Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Magija Maroka

Jedna od najuzbudljivijih nacionalnih kuhinja, prepuna aroma i magičnih ukusa, odnedavno se, posredstvom kreativnog i agilnog tima restorana Lavash, može okusiti i u Beogradu, što je gastronomski doživljaj koji nikako ne smete propustiti! Originalni načini pripremanja hrane, tradicionalne posude i recepture, kao i magija začina vode vas u egzotične predele ove zemlje na severu Afrike koju od Evrope deli samo uzani Gibraltarski moreuz, a koja je bila i ostala inspiracija za mnoge svetske putnike, umetnike i gastro istraživače.

Najzapadnija severnoafrička država, deo Magreba, Maroko je zemja koja je na svim nivoima, od kulturnog, istorijskog do gastronomskog prožeta raznim uticajima koji donose vrlo uzbudljivu fuziju koja se i te kako ogleda u njenoj kuhinji.

Inače, Maroko je zemlja sa puno prirodnih kontrasta, sa jedne strene je visoka planina Atlas, a sa druge zelene oaze usred Sahare, uz Atlantski okean su plodne ravnice, dok su na obalama Mediterana uglavnom planine. Sve ovo naravno da je ostavilo traga na kulinarskoj mapi Maroka, pa se tako poznati ukusi i namirnice Mediterana prožimaju sa začinima i načinom pripreme donetim sa bliskog i srednjeg Istoka, iz Evrope, pa se može reći da je marokanska kuhinja uzbudljiva mešavina mediteranske, berberske, arapske i andaluzijske kuhinje.

Marokonska kuhinja se odnedavno može okustiti u restoranu Lavash

Marokanska kuhinja se odnedavno može okusiti u restoranu Lavash

Uz kus kus, najpoznatije jelo marokanske kuhinje je tajin (izgovara se „tažin“) čiji naziv potiče od istoimene posude u kojoj se priprema. Forma ovog jela i način pripreme potiču od nomadskih plemena, čiji pripadnici svakako nisu sa sobom nosili peći za kuvanje, već su ložili vatru na otvorenom i tada hranu pripremali u za to specijalno pripremljenim posudama od gline, a to je zapravo tažin. Sama posuda je vrlo neobičnog izgleda i sastoji se iz dva dela: donjeg koji predstavlja glinenu manju zdelu i gornjeg, koji je zapravo „poklopac“ i to u obilku izduženog konusa čija je uloga da se kondenzovana tečnost koja se stvara prilikom pripremanja hrane zadržava unutar posude. Upavo ova(kva) posuda i celokupan način pripreme čine da meso u ovim jelima bude vrlo sočno, a da povrće i sve sastojke prožima neverovatna mešavina začina i ukusa, među kojima prednjači slatko-gorko-ljuta mešavina začina ras el hanout, koji je navodno i afrodizijak. Svaki zalogaj ima neodoljivo nežnu teksturu.

Ljubaznošću restorana Lavash imali smo priliku da probamo čak četiri različita tažina i zaista ne možemo da kažemo koji je najbolji, ali možemo da kažemo da je ovo jelo definitivno zaštitni znak marokanske kuhinje. Jednostavno, svaki od tažina bio je poseban na svoj način, svaki ima svoju neodoljivo nežnu teksturu i splet ukusa, a vrlo sličan način spremanja.

Kefta Mkaouara

Kefta Mkaouara

Pileći se spravlja od belog mesa i povrća, preko kojih se, kada se poređaju na dnu posude, nalije paradajz i pileći fond, a zatim se peče oko 50 minuta na tihoj vatri. Kefta Mkaouara je veoma popularno jelo, zastupljeno na svakoj trpezi u Maroku. Osnov je jagnjeće meso uz obilje korijandera i peršuna, od koga se prave ćuftice veličine oraha koje se kasnije u paradajz sosu polako krčkaju. Neposredno pred serviranje dodaje se jaje i tako pripremljeno jelo stavlja se u peć da se jaje zapeče. Uz simfoniju moćnih ukusa savršeno se uklapa tradicionalna Zaaluk salata, veoma neobična i ukusna, od grilovanog plavog patlidžana uz dodatak selekcije egzotičnih začina.

Riblji tažin odvodi nas na obale Atlantika i Sredozemnog mora, a u ovdašnjoj verziji ključni sastojci su brancin, gambori i lignje. Riba se marinira u veoma bogatoj marinadi, a potom polaže na dno tažina gde su crni luk sečen na kolutove i šargarepa, sve se preliva paradajz sosom, a na kraju se dodaju kolutovi limuna koji daje posebnu aromu i crne masline.

Vegetarijanski tažin ni malo ne zaostaje za prethodnim verzijama, naprotiv! Paradajz sos koji se priprema sa đumbirom, korijanderom, kašmiri paprikom, kardamonom, cimetom, kurkumom, majčinom dušicom donosi vatromet ukusa, a jelo se pravi tako što se u tažinu ređa red povrća pa sos, pa sledeći red i tako sve dok ne ponestane sosa i povrća.

Riblji tažin

Riblji tažin

Kao savršena pratnja tažinima i kao potpuno autentično i originalno jelo, služi se neverovatni tanchin Morgh, jelo za koje se s punim pravom kaže da je „lična karta Maroka“. U velikoj posudi koja je namazana puterom slaže se masa od jogurta, jajeta sa šafranom, soli i pirinča u koju se dodaje kuvani pileći batak sa povrćem. Kada se sve sjedini i zapeče takođe na tihoj vatri, kao rezultat dobija se čudesna „pogača“ od koje se seku kriške koje su ukusne i same po sebi, a uz tažin i pomenutu salatu čine savršen spoj. Za kraj obavezno ostavite mesta da se zasladite marokanskim sočnim kolačem od badema.

Ukoliko vas nepca golicaju čitajući ovaj tekst, imajte na umu još jedno čudesno gastro putovanje koje restoran Lavash organizuje nedeljom, a to je „Karavan kroz Persiju“. Kroz senzacionalan miks salata i selekciju kebaba, Koobideh (Persija), Adana kebab (Turska), Arapski kebab (Iran), Chicken Tikka (Indija) i Radžastanski boti kebab (Indija), imate priliku da okusite najmističnije predele persijskih pustinja.

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Zdravlje

Jelena Đoković: Kao dete sam jela samo meso i krompir

Jelena Đoković govorila je danas na Vikend media festivalu u Rovinju, a fokus je bio na njenoj humanitarnoj fondaciji i…

Koja temperatura se smatra groznicom? Kad lekari čuju da imate 38,3 – tek tad promene ploču

Većina ljudi misli da se telesna temperatura iznad 37 stepeni smatra groznicom, ali stručnjaci se baš i ne slažu sa…

Šta se dešava sa vašim telom kada legnete odmah nakon jela?

Nema ništa lepše od dremke posle ručka, zar ne? Sa druge strane, mnogi lekari savetuju da to nikako ne treba…

Zašto Dženifer Lopez nije mogla da pronađe dadilju za svoje blizance iako im je nudila ogromnu platu

Da usklađivanje poslovnih i porodičnih obaveza nije lako znaju svi, ali na primeru poznatih ličnosti to poprima jednu potpuno novu…

5 vrsta šefova za koje ne želite da radite

Niko ne želi da radi za lošeg šefa, niti da postane takav, ali ipak postoje neke njihove odlike koje se…

Ovo su prvi simptomi zaraze listerijom, evo posle koliko se javljaju ako ste jeli kontaminiranu hranu

Uprava za veterinu naredila je da se sa tržišta povuku Wudy proizvodi zbog prisustva bakterije listerija. Evo o kakvoj bakteriji…