Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?
Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu…
Ekonomska globalizacija omogućila nam je da kupujemo i konzumiramo vansezonske namirnice, za koje je, doduše, potrebno izdvojiti nešto više novca. Stoga ne čudi što sve češće kupujemo mango ili avokado, čak i kada im nije sezona, jer više nismo njom uslovljeni. Ipak, to ne samo da nije dobro za naš novčanik, već ni za planetu, prvenstveno zbog emisije ugljen-dioksida koji uvoz pomenutih egzotičnih namirnica izaziva. Ukoliko želite da saznate kako što bolje da isplanirate jelovnik u skladu sa aktuelnom sezonom i podnebljem na kome živite, pažljivo čitajte redove koji slede. Jer priroda se već pobrinula da dobijemo sve što nam je zaista potrebno!
Tako tokom zime unosimo povrće poput karfiola, brokolija ili bundeve, koji podstiču zagrevanje organizma, dok je leto idealno za paradajz, lubenicu i sveže paprike, u cilju povećanog unosa tečnosti.
Kada govorimo o prolećnoj sezoni, u kontekstu voća, prednost treba dati mandarinama, pomorandžama, limunu, bananama, ananasu, grejpfrutu i jagodama. Možete ih koristiti samostalno, kao voćnu užinu ili u formi voćne salate, a ukoliko volite da jedete ovsenu kašu za doručak, možete je obogatiti sitno seckanim pomenutim voćem za dodatnu dozu energije i vitamina.
Sa druge strane, kada govorimo o povrću, preporučuju se: blitva, artičoke, celer, plavi patlidžan, brokoli, tikvice, endivija, grašak, boranija, praziluk i drugo zeleno lisnato povrće. Ove namirnice odlične su za sve vrste prolećnih čorbi, potaža i variva, a mogu biti odličan prilog ribi i jelima od mesa. Neka se vaš tanjir zašareni od prolećnih boja, ukusa i aroma – vaš organizam će vam biti zahvalan!
Izvor: Womenʼs Health España
Fotografije: Unsplash
Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu…
Svake godine u ovo vreme Perseidi ožive nebo i navedu nas da poverujemo da pada kiša zvezda. Taj nebeski spektakl…
Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…
Super pun Mesec u Vodoliji očekuje nas 12. avgusta! Proverite koji horoskopski znaci će posebno intenzivno osetiti njegov uticaj 12.…
U njenim duhovitim videima će se mnogi pronaći. Kristina Grabež je stjuardesa koja na vrlo šaljiv i zanimljiv način deli…
Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…
Svesni smo činjenice da cene mnogih potrepština rastu, a kako je hrana nešto bez čega ne možemo, poskupljenje namirnica je…
Prema nauci, nije dobro biti budan nakon ponoći. Istraživači kažu da mozak noću ne radi tako dobro kao danju i…
Iako se među laicima već godinama može čuti kako su ugljeni hidrati praktično beskorisni i kako samo goje, to nije…
Često smo u zabludi da ćemo nakon dana sunčanja na plaži ili bazenu dobiti lep preplanuli ten, a često se…
Hobiji su nešto što volimo i od čega ne očekujemo puno zauzvrat, a što nas ispunjava i samim tim, predstavljaju…
Ne postoji ništa prirodnije od žudnje za nečim, ali ponekad glad ide ruku pod ruku s psećim raspoloženjem. Kad nam…