Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
20 veličanstvenih letnjih namirnica

S visokim sadržajem vitamina i minerala a malo kalorija, ove namirnice su idealne za letnje raspoloženje i osvežavajuće recepte.

Svaka sezona nam nudi sveže sastojke u kojima možemo da uživamo, ali letnja je ona u kojoj se najviše radujemo svežem voću i povrću. Od šumskog voća do paradajza, od začinskog bilja do lubenice, leto nas obasipa ukusima i bojama.

Kupine

Savršen su spoj kiselog i slatkog ukusa. Rođake su malinama i potiču sa severne hemisfere. Potrebno im je više vremena da sazru od bilo koje druge bobice. Ovo vrlo sočno voće često se služi sveže ili s pudingom, parfeom, kao voćni pire ili pita.

Kupine

Kupine

Nana

Njeni listovi se koriste za pripremanje čaja, ali i letnjih koktela i deserta. Medicinski se koristi kao dodatak jelima koja se teško vare (pasulj i kupus). Nana je proveren lek protiv tegoba s varenjem, a neguje usta i zube i osvežava dah.

Nana

Nana

Nektarine

Vrsta breskve s glatkom kožom. Prema istraživanjima, ovo voće potiče iz Kine i postoji više od četiri hiljade godina. U odnosu na breskve nektarine se razlikuju po glatkoj koži, a meso im je crvene, žute ili bele boje. Bogate su vitaminima A i C. Najčešće se koriste sveže, kao džem i u desertima.

Nektarine

Nektarine

Kajsije

Bogate su beta karotenom i vlaknima, i jedan su od prvih vesnika leta. Koriste se sveže, ali i suve, kako bi opstale cele godine. Sveže su bogate vitaminom C. Za razliku od breskvi, kajsije su maleno narandžasto voće, s manje soka, ali sočnog i slatkog mesa.

Kajsije

Kajsije

Cvekla

Istraživanja pokazuju da je dobar izvor antioksidanata i ima sastojke koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska i LDL holesterola. Takođe, izgledaju divno na tanjiru zahvaljujući betalain pigmentu koji im daje boju. Betalaini se uništavaju toplotom, pa je cveklu najbolje pripremati na pari ili je peći manje od sat vremena. Ovo povrće ima posebno lep ukus ako se njegova slatkoća preseče s malo ljutine, na primer renom. Pored klasične salate mogu se napraviti čorba od cvekle, rižoto i deserti.

Cvekla

Cvekla

Trešnje

Procenjuje se da ima oko petsto sorti ovog klasičnog letnjeg voća. Koristi se za deserte, slana jela, džemove i sokove. Trešnje sadrže vrlo malo kiseline, pa u kuvanju ne menjaju mnogo ukus. Najčešće se koriste u slatkim jelima: voćnim salatama, tartovima, kolačima, sufleima i klasičnom francuskom kolaču clafoutis.

Trešnje

Trešnje

Višnje

Tamnije su od trešanja i sadrže znatno više voćne kiseline, pa su i pogodnije za kuvanje. Obično se koriste u džemovima i kompotima, ali i u slanim jelima kao što su divljač i pačetina. Trešnje i višnje su članovi porodice ruža. Kad se uberu, ne nastavljaju da sazrevaju, pa se shodno tome samo zrelo voće bere i prodaje.

Višnje

Višnje

Patlidžan

Klasifikuje se kao rođak paradajza i paprike. Ljubičasta, tamnoplava boja je moćno oružje u borbi protiv bolesti srca jer je bogat izvor biljnih materija koje štite od bolesti. Hlorogena kiselina, jedan od najmoćnijih sakupljača slobodnih radikala, nalazi se u njegovom tkivu.

Patlidžan

Patlidžan

Maline

Uglavnom su crvene, sočne, slatko-kiselog ukusa i vrlo aromatične. Ovo voće je posebno osetljivo na pritisak i mora pažljivo da se bere. Maline se lako vare i koriste se u klasičnim voćnim desertima, u voćnom želeu, sorbeu, sladoledu i kolačima. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata malinama može sprečiti abnormalnu podelu ćelija. Maline su i bogat izvor flavonoida kuarcetina i galne kiseline, koji su važni za srce i sprečavaju gojaznost.

