Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Veštačka inteligencija je napisala „nove“ pesme Nirvane, Ejmi Vajnhaus i drugih poznatih izvođača

AUTOR: CityMagazine 12 Apr, 2021
Veštačka inteligencija je napisala „nove“ pesme Nirvane, Ejmi Vajnhaus i drugih poznatih izvođača

Još od smrti Kurta Kobejna 1994, fanovi grupe Nirvana spekulisali su o muzici koju bi on pisao da je i dalje živ. Kobejn je navodno bio zasićen radom sa grupom i želeo je da snima solo pesme, a postoje glasine i da je bio zainteresovan za saradnju sa Majklom Stajpom iz grupe R.E.M. Godine 2002. objavljena je pesma Nirvane pod nazivom You Know You’re Right, koju je bend snimio par meseci pre Kobejnovog samoubistva i od tada više ništa od neobjavljenog materijala grupe nije izašlo u javnost.

Fanovi Nirvane, međutim, danas mogu da čuju pesmu koja neodoljivo podseća na rad njihovih ljubimaca, a koju je komponovala i izvela (izuzev vokala) veštačka inteligencija. Ova pesma se zove Drowned in the Sun i deo je kolekcije Lost Tapes of the 27 Club, koja sadrži i „nove“ pesme Džimija Hendriksa, Džima Morisona i Ejmi Vajnhaus, popularnih muzičara koji su izgubili život sa 27 godina.

Ideja za ovaj projekat došla je od kanadske organizacije Over the Bridge, koja je posvećena brizi o mentalnom zdravlju muzičara. Pesme po ugledu na radove pomenutih izvođača nastale su korišćenjem softvera koji je analizirao tekstove i muziku 30 pesama svakog od izvođača i na osnovu njih je napravio tekst i muziku za nove.

Lažna pesma grupe The Doors zove se The Roads Are Alive i možete je preslušati ovde, dok za numere koje je veštačka inteligencija napisala u stilu Ejmi Vajnhaus i Džimija Hendriksa kliknite ovde i ovde.

Izvor: Yahoo