Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li je zdravo jesti tečno žumance? Evo šta kažu stručnjaci

AUTOR: CityMagazine 07 Sep, 2022
Da li je zdravo jesti tečno žumance? Evo šta kažu stručnjaci

Žumance u tečnom stanju je deo mnogih omiljenih jutarnjih obroka. Možemo ih okusiti u vidu jaja na oko, poširanih jaja i rovitog jajeta. Da li je, međutim, bezbedno konzumirati ovako vrlo malo skuvano žumance? Evo šta nutricionisti imaju da kažu…

Rizici od konzumiranja tečnog žumanca

Postoji jedan veliki rizik od konzumiranja tečnih žumanaca, a to je salmonela. U pitanju je bakterija koja može da uđe u hranu ili vodu, a kada to učini, može izazvati sve vrste neprijatnih nuspojava kao što su dijareja, groznica, drhtavica, a u nekim slučajevima čak i teže simptome. Salmonela je znatno češća u sirovoj ili nedovoljno kuvanoj hrani nego u kuvanim sastojcima obroka.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da svaka hrana životinjskog porekla — poput jaja, živine, govedine i ribe — „ima šanse da bude kontaminirana salmonelom“, objasnila je registrovana dijetetičarka Amanda Holcer.

Kada je tečno žumance previše tečno?

Krajnje pitanje u dilemi o tečnom žumancetu je koliko je tečno previše tečno? „Evo dobrog pravila za zdrave odrasle osobe – kada pržite jaja, pržite ih najmanje dva do tri minuta“, rekla je Amanda Holcer i dodala: „Kada protresete tiganj, belanca ne bi trebalo da se ljuljaju i ne bi trebalo da ostane belanaca nalik na žele. Žumance ili uopšte ne bi trebalo da se trese, ili, ako volite da budu tečna, trebalo bi da se blago pomeraju.“

Ako imate termometar, uverite se da je jaje dovoljno skuvano na temperaturi od 62 do 70 stepeni Celzijusovih.

Postoje i drugi koraci koje možete preduzeti da biste konzumiranje žumanca u tečnom stanju učinili bezbednijim.

„Pravilno skladištenje jaja može smanjiti rizik od zaraze“, rekla je Amanda Holcer i dodala: „Čuvajte jaja u frižideru. Kada kuvate jaja, ne ostavljajte kutiju na radnoj površini u dužem vremenskom periodu. Kako temperatura jaja raste, povećavaju se šanse da se bakterije razmnožavaju.“

Pored toga, ako ćete jesti tečno žumance, najbolje je kupiti pasterizovana jaja. „To znači da su jaja pre nego što su upakovana bila malo zagrejana do tačke koja ubija sve opasne bakterije“, kaže Amanda Holcer. Proces pasterizacije, napomenula je ona, ne kuva jaje.

Važno je odbaciti jaja sa napuklom ili slomljenom ljuskom, kazala je dijetetičarka. Ako dobijete jaja sa farme, uverite se da su ljuske dobro oprane pre nego što ih kuvate. Na kraju, operite ruke pre i posle rukovanja sirovim jajima kako biste sprečili potencijalno širenje bakterija.

Ko NE bi trebalo da jede tečno žumance?

Uprkos rizicima, većina zdravih ljudi ne bi trebalo previše da brine o konzumiranju žumanca u tečnom stanju. „Iako je svakako veći rizik od bolesti koje se prenose hranom, žumance su obično bezbedne za jelo“, primetila je registrovana dijetetičarka Kajlen Bogden. „Jedine osobe koje bi trebalo da se uzdrže od konzumiranja žumanca su trudnice, deca mlađa od 5 godina i oni sa kompromitovanim imunološkim sistemom“, dodala je ona.

Uopšteno govoreći, sve dok niste imunokompromitovani, možete uživati u tečnom žumancetu. Samo se pobrinite da preduzmete sve mere predostrožnosti.

Izvor: The Huffington Post
Naslovna fotografija: Priscilla Du Preez on Unsplash

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Zdravlje

Koliko novca možete da uštedite pranjem na nešto nižoj temperaturi?

Postoji mnogo razloga zašto sve više stručnjaka preporučuje hladno pranje. Jedna od njih je i Gabriel Hesih, koja nisku potrošnju…

Možda bi trebalo da uvrstite koru od banane u ishranu: Ovo su razlozi

Nutricionistkinja Suzi Barel otkrila je na svom blogu da ne bi trebalo da bacamo koru od banane, već da je uvrstimo…

Marko Čubrilo je najavio da nas u subotu čeka superćelijska oluja: Koliko je opasna

Superćelijske oluje sa sobom nose kišu, grad, grmljavinu, a nekada i tornada. Inteziteti su različiti. Upravo nas takva oluja očekuje…

Seks na prvom sastanku: Šta o tome kažu žene, a šta muškarci?

Kad je odnos dvoje ljudi u pitanju, tu nema nekih opštih pravila kojih bi se trebalo pridržavati, jer smo svi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Ovo je najzdraviji orašasti plod, posebno ako vam je stalo da izbegnete kardiovaskularne bolesti

Ako tražite zdravu užinu, možda ne bi bilo loše da s vremena na vreme grickate orošaste plodove kada ogladnite između…