Maline

Maline

Ribizle

Rastu u grozdovima i sadrže dosta limunske kiseline, pa se ređe jedu sirove, a češće se koriste za žele, džem i liker. Koriste se i za pripremu sorbea, voćnog krema, suflea i tarta.

Ribizle

Ribizle

Šargarepa

Odlična je za vid zato što sadrži beta karoten, organsko jedinjenje koje sprečava razvoj katarakte. Šargarepa se može koristiti zajedno s ostalim povrćem kao salata.

Šargarepe

Šargarepe

Peršun

Voli sunce, pa je potrebno obezbediti mu takvo mesto. Upotrebljava se kao dodatak raznim jelima i odličan je izvor vitamina A, B i C. Čaj od peršunovog lista je jak diuretik.

Peršun

Peršun

Paprika

Postoje slatke paprike koje su u obliku zvona, zelene i ljubičaste su gorkastog ukusa, dok su crvene, narandžaste i žute slađe i skoro voćnog ukusa. Aleva paprika se dobija od crvenih plodova. Za ljutinu u paprikama zadužen je sastojak kapsaicin. Iako su dostupne tokom cele godine, paprike su u sezoni tokom leta i rane jeseni. Mogu se koristiti sveže, u salati, u kuvanim jelima i kao zimnica.

Paprike

Paprike

Krastavac

Pripada istoj botaničkoj porodici kao i dinja ili tikva. Postoje dve vrste za komercijalnu upotrebu, krastavci koji se koriste sveži i oni koji se kisele. Bogati su antioksidantima.

Krastavac

Krastavac

Pasulj

Sadrži velike količine amino-kiselina i belančevina biljnog porekla. U kombinaciji sa žitaricama, belančevine i amino-kiseline iz mahunarki daju potpuni sastav koji nam je potreban za održavanje organizma. Mahunarke sadrže magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, selen, vitamine B i E.

Pasulj

Pasulj

Blitva

Sadrži betalaine (nalaze se i u repi), vitamin A, C, E i K, magnezijum, kalijum, vlakna, kalcijum, holin, mnoštvo vitamina B, cinka i selena.

Blitva

Blitva

Keleraba

Svoj sladunjav ukus duguje sumporu i ulju senfa koje sadrži. Keleraba može da se priprema na nekoliko načina, a odlična je sveža, kao prilog uz meso ili ribu, s testeninom ili u salati. Obično se krtole ljušte pre pripreme, ali s veoma mladim stabljikama kelerabe to nije neophodno. Zeleni delovi se mogu iskoristiti za supe, sosove i salate, jer sadrže dosta hranljivih materija.

Keleraba

Keleraba

Borovnice

Bogate su prirodnim sastojkom antocijaninom koji bobicama daje prepoznatljivu plavu boju. Borovnice su dobre za vid, snižavaju nivo šećera u krvi i poboljšavaju pamćenje.

Borovnice

Borovnice

Mladi krompirići

Imaju tanku kožu koju nije potrebno ljuštiti. U toku pripreme zadržavaju svoj oblik, a slađi su od običnog krompira jer se njihov šećer još nije pretvorio u skrob. Zbog slatkoće su dobar sastojak salata, a koriste se i kao prilog uz povrće i meso.

Mladi krompirići

Mladi krompirići

Tikvice

Potiču iz iste porodice kao krastavac, tikva i dinja. Veoma su popularne zbog jednostavne pripreme i široke primene, kao i niskokalorične vrednosti. Imaju tamnu ili svetlozelenu kožu i, ako se dobro operu, mogu da se koriste bez ljušćenja kore. Ne preporučuje se kuvanje tikvica, pošto tako gube ukus i teksturu. Cvetovi su im takođe jestivi, mogu se puniti i pržiti.

Tikvica

Tikvica

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Zdravlje

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

5 načina da se oslobodite potrebe za poređenjem sa drugima

Uvek možemo pronaći nekog kome bolje ide u životu nego nama, ko je bogatiji i bolje izgleda od nas. Postavlja…