Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovaj klima uređaj možete nositi sa sobom

AUTOR: CityMagazine 07 Aug, 2019
Ovaj klima uređaj možete nositi sa sobom

U trenutku kada nam letnja vrelina svakodnevno zadaje muke, svi tražimo najbolji i najbrži način da se osvežimo i ohladimo. Klima uređaji su odličan izum koji nam i te kako pomaže u zatvorenim prostorima, ali šta činiti kada smo u pokretu?

Poznata japanska kompanija Sony osmislila je nešto što opisuje kao „lični klima uređaj“. Šta je tu „lično“ kod njega, pitate se vi? To što je on prenosiv i može se ubaciti u poseban džep na zadnjoj strani majice. Ovaj proizvod, pod nazivom Reon Pocket, još uvek je u izradi, a prototip je veličine jednog omanjeg novčanika.

Jasno je kakvu primenu će imati ovaj mini klima uređaj, a on funkcioniše po principu termoelektričnog hlađenja Peltier elementom, što je tehnologija koju najširu primenu ima u frižiderima za vino. Ono što je zanimljivo je da će Reon Pocket moći i da hladi i da greje. Tokom vrućeg dana, može spustiti temperaturu tela za nekoliko stepeni, a tokom hladnog malo vas ugrejati.

Kao i mnoge druge moderne tehnologije, i ova se može povezati sa pametnim telefonima putem Bluetooth veze, uz prateću mobilnu aplikaciju. Putem nje mogu se vršiti fina podešavanja. Kako je napajanje na bateriju, ona traje dva sata nakon punjenja od 90 minuta, tako da je praktičnija za nešto kraće izlaske.

Dobra vest je da je Sony već prikupio dovoljno novca za ovaj proizvod putem svoje crowdfunding platforme i da se njegovo puštanje u prodaju očekuje tokom Letnjih olimpijskih igara 2020. godine. Loša je da trenutni plan obuhvata Japan kao jedino tržište, ali ko kaže da nakon dovoljnog interesovanja ovaj tehnološki gigant neće odlučiti da ga plasira i na međunarodno tržište?

Pravi način za rashlađivanje u hladu

Pravi način za rashlađivanje u hladu