Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Devet načina da krišku hleba pretvorite u večeru

AUTOR: CityMagazine 09 Mar, 2019
Devet načina da krišku hleba pretvorite u večeru

Imate hleb? To je već pola večere. (I ne, ne pričamo o sendvičima.) Ako je vreme za večeru blizu, a vi ste gladni, ili su vam deca gladna, ili su svi u porodici gladni, a vi niste imali vremena da odete u prodavnicu i nivo šećera u krvi brzo opada, pomislićete da biste možda jednostavno mogli da pozovete najbržu dostavu hrane u gradu… Zastanite za trenutak, duboko udahnite i – proverite da li imate hleb u kući.

Nekoliko kriški hleba – čak i starog – može da se pretvori u večeru u roku od par minuta, uz samo par dodataka nekih osnovnih namirnica iz ostave koje sigurno imate pri ruci.

Ovo je devet ukusnih načina da to uradite:

1. Napravite supu od hleba

Tanjir mirisne čorbe sa kriškom hrskavog hleba jedno je od najjednostavnijih i najukusnijih jela na svetu. Za jednostavnu verziju (za razliku od, recimo, francuske supe sa lukom koja zahteva dosta vremena), potrebno je da samo zagrejete bujon od piletine, ubacite aromatične sastojke kao što su beli i crni luk, đumbir ili začini i ostavite da vri par minuta. Potom razmutite par jaja u supi ako želite (nije obavezno) i ubacite krišku tostiranog ili starog hleba u svaki tanjir.

U supu možete dodati i ono što najviše volite: ljuti sos, sok od limuna ili limete, sveže začinsko bilje, rendani sir i slično, a sigurni smo da će mališani uživati u biranju priloga. Hleb upija vruću tečnost i postaje mek, te tako dobijate jelo koje će vas dobro zagrejati u hladnijim večerima.

2. Ukusan francuski tost

Francuski tost

Francuski tost

Ovo jelo je naročito dobro kad kasno dođete sa posla i jako ste gladni a u kući „nema ništa da se jede”. Pravi se jako brzo i jednostavno, a daje vam osećaj sitosti i zadovoljstva. Sve što je potrebno jeste da jaja umutite u mleku, u to umočite kriške hleba i ispečete u tiganju na puteru. Kada okrenete krišku dok se peče, pospite je bilo kojom vrstom sira koji imate – sir će se otopiti dok se druga strana peče. Ovo jelo možete odmah da servirate.

3. Stavite jaje u sredinu

Samo isecite krug u sredini kriške hleba i stavite u vruć tiganj u kom se otopio puter, pa razbijte jedno jaje u tom krugu. Kada se ispeče, okrenite krišku. Nakon toga preko možete staviti neko zeleno povrće ili pesto sos. Ovo jelo vas nikada neće izneveriti: ako već nije na vašem repertoaru brzih večera, krajnje je vreme da ga uvrstite.

4. Ili stavite jaje preko

Iako veoma podseća na sendvič, pečeno jaje na tostu je savršena večera spremljena za kratko vreme. Dodajte malo pečene slanine ili propržene kriške paradajza preko i i jelo je gotovo.

9 načina kako da krišku hleba pretvorite u slasnu večeru _ Infografik

9 načina kako da krišku hleba pretvorite u slasnu večeru _ Infografik

5. Napravite pasulj tost

Sočan, redak pasulj na tostu tako da hleb ovlaži i mora da se jede viljuškom je nešto predivno, baš kao i tanjir retkog pasulja poslužen sa kriškom tosta za umakanje. Ovo jelo može da se pravi u bezbroj kombinacija, u zavisnosti od toga šta vam je pri ruci: paradajz isečen na kockice iz konzerve i beli pasulj su uvek odlični, a možete da dodate kelj ili spanać ako ih imate, ili da jednostavno upotrebite omiljeno zeleno povrće i pasulj sa maslinovim uljem.

