Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Igranje u prirodi jača dečiji imunitet

AUTOR: CityMagazine 24 Oct, 2020
Igranje u prirodi jača dečiji imunitet

Igranje napolju, po mogućstvu u prirodi, važan je deo odrastanja. Daleko od ekrana, deca imaju priliku da udahnu malo čistog vazduha, istraže okruženje i istrče se do mile volje sa svojim drugarima.

Mnogi roditelji i nastavnici veruju da nije toliko strašno ako se deca i isprljaju dok su napolju, što je praktično neizbežno, a mnogi od njih veruju i da je to dobro za njihov imuni sistem. Nova studija istraživača sa Univerziteta u Helsinkiju pokazuje da je ova roditeljska mudrost tačna.

Objavljena u žurnalu Science Advances, ova studija je bila urađena u predškolskim ustanovama u finskim gradovima Lahti i Tempere, a u eksperimentu su učestvovala deca uzrasta od 3 do 5 godina. U tri predškolske ustanove deca su se igrala u dvorištu sa prirodnom zemljom i rastinjem, karakterističnim za šumu. U druge tri predškolske ustanove deca su se igrala u dvorištu prekrivenim šljunkom. U četiri predškolske ustanove deca su se prvo igrala u dvorištu sa šljunkovitim tlom, a posle ponovo na istom dvorištu, ali sada pošumljenom. Naučnici su od dece uzeli odgovarajuće biološke uzorke na početku eksperimenta, i još jednom na kraju, posle 28 dana.

Kada su uporedili odgovarajuće podatke dobijene analizom bioloških uzoraka na početku i na kraju eksperimenta, oni su bili šokirani. Istraživači su, naime, otkrili da su deca koja su se igrala u nedavno pošumljenim dvorištima imali iste rezultate kao ona koja su se oduvek igrala u takvoj sredini. Mikrobiom njihovog stomaka i kože se drastično povećao, a analiza njihove krvi je otkrila veće prisustvo protivupalnih proteina, što pokazuje da je došlo do jačanja njihovog imuniteta.

Ova studija je pokazala da nije sve izgubljeno za decu rođenu u gradu, koja u retkim trenucima provode vreme u prirodi. Mala promena okruženja u njihovim vrtićima može da utiče na veliku pozitivnu promenu u dečijem zdravlju, i tako njima i njihovim roditeljima, ali i svima koji rade u predškolskim ustanovima, značajno olakša život, posebno tokom sezone gripa.

Izvor: My Modern Met