Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Makaronsi: Istorija ukusne poslastice

AUTOR: CityMagazine 20 Mar, 2019
Makaronsi: Istorija ukusne poslastice

Omiljena francuska poslastica, ljupki kolačići makaronsi, danas slave rođendan! Različitih boja, hrskave spoljašnjosti i ukusnog fila, makaronsi su verovatno jedan od najpoznatijih i najcenjenijih francuskih slatkiša. Ovaj kolač može biti različitih ukusa i boja – od klasične soljene karamele do lavande i meda.

Poreklo

Makaronsi su elegantni mali sendviči koji su napravljeni sa belancima, bademovim brašnom, i ispunjeni su krem puterom.

Omiljena francuska poslastica

Omiljena francuska poslastica

Prvo zabeleženo pojavljivanje makaronsa u Evropi bilo je još u srednjem veku. U to vreme makaron je bio mali kolač koji se pravio od badema, belanaca i šecera, bio je hrskav spolja, a mekan iznutra. Katarina Mediči je najverovatnije donela makaronse u Francusku tokom 16. veka iz Italije, gde su se ovi kolači proizvodili u venecijanskim manastirima još od 8. veka. Od tada, u žargonu su se zvali sveštenički stomaci zbog svog pufnastog oblika.

Najzanimljivije je to što je makaronse teško napraviti, jer se veoma lako deformišu, a njihova kora često popuca tokom procesa pečenja.

Makaronsi imaju zanimljivo poreklo...

Makaronsi imaju zanimljivo poreklo…

Popularizacija

Tokom 1972. godine dve opatice u Nansiju su pravile i prodavale makaronse da bi preživele tokom perioda francuske revolucije. Od tada su poznate kao Makaron sestre. 1952. grad Nansi je odao priznanje dvema opaticama nazvavši mesto gde su one pravile makaronse po njihovim imenima. Vremenom, različiti delovi Francuske su usvojili recept kao domaći specijalitet.

Bilo kako bilo, makaron kakav mi poznajemo danas, napravljen je od dva kolača od belanaca spojena laganim, ukusnim filom.

Lagana poslastica kojoj je teško odoleti

Lagana poslastica kojoj je teško odoleti

Makaron je prošao stalan proces inovacija i neprestana otkrića novih oblika, ukusa i boja. Na početku 21. veka proizvođači su počeli da nude makaronse sa razlikom u ukusu između fila i kolača.

Makaronsi su i proširili popularnost po svetu zahvaljujući Sofiji Kopoli i njenom filmu Marija Antoaneta iz 2006. godine, u kome je kraljica prikazana okružena ukusnim piramidama raznobojnih makaronsa.

Svetski dan makaronsa, 20. mart, slavi se širom planete.

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Zdravlje

Ova pića utiču na gubitak pamćenja, tvrde stručnjaci

Nova istraživanja sve češće dolaze do saznanja da je demencija rezultata našeg načina života, a među glavnim krivcima se navodi…

Ako ne znate šta je seksting, možda je bolje da zaobiđete ovaj tekst, jer to sigurno ne radite

Za početak, ako ne znate šta je seksting možda je bolje da zaobiđete ovaj tekst jer to sigurno ne radite.…

Zašto nam neko ide na živce? Psiholozi kažu da vam se odgovor neće dopasti

Šta se dešava kada nam neki ljudi idu na živce? Psiholozi kažu sledeće… Može se desiti da pri prvom susretu…

Ovi mlečni proizvodi mogu smanjiti rizik od dobijanja dijabetesa, tvrde naučnici

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro da povedete računa da mlečni proizvodi postanu deo vaše redovne dijete. Prema…

5 znakova koji pokazuju da ste izuzetno osetljiva duša

Mi smo energija, kao i svet oko nas, čak su i naše misli i osećanja energija. Osetljive duše su svesnije…

Da li je potrebno unositi multivitamine?

Unos dodataka ishrani može da bude odličan za vaš organizam, ali on takođe može da ima i neke neželjene posledice,…