Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo kako da vam pirinač uvek ispadne savršeno

AUTOR: CityMagazine 29 Jan, 2019
Evo kako da vam pirinač uvek ispadne savršeno

Kako jedno tako jednostavno jelo može i dalje da zadaje muke kuvarima amaterima svaki put kada se late da ga naprave? Čini nam se da ljudi misle da pošto kuvanje pirinča nije komplikovano, oni ne moraju ništa da znaju o njegovoj pripremi pa ga tako mnogi samo stave u ključalu vodu dok ne omekša i nadaju se najboljem.

Na kraju dobiju ili nedovoljno kuvan pirinač koji ne može da se žvaće ili prekuvanu kašu koja se zalepila za šerpu, a ponekad im i zagori. Pošto im pirinač ponekad ispadne relativno jestiv, oni ne odlučuju da pronađu recept za pravu pripremu već nastavljaju po starom. Ako se prepoznajete u ovim rečenicama, verujte nam, niste jedini. Iste zablude o kuvanju pirinča smo i mi imali pre nego što smo se opametili…

Iz tog razloga smo odlučili da sa vama podelimo sledeći jednostavan recept koji će vam omogućiti da svaki put napravite savršeni pirinač, bilo da je on beli pirinač dugog ili kratkog zrna ili se radi o integralnoj sorti.

Pirinač je prilog mnogih ukusnih jela

Pirinač je prilog mnogih ukusnih jela

Prvo što je potrebno da uradite je da isperete pirinač u vodi kako bi odstranili višak skroba zbog koga bi on bio lepljiv i gnjecav nakon pripreme. Nakon toga, ubacite pirinač u šerpu sa vodom  i zagrejte ringlu na relativno visoku temperaturu. Najbitnije što morate da znate je koliko vode je potrebno sipati u sud za svaku sortu pirinča. Obavezno se pridržavajte sledećih pravila:

  • Za 1 šolju belog pirinča dugog zrna treba sipati 2 šolje vode
  • Za 1 šolju belog pirinča kratkog zrna treba sipati 1 1/4 šolje vode
  • Za 1 šolju integralnog pirinča treba sipati 1 3/4 šolje vode

Sačekajte dok posoljena voda ne proključa u otvorenoj šerpi, a kada se to dogodi smanjite temperaturu na najniži nivo, stavite poklopac i pustite da se krčka neko vreme. U slučaju belog pirinča dugog zrna to je 18 minuta, beli pirinač kratkog zrna se krčka 15 minuta, a integralni pirinač je potrebno kuvati malo duže, čak 45 minuta. Ono što ne smete da zaboravite je da ni po koju cenu ne skidate poklopac sa šerpe do završetka čitavog procesa. Ako ste se držali naših saveta do sada, sigurno vam neće iskipeti voda.

Kao što možete da vidite, radi se o veoma lakom receptu koji može svako da napravi. Ništa vas ne sprečava da ga isprobate sledeći put kada budete pravili pirinač.

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Zdravlje

Ove namirnice su jeftine i zdrave i treba ih jesti svakodnevno

Da, imate ih u svom frižideru! One se bore protiv bolesti, poboljšavaju funkciju imuniteta, poboljšavaju raspoloženje i podstiču gubitak težine.…

Šta kad je tuga duga?

U reč „život” upletena je neizostavno i „tuga”. Iako bolna, ona može biti inspirativna i pokretač promena, jer kako je…

Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu. Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam…

Ovo je najbolje vreme za tuširanje prema stručnjacima

Da li volite da se tuširate ujutru? Ako je vaš odgovor potvrdan, potpuno vas razumemo. Osvežavajuće jutarnje tuširanje je mnogima…

Da li je vaš partner preterano ljubomoran?

Ljubomora u vezi je čest problem. Zato u nastavku otkrijte koji su to znakovi preterane ljubomore, kako biste mogli da…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…