Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Aluloza: Novi šećer koji se krije u hrani

AUTOR: CityMagazine 10 Jun, 2019
Aluloza: Novi šećer koji se krije u hrani

Da li ste čuli za alulozu? U pitanju je zaslađivač koji sve više dobija na popularnosti. A evo i šta treba da znate o njemu.

Aluloza je zaslađivač koji je na tržištu od 2015. godine i koji sve više dobija na popularnosti zahvaljujući malom broju kalorija. Prema podacima Veća za kontrolu kalorija, aluloza ima 90 odsto manje kalorija od klasičnog šećera. Šećer se osim u raznoraznim namirnicama krije i u mnogim industrijskim proizvodima uključujući pića, kolače, jogurt, sladoled, prelive za salatu, žvake i još mnogo toga, te često nismo svesni koliko ga zapravo unosimo u organizam. Zbog toga je dobro znati koje su to alternative, a aluloza je svakako jedna od njih.

Evo šta treba da znate o ovom naizgled čudesnom sastojku:

Šta je aluloza?

Aluloza je jednostavan šećer koji se prirodno nalazi u malim količinama u određenim namirnicama kao što su pšenica, jabukovača, smokve, suvo grožđe, smeđi šećer, javorov sirup i karamel sos. Dok vaše telo apsorbuje alulozu, ono je ne metaboliše – što je čini izuzetno niskokaloričnom.

Gde se aluloza može naći?

Nauka je nedavno otkrila načine za masovnu proizvodnju aluloze i to zahvaljujući kukuruzu. Na taj način ona postaje dostupna za široku potrošnju. Pored toga što ima ukus kao šećer, aluloza funkcioniše veoma slično kao šećer, što je čini veoma raznovrsnim sastojkom u gastronomiji. Može se koristiti u pečenim, ali i u smrznutim i tečnim poslasticama za zaslađivanje.

Aluloza je odlična alternativa šećera sa manje kalorija

Aluloza je odlična alternativa šećeru sa manje kalorija

Kako se aluloza razlikuje od drugih vrsta zaslađivača?

Postoje različite vrste šećera, koje uključuju monosaharide, disaharide i oligosaharide. Monosaharidi su najjednostavniji šećeri. Oni uključuju glukozu, fruktozu i galaktozu. Klasičan šećer se sastoji od glukoze i fruktoze. Kada su dva monosaharida spojena, oni se nazivaju disaharidi.

Aluloza je monosaharid, jednostavan šećer. Što znači da je 70 odsto slatka, baš kao i klasičan šećer.

Zašto biste želeli da jedete hranu sa alulozom?

Aluloza je odlična alternativa za pojedince koji pokušavaju da izgube težinu i da se zdravije hrane. Kalorije se brzo nagomilavaju ako koristite normalan šećer, što znači da možete znatno smanjiti unos kalorija zamenom šećera alulozom. Aluloza ne uzrokuje oštećenje zuba, što je još jedan od problema koji se javlja kod dece i odraslih prilikom konzumacije običnog šećera.

Da li postoje određene negativne posledice usled konzumiranja aluloze?

Aluloza se nalazi na listi Uprave za hranu i lekove koja se generalno smatra sigurnom. To znači da je sastojak siguran u uslovima njegove namene, ali, stručnjaci kažu da to ne znači da ne bi trebalo da budete oprezni prilikom njenog konzumiranja. Reč je o relativno novom proizvodu, te još uvek nema mnogo validnih podataka.

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Zdravlje

Ova pića utiču na gubitak pamćenja, tvrde stručnjaci

Nova istraživanja sve češće dolaze do saznanja da je demencija rezultata našeg načina života, a među glavnim krivcima se navodi…

Ako ne znate šta je seksting, možda je bolje da zaobiđete ovaj tekst, jer to sigurno ne radite

Za početak, ako ne znate šta je seksting možda je bolje da zaobiđete ovaj tekst jer to sigurno ne radite.…

Zašto nam neko ide na živce? Psiholozi kažu da vam se odgovor neće dopasti

Šta se dešava kada nam neki ljudi idu na živce? Psiholozi kažu sledeće… Može se desiti da pri prvom susretu…

Ovi mlečni proizvodi mogu smanjiti rizik od dobijanja dijabetesa, tvrde naučnici

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro da povedete računa da mlečni proizvodi postanu deo vaše redovne dijete. Prema…

5 znakova koji pokazuju da ste izuzetno osetljiva duša

Mi smo energija, kao i svet oko nas, čak su i naše misli i osećanja energija. Osetljive duše su svesnije…

Da li je potrebno unositi multivitamine?

Unos dodataka ishrani može da bude odličan za vaš organizam, ali on takođe može da ima i neke neželjene posledice,…