u skladu sa ponašanjem i svešću dece o opasnostima interneta.

Kako da ostvarite sve to? Sve gorepomenute savete moguće je primeniti uz pomoć EON Connect-a, nove usluge u ponudi kompanije SBB. U pitanju je usluga koja omogućava potpunu kontrolu i upravljanje kućnim internetom putem mobilnog telefona ili tableta. To podrazumeva bezbednosnu i roditeljsku kontrolu sadržaja koji je dostupan deci, kao i optimizaciju WiFi-ja zarad najboljih performansi. EON Connect sprečava krađu ličnih podataka i omogućava kreiranje ličnih profila za sve korisnike povezane na kućni internet, kao i evidenciju povezanosti u realnom vremenu.

Usluga je dostupna SBB korisnicima koji imaju UBEE EVW32C ili TECHNICOLOR CGA2121 modem, postojećim korisnicima koji nemaju ove modeme ali odluče da pređu na EON Full ili EON Premium pakete, kao i novim korisnicima koji se opredele za EON Full ili EON Premium pakete. EON Connect mobilnu aplikaciju moguće je preuzeti putem Google Play, App Store  i Huawei AppGallery prodavnica.

Naslovna fotografija: Unsplash