Ako se ta mešavina ukusa i tekstura ne sviđa mališanima, predlažemo vam da za njih zagrejete konzervu pasulja (crnog, belog, pinto ili leblebije) sa malo bujona ili maslinovog ulja i stavite na krišku tosta – neće biti sočno kao standardna verzija, ali se najmlađima više dopada jer je jednostavnija.

6. Pretvorite ga u „picu“

Ako imate celu veknu hleba, možete da je pretvorite u picu uz pomoć nekog zabavnog recepta. Sve što vam je potrebno je neki sos i sir. Svaki hleb može da prođe kao „pica” kada ga dobro istostirate, premažete sokom od paradajza i pospete sirom dok je vruć da bi se otopio. Možete dodati malo piletine ili drugog mesa da biste dobili više proteina, kao i grilovanog povrća ili par isečenih maslinki.

7. Ili se odlučite za avokado tost

Postoji razlog zašto je avokado tost uvek u modi: zato što predstavlja izuzetno ukusan način da napravite hranljiv obrok, a i slatko izgleda. Neka deca ne vole avokado, ali to nije tako često. Ovo je jednostavno jelo jer sve što treba da uradite jeste da izgnječite ili aranžirate kriške avokada na tostu ili preko dodate malo kukuruza ili paradajz soka da biste uneli i povrće i nikada vam neće ponestati ideja kako da krišku hleba pretvorite u večeru.

Avokado tost

Avokado tost

8. Probajte tost sa mlekom

Ovo nije pravi obrok ali je toliko dobro da zaslužuje da se nađe na ovom spisku. Tost sa mlekom je kao supa od hleba, ali sa mlekom umesto bujona, i obično je sladak. Krišku tosta namazanu puterom, medom i sa malo cimeta prelijte vrućim mlekom i to je to. Ovaj obrok odličan je za oporavak dece od virusa, a možete ga pripremiti i za sebe kada vam je potrebno toplo i ukusno jelo.

9. Uživajte u umaku dagnji

Dagnje verovatno nemate uvek u kući, zato je ovo jelo predviđeno za one trenutke kada želite ili da se opustite sami ili uživate sa partnerom ili prijateljima. Ovo jelo nije praktično kao ostala – sastavljena od sastojaka iz frižidera, ali je božanstveno. Umak od belog luka i vina savršeno natapa debelo isečenu krišku hleba, a dagnje se jako brzo pripremaju i imaju odličan ukus. Ovom poslasticom možete da se počastite kad deca odu na spavanje. Uz čašu ili dve vina.

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Zdravlje

Zašto nikada ne treba da idete na spavanje bez limuna?

Limun se s pravom smatra superhranom i popularan je kućni lek. Ali da li ste znali da ne morate uvek…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

„Ženska kolica“ prvi put u Beogradu u Parobrodu: Besplatni ulošci i dezodoransi za sve žene kojima je to potrebno

U Ustanovi kulture Parobrod nedavno je predstavljena jedinstvena inicijativa pod nazivom „Ženska kolica“, sa željom da se pomogne sugrađankama koje…

Da li noću držite čašu vode pored kreveta? Evo zašto je to loša navika

Zabrinuti ste zbog hidratacije? Niste jedini koji ne unose dovoljno tečnosti u organizam. Mnogi zaboravljaju da to urade, zbog čega…

Cink je zaštitnik imuniteta: Koliko nam je potrebno ovog minerala i gde ga možemo pronaći?

Cink je zaštitnik imuniteta, štiti telo od bakterija i virusa i uključen je u gotovo svaki aspekt odbrane od infekcija.…

Ovo je jedan od glavnih uzroka koji uvodi parove u konflikt

Prema istraživačima, postoji nekoliko oblika uzajamne pomoći u vezama. Emocionalna podrška sastoji se od izražavanja empatije i ohrabrivanja partnera, materijalna…