Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Koje ulje je najbolje za kuvanje?

Ekstra devičansko, maslinovo, suncokretovo, od repice ili kikirikija? Ukoliko se pitate koje od pomenutih je najbolje za pripremu hrane, otkrićemo vam kako ih koriste vrhunski kuvari…

Odgovor na večitu dilemu možemo pronaći u knjizi Samina Nosrata Salt, Fat, Acid, Heat: The first step in choosing a fat is to identify the primary role it will play in a dish. Prvo pitanje koje se nameće jeste da li ulje koristite za dodavanje ukusa ili teksture, ili za začinjavanje jela. Ako primenjujete zagrevanje, drugo pitanje je, naravno, temperatura. Kao što Nik Šarma navodi u The Flavor Equation: „Poznavanje temperature na kojoj mast ili ulje počinje da dimi, pokazuje kolikoj toploti može biti izloženo bez uticaja na ukus i da li je primenljivo na visokoj temperaturi kao u slučaju prženja”.

Ravinder Bogal, vlasnik jednog restorana u Londonu, predlaže da se posmatra i kulturološki aspekt, te se on služi kokosovim uljem za indijske i azijske recepte, uljem repice ili kikirikija za prženje i maslinovim uljem za italijanska i mediteranska jela. Lagano maslinovo ulje je „veoma svestrano“, dodaje Jun Tanaka, takođe šef kuhinje u Londonu, koji ga koristi za sotiranje, roštiljanje i pečenje: „To je rafinisano ulje, pa ima višu tačku dimljenja od drugih maslinovih ulja”. Tanaka zadržava kvalitetne, ekstra devičanske proizvode za prelive za povrće, ribu i meso na žaru.

U međuvremenu, Tom Hant, iz lista Guardian, koristi ekstra devičansko maslinovo ulje „za većinu stvariˮ. Slično razmišlja i Hose Pizaro, koji koristi ovo ulje „90-95% vremenaˮ. Kuvar, čija je poslednja knjiga The Spanish Home Kitchen, poručuje: „To je jedino maslinovo ulje koje moja mama ima u svojoj kući, što znači da ga ima u friteziˮ. Ipak, Tom Hant naglašava važnost tačke dimljenja. „Za ekstra devičansko maslinovo ulje je negde između 180-200ºC”, kaže on, koji, kada se peče ili prži iznad 180ºC, preporučuje korišćenje organskog kokosovog ili ulja repice. „Međutim, ne bih koristio neorgansko repičino ulje, zbog pesticida koji se koriste”.

Za kraj, prenosimo i reči Pizara: „Volim svoje maslinovo ulje zabibereno i zeleno, jer sam odrastao s tim. Međutim, za neke je to previše moćno, zbog čega ponekad koristim suncokretovo ulje”. Imajte na umu, rat u Ukrajini doveo je do pada izvoza suncokretovog ulja, uz vesti o nestašici i rastu cena. Dakle, za sada možete poslušati Tanaku, koji umesto toga bira ulje semenki grožđa. Također ga koristi u mnogim prelivima: „Ima čist, neutralan ukus, a idealan je i za pečene obroke”.

U međuvremenu, kada je u pitanju duboko prženje, Tanaka smatra da je biljno ulje najbolje. „Ovo je mešavina različitih ulja i neutralnog je ukusa, tako da ga možete koristiti za prženje”, kaže on. „Ima visoku tačku dimljenja, može da se koristi više puta i dobro je uložen novac”. Najbolje je za pripremu u obroka fritezi, složićete se.

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: Gareth Hubbard / Unsplash

Najčitanije

Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji

Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Ovu plažu zovu Brioni, a mi vas pitamo – Da li ste videli lepšu gradsku plažu u Srbiji?

Ovu plažu popularno zovu Brioni, i važi za jednu od najlepših gradskih plaža u Srbiji. Nalazi se u Sremskoj Mitrovici…

Slobodanka voli da putuje sama i ima savete za sve one koji su se oduvek plašili da se odluče na ovakav korak

Koliko puta ste poželeli samo da se spakujete, kupite kartu i krenete sami na putovanje i koliko puta odustajali što…

Najnovije - Zdravlje

7 biljaka koje su dobre za otpornost i oporavak organizma

Narodna medicina oduvek se oslanjala na mnogobrojne biljke, jer priroda nam daruje sastojke koji mogu da budu nezamenljivi u borbi…

Besplatni letnji programi za decu tokom letnjeg raspusta u Dečjem kulturnom centru Beograda

Dečji kulturni centar Beograd i ovog letnjeg raspusta priprema besplatne programe i kreativne radionice za decu i mlade koji svoj…

Doktorka objašnjava kako da se borimo protiv mučnine na putu i šta se dešava ako sedimo pored prozora

Mnogi ljudi imaju problem sa kinetozom, odnosno „bolešću kretanja“ i najčešće se protiv nje bore tako što piju lekove protiv…

5 znakova po kojima odmah možete prepoznati pasivno-agresivnu osobu

Većina nas može lako prepoznati otvoreno agresivnu osobu koja voli da kritikuje, omalovažava ili vređa, ali to može da bude…

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru veštačka inteligencija pomagaće sudijama u odlukama

FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine od početka je iskakalo iz dosadašnjih okvira, jer će se mečevi igrati tokom…

Kako zaštititi zdravlje za vreme paklenih vrućina?

Srbiju je zahvatio toplotni talas, pa su ovih dana zabeležene rekordne temperature ove godine. Metereolozi prognoziraju da će napolju biti…