Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako održati željenu telesnu težinu

AUTOR: CityMagazine 17 Dec, 2019
Kako održati željenu telesnu težinu

Svako ko se reši viška kilograma, ostvario je veliki uspeh, ali se odmah potom postavlja pitanje: kako održati konačno dostignutu telesnu težinu?

U nastavku su saveti za one koji su istrajni u nameri da održe željenu težinu, a provereni su od strane onih koji su u tome uspeli.

Pazite šta jedete

Poštujte zdrav i realan obrazac ishrane. Ako želite da održite željenu telesnu težinu, obratite pažnju na svoje navike u ishrani koje ste usvojili. Ono što studije o osobama koje su održale željenu telesnu težinu pokazuju, jeste da su one nastavile sa unosom manje kalorija nego pre mršavljenja, što je najznačajnije za ostvarenje cilja.

Držite se obrazaca ishrane. Pažljivo kombinujte namirnice i poštujte obrazac zdrave ishrane kako biste održali željenu telesnu težinu, bez obzira na to kakve su vam dnevne aktivnosti. Kad se približe vikendi, odmori i posebne prilike, i dalje možete da uživate u hrani, ali uz unapred pripremljen plan.

Doručkujte svakog dana. Da, doručak je važan i predstavlja zajedničku karakteristiku osobama koje su smršale i održale željenu telesnu težinu. Zahvaljujući kvalitetnom, zdravom doručku, može se izbeći osećaj da ste „pregladneli”, upravo onaj zbog kojeg se kasnije u toku dana prejedemo.

Budite aktivni

Bavite se fizičkom aktivnošću svakog dana. Osobekoje su smršale i održale svoju željenu težinu, najčešće se bave umerenom fizičkom aktivnošću. Od 60 do 90 minuta treninga tokom najvećeg dela nedelje smanjuje potrebu za većim unosom kalorija.

Naravno, to ne mora da podrazumeva aktivnost od 60-90 minuta odjednom, već, na primer, od 20-30 minuta, ali tri puta dnevno. Brza šetnja tako može da se praktikuje ujutro, u vreme ručka i uveče. Ipak, neke osobe bi možda trebalo da se posavetuju sa lekarom pre nego što počnu sa fizičkom aktivnošću na ovom nivou.

Držite se zacrtanog puta

Pratite ishranu i aktivnost. Vođenje dnevnika o ishrani i fizičkoj aktivnosti vam može pomoći da uočite obrasce, ali i primetite napredak u aktivnom održavanju željene telesne težine. Na primer, možda ćete primetiti da se gojite kada često idete na poslovna putovanja ili kada radite prekovremeno.

Na osnovu uočavanja ove pojave, možete je shvatiti kao signal da treba da isprobate drugačiji pristup. To može biti pakovanje posebne hrane za putovanje i korišćenje hotelske teretane kad ste na putu. Ako radite prekovremeno, iskoristite pauze za brze šetnje oko zgrade.

Pratite svoju težinu. Redovno proveravajte svoju telesnu težinu kako biste na vreme reagovali ukoliko primetite da ste krenuli „nizbrdo”. Dobra ideja kod održavanja željene telesne težine je da vodite beleške kako biste mogli da planirate i prilagođavate ishranu i vežbanje, ako je to neophodno. Ako ste dobili par kilograma, odmah se vratite na zacrtani put.

Tražite podršku porodice, prijatelja i drugih. Osobe koje su uspele da smršaju i održe željenu telesnu težinu, često se oslanjaju na podršku drugih kako bi se držali zadatog puta. Ponekad vam prijatelj ili partner koji je takođe na dijeti ili održava željenu telesnu težinu može pomoći da ostanete motivisani, pa se nemojte libiti da tražite podršku.

Izvor: CDC

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

6 zdravih navika koje možemo da naučimo od britanske kraljevske porodice

S obzirom na njihov gust raspored obaveza i pojavljivanja u javnosti, članovi britanske kraljevske porodice i te kako moraju da…

5 stvari koje su iznenada postale popularne zahvaljujući filmovima

Kada filmski autori osmišljavaju i snimaju svoja ostvarenja, oni najčešće pronalaze inspiraciju za svoje ideje iz sveta oko sebe. Ponekad,…

Najnovije - Zdravlje

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

Psihologija crnog petka

Verujemo da ste ovih dana preplavljeni informacijama i elektronskom poštom u vezi sa popustima na artikle različite namene. Ponude deluju…

Sve je ok kada tražiš pomoć – Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

Od 24. novembra je aktivna internet platforma pod nazivom Sve je OK koju je podržao UNICEF u Srbiji u saradnji…

Muškarci sa ovim kućnim ljubimcima su neverniji od ostalih

Preljuba jednog partnera u vezi menja je iz korena, a neretko i gasi zauvek. Ponekad je lako prepoznati znakove koji…

Trikovi za održavanje zdravih navika tokom praznika

U vreme praznika smo veoma zauzeti – pravimo praznične trpeze, okupljamo čitavu porodicu i planiramo poneko zajedničko putovanje. Zbog brojnih…

5 stvari o kojima morate da razgovarate sa partnerom pre nego što odlučite da imate decu

Kada odlučite da napravite porodicu sa svojim partnerom, veoma je važno da se unapred dogovorite oko većine stvari relevantnih za…