Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Koju nam poruku šalje potreba za slatkom, začinjenom ili slanom hranom?

AUTOR: CityMagazine 16 Apr, 2022
Koju nam poruku šalje potreba za slatkom, začinjenom ili slanom hranom?

Danas su u ponudi brojna gastronomska iskušenja kojima je ponekad gotovo nemoguće odoleti. Međutim, jaka želja da se pojede nešto slano, ljuto ili slatko ne može se uvek pripisati uspešnom marketinškom potezu. Često uzroke određenih potreba treba tražiti u sopstvenom telu. Sve detalje ove nedoumice dobićemo od stručnog lica.

Zašto ne možemo da jedemo istovetne namirnice?

Želja da jedemo slatko, slano ili ljuto odražava našu želju za raznolikošću, koliko god to čudno zvučalo. Osobu će privući hrana koja ima specifičnu kombinaciju čulnih utisaka. Takve kombinacije stručnjaci prehrambene industrije nazivaju bouquet. Na primer, ukusi čokolade, bibera ili kafe kombinacija su pet osnovnih ukusa i popratnih olfaktornih i taktilnih senzacija.

Kao i čulo mirisa, čulo ukusa je hemijsko čulo. Osoba može razlikovati pet primarnih senzacija: kiselo, slatko, gorko, slano i umami. Brojni naučnici razlikuju i ukus vode.

Osetljivost ukusa zavisi od geografskih, etničkih, genetskih, polnih i psihofizioloških činilaca. Generalno, to objašnjava najomiljenije ukuse različitih naroda sveta. Ali, samo jedan razlog je karakterističan za sve populacije – to je stres.

Kako stres utiče na ukus?

Psihoemocionalni stres uzrokuje aktivaciju simpatičko-nadbubrežnog sistema i povećanje potrebe za brzim izvorima energije – poput glukoze. To delom objašnjava želju za slatkim. Kada jedete slatku i masnu hranu, stimulišu se ne samo područja mozga povezana s glađu i žeđu, već i centar ugođaja. Zato nas sladoled uvek čini srećnijima.

Tokom niza istraživanja utvrđena je veza između pragova osetljivosti ukusa i nivoa psihoemocionalnog stresa organizma. S njegovim povećanjem, uočava se smanjenje pragova osetljivosti: kod muškaraca – na slatko i slano, kod žena – na sva četiri nadražaja.

Getty images

Ukus i emocija – kako su povezani?

Postoji snažna veza između ukusa i emocija, najverovatnije zbog povezanosti između hipotalamusa i limbičkog sistema. Slatko izaziva prijatna osećanja, gorko je bezukusno čak i za decu. Ukusi utiču na emocionalnu pozadinu i dobrobit osobe.

Oskudno iskustvo ukusa sužava našu svest – težeći slatkom, slanom ili ljutom, nesvesno tragamo za osećajem užitka. Tako nam estetika hrane i gastronomska raznolikost pruža psihičku udobnost.

Ukusi i poremećaji u telu – šta se o njima zna?

Postoje trenuci kada žudimo za određenim stvarima: orašastim plodovima, čokoladom, povrćem, voćem… No, čim počnemo zadovoljavati svoje želje, počinjemo da primećujemo da s vremenom više ne želimo ono o čemu smo pre sanjali. To znači da je telo zasićeno potrebnim elementima i više mu nisu neophodni u tim količinama.

Želja za orašastim plodovima ukazuje na nedostatak vitamina E koji se u velikim količinama nalazi u orasima, bademima, kikirikiju, lešnicima. Tokom menopauze ili predmenstrualnog ciklusa žene često žude za čokoladom, i to u velikim količinama. To može signalizirati prisutnost dishormonalnih poremećaja. Žudnja za slanim nije samo kod trudnica, kako narodna poslovica kaže. Ako jako žudite za slanom hranom, to može ukazivati na povećan nivo stresa. U takvim trenucima telu su posebno potrebni minerali i soli.

Postoje situacije kada osoba ima želju da pojede nešto nejestivo, poput krede. U tom slučaju potrebno je stupiti u kontak sa stručnjakom koji će uraditi pregled i pronaći uzrok takve potrebe. Ponekad pojava takvih želja izaziva anemiju, a ponekad i nedostatak gvožđa. U ovom slučaju, ne bi se trebalo oslanjati na uobičajene prakse – ako postoje promene u težnjama čula ukusa koje ne razumete, najbolje rešenje bi bila individualna konsultacija sa stručnjakom.

Izvor: Marie Claire Russia

Naslovna fotografija: Getty images

Najčitanije

Navike koje samo pogoršavaju anksioznost

Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…

„Konstrakta je NAŠA“: Ida Prester oduševljena nastupom predstavnice Srbije na Evroviziji, ali i reakcijom ljudi iz regiona

Ida Prester, koja se proslavila s grupom Lollobrigida, nije krila svoje zadovoljstvo nastupom Konstrakte na drugoj polufinalnoj večeri ovogodišnje Evrovizije…

5 namirnica koje smanjuju holesterol

Ako se borite sa povišenim holesterolom verovatno ste svesni koliko je važno da se zdravo hranite kako biste održali nivo…

Top 5 stajlinga na drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije

Sinoć je u Torinu održano drugo polufinalno veče Evrovizije, na kome je učestvovalo 18 zemalja, od kojih je 10 prošlo…

Koje sve vrste usamljenosti postoje?

Usamljenost je česta prepreka na putu do ispunjenog, srećnog života. Osećaj se može pojaviti iz raznih razloga. Ako želite bolje…

7 rečenica koje bi deca trebalo češće da čuju

Odnos koji je dete imalo s majkom i ocem, ili sa osobama koje ih zamenjuju, ima značajan uticaj na njegov…

Najnovije - Zdravlje

Šta je „efekat reflektoraˮ i zašto se negativno odražava na život?

Psihološki učinak efekta reflektora očitava se na sledeći način: uveliko precenjujete pažnju drugih na sebe, na svoje greške, nedostatke i…

„Tour De Fruška” krajem maja na Vrdniku

Na obroncima Fruške gore, na 25 kilometara od Novog Sada i 75 kilometara od Beograda, kraj maja biće obeležen nesvakidašnjim…

Kako da se razbudite bez kafe?

Možete li da zamislite jutro bez kafe? Pretpostavljamo da je vaš odgovor ne, ali vam nudimo potencijalne zamene. Krenimo… 1.…

Ovo su pokazatelji da je prijateljstvu došao kraj

Možda ćete češće čuti kako ljudi kažu da veza nije uspela jer su se otuđili – ali to se može…

Besplatan joga čas i piknik na otvorenom u parku Ušče

Beogradski trkački klub i projekat Želim. Hoću. Mogu. u nedelju, 22. maja u 12 časova organizuju besplatan joga čas i…

5 principa za pronalaženje izgubljenih stvari

Kada izgubimo ključeve od kola, ličnu kartu, selotejp ili neki drugi predmet koji nam je baš potreban u datom trenutku,…