Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

TIME magazin je prvi put izabrao „dete godine“

AUTOR: CityMagazine 07 Dec, 2020
TIME magazin je prvi put izabrao „dete godine“

„Budite promena koju želite da vidite u svetu“. Nikada ova često citirana rečenica nije bila relevantnija nego danas, kada se mladi više nego ikada trude da se ponašaju u skladu sa ovom mantrom. Dobra vest je i da su stariji počeli da primećuju njihovo zalaganje, zbog čega je magazin TIME, u saradnji sa kanalom Nickelodeon, odlučio da prvi put u svojoj istoriji pored „osobe godine“, izabere i „dete godine“.

Ova laskava titula je u 2020. pripala 15-godišnjoj naučnici i pronalazaču Gitandžali Rao. Ona je izabrana u konkurenciji 5.000 dece zbog njenog inspirativnog rada na rešavanju problema s kojima se ljudi suočavaju uz pomoć inovacija i tehnologija.

Ova tinejdžerka je prvi put bila u žiži javnosti 2017. kada je izumela uređaj, pod nazivom Tehys, koji izračunava količinu olova u vodi. U sedmom razredu, Rao je izabrana za najboljeg mladog američkog naučnika, a magazin Forbes ju je prošle godine uvrstio na listu „30 osoba sa manje od 30 godina na koje treba da obratite pažnju“.

„Moj cilj više nije da sama izmislim uređaje koji će olakšati život ljudi, već i da inspirišem druge da urade isto“, izjavila je Rao za magazin TIME i dodala: „Iz ličnog iskustva znam da nije lako kada ne postoje drugi kao vi na koje možete da se ugledate. Zbog toga poručujem svima: ‘Ako ja mogu ovo da postignem, možete i vi, a i bilo ko drugi’“.

Izvor: TIME

Autor naslovne slike: Sharif Hamza/TIME