Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Neobični trendovi u hrani koji nas očekuju u 2019.

AUTOR: Isidora Spasić 13 Apr, 2019
Neobični trendovi u hrani koji nas očekuju u 2019.

Jeste da je godina uveliko počela, ali glad za novim trendovima u ishrani nikada se ne smanjuje. Ko zna šta će se do kraja 2019. na menijima širom sveta još pojaviti, ali evo pet primera hrane koja je trenutno sve traženija.

Piše: Isidora Spasić

Sladoled od avokada

Ljubitelji avokada ujedinite se! Ljudi toliko vole avokado da je on sada postao svakodnevna namirnica u svim delovima sveta. Bilo je tu svakakvih pomodarskih varijanti sa ovom prekrasnom zelenom voćkom. Imali ste razne vrste avokado tosta, zatim jaje zapečeno u avokadu, avolatte – iliti kafu koja se služi u avokadu, a sad je na red došao sladoled. Pre nego što kategorički odbijete ovako nešto, ipak na trenutak razmislite. Reč je o kremastom zdravom ukusnom sladoledu, koji u sebi ne sadrži mlečne proizvode, što je pogodno za one koji nisu tolerantni na laktozu. U prevodu – dajte mu šansu!

(foto izvor: www.charliefoundation.org)

(foto izvor: www.charliefoundation.org)

Lažno meso

Ovo je verovatno radosna vest za vegetarijance i vegane, dok će mesojedi opet podrugljivo prevrtati očima. U pitanju su grickalice, pogodne za užinu, ili neki konkretniji predlozi za obrok. Podsećaju na meso, i po izgledu i po nazivu, ali to naravno nisu. Radi se o čudnom marketinškom potezu, a to je prodavati ljudima nešto što inače ne jedu, ali u varijanti u kojoj to mogu. Dakle, zaboravite na dehidrirani grašak, listiće cvekle i šargarepe. Sada su tu „kobasice” od sejtana, „slanina” od tofua, „pileći” kroketi od tofua, burger od pasulja, „praseća kožica” od pečuraka

(foto izvor: www.pinterest.com)

(foto izvor: www.pinterest.com)

Masnoće

Davno su prošla vremena niskokaloričnih proizvoda, sa 0% masti. Ispostavilo se da je zbog opšteg zdravlja, ali i mršavljenja, unos masti u organizam od velikog značaja. To naravno ne znači da odmah u čašu sebi treba da naspete rafinisano ulje. Misli se naravno na zdrave masti, koje se dobijaju iz kvalitetnog putera i hladno ceđenih ulja. Maslinovo i kokosovo ulje u tome prednjače, a dijete poput paleo i keto, sve su popularnije. Zato je sada naročito prisutna kafa koja se pije sa dodatkom kašičice putera ili kokosovog ulja. Ona navodno podstiče metabolizam, pruža energiju, smanjuje osećaj gladi, i povećava koncentraciju.

(foto izvor: www.onnit.com)

(foto izvor: www.onnit.com)

Kimči

Da se razumemo, kimči je vrsta starog dobrog kiselog kupusa. A svi znamo koliko je on zdrav, jer je to i nauka dokazala. Kiseli kupus čak sadrži znatno više vitamina C od svežeg kupusa. I dok kimči jeste fermentisani kupus, on u sebi još sadrži druge sastojke, koji mu daju poseban šmek, ali ga pre svega čine zdravijim. To su: rotkva, crni luk, beli luk, đumbir, riblji sos, so, šećer i sušeni čili. Pošto odlično deluje na crevnu fluoru, jer u sebi sadrži probiotke i dobre bakterije, kimči je od ove godine postao sve traženiji. U Koreji ga možete naći svuda, a na našim prostorima samo u specijalizovanim radnjama. Ali sledeći put kad budete pravli kiseli kupus, dodajte gore navedene sastojke, i dobićete kimči.

(foto izvor: www.futuredish.com)

(foto izvor: www.futuredish.com)

Alge

Ljigave zelene morske travke mnogima su odbojne. Ali vekovima je već poznato da su ekstremno dobre za vas. Reći ćete onda da to baš i nije neki novi trend u ishrani. Međutim, kada uzmete u obzir da su alge veganske i bez glutena, shvatićete zašto njihova popularnost opet naglo skače. Osim toga, ima raznih vrsta algi koje se mogu kuvati sa hranom, jesti u salati, ili grickati suve. Pokušajte da ih na neki način inkorporirate u ishranu, i shvatićete zašto su ljudi koji ih stalno jedu tako dugovečni i vitalni.

(foto izvor: www.healthline.com)

(foto izvor: www.healthline.com)

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Najnovije - Zdravlje

Da li noću držite čašu vode pored kreveta? Evo zašto je to loša navika

Zabrinuti ste zbog hidratacije? Niste jedini koji ne unose dovoljno tečnosti u organizam. Mnogi zaboravljaju da to urade, zbog čega…

Cink je zaštitnik imuniteta: Koliko nam je potrebno ovog minerala i gde ga možemo pronaći?

Cink je zaštitnik imuniteta, štiti telo od bakterija i virusa i uključen je u gotovo svaki aspekt odbrane od infekcija.…

Ovo je jedan od glavnih uzroka koji uvodi parove u konflikt

Prema istraživačima, postoji nekoliko oblika uzajamne pomoći u vezama. Emocionalna podrška sastoji se od izražavanja empatije i ohrabrivanja partnera, materijalna…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Jelena Đoković: Kao dete sam jela samo meso i krompir

Jelena Đoković govorila je danas na Vikend media festivalu u Rovinju, a fokus je bio na njenoj humanitarnoj fondaciji i…

Koja temperatura se smatra groznicom? Kad lekari čuju da imate 38,3 – tek tad promene ploču

Većina ljudi misli da se telesna temperatura iznad 37 stepeni smatra groznicom, ali stručnjaci se baš i ne slažu sa…