Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Vaša deca će iz ovog tanjira sigurno jesti više povrća

AUTOR: CityMagazine 31 Jan, 2021
Vaša deca će iz ovog tanjira sigurno jesti više povrća

Proizvođač hrane HAK i kompanija DDB Ulimited odlučili su da pomognu roditeljima sa jednim velikim problemom. Naime, oni su pustili u prodaju tanjir pod imenom The Helping Plate, koji pomaže da deca jedu više povrća, a da ona toga uopšte nisu svesna.

U izradi ovog proizvoda učestvovali su i istraživači sa univerziteta Dač u Vageningenu (Holandija), a evo i koje su njegove glavne karakteristike.

Za razliku od tipičnih dečjih tanjira obojenih raznim bojama, The Helping Plate je beo, kao i tanjiri roditelja, a napravljen je od keramike. To je veoma važno jer deca uglavnom imitiraju ponašanje roditelja, pa ako dobiju iste tanjire kao oni, veća je šansa da će jesti i istu hranu kao oni.

Druga bitna karakteristika ovog tanjira je njegova veličina. Primetno je da je on veći nego tipični dečji tanjiri, što stvara iluziju da je porcija povrća znatno manja nego što je u stvarnosti i ohrabruje decu da je celu smažu.

Isti efekat stvara i udubljenje na tanjiru. Prsten oko njega je svetlije obojen od ostatka površine tanjira jer hrana poslužena na svetlijim površinama prema navodima nekih stručnjaka izgleda ukusnije nego ona na tamnijim.

The Helping Plate su se do sada prodavali po ceni od 16 dolara po komadu. Prva serija od 1.000 tanjira već je rasprodata, ali je kompanija HAK najavila da će nova serija uskoro biti puštena u prodaju.

Izvor: Design Taxi