Navike koje samo pogoršavaju anksioznost
Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…
Bez obzira da li imate nameru da sredite liniju, dovedete težinu u red, ili da se načelno zdravo hranite, postoji 5 namirnica koje nutricionisti redovno jedu. A ako je dobro za njih, biće i za vas. U nastavku saznajte o kojoj se to hrani tačno radi.
Zeleno povrće
Zbog toga što zeleno povrće obiluje hranljivim materijama, vlaknima, antioksidansima, vitaminima A, E, C, i K, nutricionisti se trude da ga uvrste u skoro svaki obrok. To isto obavezno probajte i vi. Neće biti teško, jer zelenu i kupus salatu možete jesti uz sve, spanać dodati u omlet i smuti, kelj u razne gulaše i čorbe, blitvu u kuvani krompir, rukolu sa čeri paradajzom, matovilac sa sokom od limuna i himalajskom solju…
Orašasti plodovi
Pošto u sebi sadrže zdrave masti i antioksidanse, orašasti plodovi su sjajan izvor proteina i vlakana. Idealni su kao užina, i onda kada želite brzo da utolite glad. Nutricionisti savetuju da ih jedete u manjim količinama, a osim što funkcionišu samostalno, dobri su i u drugim jelima. Od pinjola napravite pesto sos, orahe dodajte u salatu, lešnike u kolač, bademe u ovsenu kašu, indijski orah u smuti, pistaće pospite preko voćne salate…
Jaja
Odavno je potvrđeno da su jaja zdrava, pa se nemojte ustručavati da ih češće koristite. Nutricionisti podsećaju da ne moraju uvek biti glavna komponenta u jelu, već dodatak (kao na primer u kolačima i testima). Jaja su odlična za jačanje nervnog sistema i zdravlje očiju. Bolje je da su organska, a pored kokošijih tu su još ćureća, pačija, guščija, i prepeličija jaja. Najbolja su za doručak, te ih možete ispržiti, skuvati, poširati, napraviti kajganu, omlet, ili fritatu.
Riba
Ovde se pre svega misli na sitniju ribu, i onu koja u sebi nema veliku količinu žive. Riba je generalno važna zbog omega-3 masnih kiselina, selena, kalcijuma, vitamina B2, i naročito D vitamina. Zato nutricionisti u svojoj ostavi uvek imaju konzerve sardine i skuše. Njih možete ubaciti u testeninu, napraviti namaz, dodati u rižoto, preko salate, ili jednostavno služiti uz prepečen hleb i masline…
Šljive
I, na kraju spiska nalazi se namirnica koju verovatno niste očekivali. U pitanju je voće, i to – šljive! Osim što su niskokalorične, šljive pomažu da se smanji holesterol. Dobre su za varenje, smanjuju rizik od dobijanja dijabetesa, i usporavaju proces starenja. Jedite ih što češće sirove (mada su i sušene podjednako dobre), a nutricionisti savetuju da ih ubacite u jela od mesa, kolače, deserte, i naravno dodate u jutarnji musli.
Naslovna slika: www.cfi-capitalfood.com i www.nationaltoday.com
Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…
Možda ćete češće čuti kako ljudi kažu da veza nije uspela jer su se otuđili – ali to se može…
Slede dva jednostavna recepta, ali sve što je jednostavno često pretpostavlja komplikovana objašnjenja. Tako će biti i u ovom prilogu!…
Ida Prester, koja se proslavila s grupom Lollobrigida, nije krila svoje zadovoljstvo nastupom Konstrakte na drugoj polufinalnoj večeri ovogodišnje Evrovizije…
Ako se borite sa povišenim holesterolom verovatno ste svesni koliko je važno da se zdravo hranite kako biste održali nivo…
Sinoć je u Torinu održano drugo polufinalno veče Evrovizije, na kome je učestvovalo 18 zemalja, od kojih je 10 prošlo…
Želite harmoniju? Možda je trenutak da malo usporite, razgovarate s najbližom osobom – odnosno sa sobom, jer ko vas bolje…
Brak je uobičajen sledeći stepenik u većini ozbiljnih veza, ali nažalost mnogi brakovi se i dalje završavaju razvodom. Da biste…
Da li ste znali da vam voda za piće može pomoći da smršate? Otkrijte u nastavku kako… Veća potrošnja kalorija…
Iako je dominantno mišljenje u vezi sa video igrama da su one loše za decu i da bi trebalo da…
Jutarnja rutina ne utiče samo na tok dana, već i na vaše zdravlje, nivo energije, raspoloženje na duži rok… Evo…
Psihološki učinak efekta reflektora očitava se na sledeći način: uveliko precenjujete pažnju drugih na sebe, na svoje greške, nedostatke i…