Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Veštačka inteligencija „oživljava“ ljude sa starih fotografija

AUTOR: CityMagazine 12 Mar, 2021
Veštačka inteligencija „oživljava“ ljude sa starih fotografija

Stare fotografije čuvaju sećanje na drage osobe koje više nisu sa nama, ali i naše pretke koje nikada nismo upoznali. One nam omogućavaju da pretpostavimo kakve su oni živote vodili, ali i nude potpuniju sliku o njima samima.

Kompanija My Heritage, koja se bavi testiranjem DNK uzoraka zarad otkrivanja porekla ljudi, pronašla je način da uz pomoć veštačke inteligencije „oživi“ stare slike naših predaka. Aplikacija pod nazivom Deep Nostalgia, naime, animira ljude sa starih fotografija i prikazuje kako oni promeraju glavu, trepću, i osmehuju se. Pokreti lica sa fotografija izgledaju potpuno prirodno, ali i blago uznemirujuće, ako niste pripremljeni za šok ovakvog „oživljavanja“ vaših predaka.

Kako biste isprobali ovu aplikaciju, prvo morate da se registrujete na sajtu kompanije My Heritage (registracija je besplatna), a onda i okačite staru fotografiju od koje želite da napravite video. To može da bude neka fotografija iz vašeg porodičnog albuma, ali i slika neke poznate ličnosti iz vremena kada tehnologija snimanja kamerom još uvek nije postojala ili nije bila dovoljno usavršena. Za ostatak će se pobrinuti veoma napredna tehnologija veštačke inteligencije koja će za vrlo kratko vreme animirati osobu sa priložene stare fotografije.

Izvor: My Modern Met