Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Muškarci koji često konzumiraju brzu hranu su manje plodni

AUTOR: CityMagazine 09 Jul, 2019
Muškarci koji često konzumiraju brzu hranu su manje plodni

Nedavno završeno istraživanje sa čuvenog univerziteta Harvard pokazalo je nešto što se neće dopasti mnogim muškarcima, a to je da česta konzumacija brze hrane smanjuje broj spermatozoida i njihovu plodnost. Na sreću, to nije nepovratno.

Stvaranje porodice i produžavanje vrste je jedna od najvećih želja i prioriteta većine parova, a to ne ide uvek bez problema. Može doći do mnogih komplikacija, a statistički gledano, trećina problema sa začećem dolazi od niske muške plodnosti i nedovoljnog broja spermatozoida. Jedna od stvari koja utiče na to, kako je pokazala nova studija, jeste konzumacija brze hrane ili popularnog junk food-a.

Istraživanje univerziteta Harvard obuhvatilo je 3.000 muškaraca starosti od 18 do 20 godina i uključivalo je posmatranje njihovog načina ishrane i analizu broja spermatozoida. Otkrili su da je on manji kod onih koji često konzumiraju pice, procesuirano meso, grickalice pune šećera i gazirana pića. Ljudi sa zdravijom ishranom pokazali su veći broj spermatozoida, a to je posebno važilo za vegetarijance i one koji jedu puno ribe i proizvode od celog zrna žitarica.

Oni koji planiraju porodicu moraju voditi računa o tome šta jedu

Oni koji planiraju porodicu moraju voditi računa o tome šta jedu

Jedan zastrašujuć podatak je da se tokom skorašnjih godina, sa globalnim pogoršanjem načina ishrane, prosečan broj spermatozoida kod muškaraca smanjio za čak 60%. To jeste mnogo, ali se na to može uticati promenom ishrane. Pokazalo se da konzumacija ribe, piletine i povrća, ili „skandinavski“ način ishrane sa dosta sira, mleka i žitarica pomaže.

Činjenica je da priča o plodnosti i problemi sa začećem jestu nešto što utiče na muško samopouzdanje, ali za zdrav izbor i odluku koja utiče na budućnost vaše porodice, treba progutati ponos i učiniti ono što naučnici i lekari preporučuju i biti odgovoran i prema sebi i prema partneru.