Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovaj začin može izazvati probleme s jetrom

AUTOR: CityMagazine 11 Nov, 2022
Ovaj začin može izazvati probleme s jetrom

Kurkuma je ukusan začin koji se koristi u mnogim vrstama karija, supama i čorbama, čiliju, jelima od mesa, pa čak i u trendi kafama, kao što je tzv. Zlatni late, poznat i kao “zlatno mleko”. U upotrebi je hiljadama godina u Indiji, Zapadnoj Africi i Polineziji, a takođe je deo mnogih kineskih tradicionalnih lekova za upale i probleme sa krvnim sudovima.

Dok su različite kulture vekovima pronalazile načine da iskoriste zdravstvene prednosti ovog začina, kurkuma je tek relativno nedavno ušla u kuhinje u ostatku sveta. I mada su kurkuma i različiti suplementi na bazi nje prepoznati kao uglavnom bezbedni, nedavni izveštaj tvrdi da ovaj začin može imati potencijalno štetne efekte na zdravlje jetre.

Pored kuvanja, kurkuma se tradicionalno koristi u wellness kontekstu kao sredstvo za borbu protiv upala, a veruje se da ima antioksidativna svojstva, otuda i popularnost latea sa zlatnim mlekom i dodataka ishrani na bazi kurkume. Ali osim žutih mrlja na rukama od ovog začina, nije se mnogo pričalo o bilo kakvim drugim negativnim efektima uzimanja kurkume – sve do nedavno.

O studiji

U naučnom istraživanju objavljenom 22. oktobra u Američkom žurnalu medicine istraživači su analizirali korelaciju između unosa kurkume i rizika od oštećenja jetre.

Prema studiji, istraživači su pronašli ukupno 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih sa kurkumom među osobama koje su učestvovale u studiji od 2011. do 2022. godine. Stepen ovih oštećenja se navodno kretao od umerenijih do težih, što je dovelo do pet hospitalizacija i čak jedne smrti usled akutnog oštećenja jetre. Dalja hemijska analiza je potvrdila da su tri od ovih pacijenata takođe konzumirala kurkumu u kombinaciji sa crnim biberom, sastojkom koji mnogi stručnjaci savetuju da se kombinuje sa kurkumu jer pomaže telu da je efikasnije vari.

Šta druge studije tvrde?

Iako se nalazi ove studije mogu činiti ne previše ubedljivim, povezanost konzumiranja kurkume i većeg rizika od oštećenja jetre ne treba zanemariti. Ovo, naime, nije prva studija koja je pronašla ovakvu vezu.

Postojala su dva odvojena slučaja odraslih ljudi koji su imali oštećenje jetre izazvano lečenjem kurkumom, opisana 2021. godine u žurnalu International Medical Case Reports Journal. Iste godine je primećeno još nekoliko slučaja oštećenja jetre usled konzumiranja kurkume u Toskani.

Ove studije i izveštaji ne bi trebalo nužno da izazovu bilo kakvu trenutnu zabrinutost ili uzbunu, jer je oštećenje jetre koje je direktna posledica konzumiranja kurkume i dalje veoma retka pojava. Međutim, ako vi ili neko koga poznajete često koristite kurkumu u svojoj ishrani ili je unosite u vidu suplemenata, bilo bi pametno da konsultujete lekara ili dijetetičara pre nego što dodate još jednu kašiku ovog začina vašoj kafi ili kariju.

Izvor: Eat This, Not That
Naslovna fotografija: OB production / Shutterstock

Najčitanije

Seksualne navike koje su izašle iz mode: Mladi danas retko rade ove stvari

Kao i generacije pre njih, i mladi u današnje vreme su ubeđeni da su promiskuitetniji nego ljudi ranijih doba. Neće…

Koje od ovih 8 lica vas najviše plaši? Ovaj test otkriva mračnu i potisnutu stranu vaše ličnosti

Dobro pogledajte ovih osam portreta i izaberite ono lice koje vas najviše uznemiruje, koje ne biste želeli da sretnete kada…

Šta se dešava u vašem telu kada jedete čokoladu svakog dana?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade (a ko nije), verovatno vam je zbunjujuće to što se ona čas preporučuje kao deo ishrane,…

Ovo su četiri misli koje muškarcima prođu kroz glavu kada se nađu pred nagom ženom

Golo žensko telo oduvek je delovalo kao magnet za muškarce. Kada se žena skine, muškarci zaborave na sve ostalo i…

Jedna čaša ovog čudesnog soka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara, a to nije jedina njegova zdravstvena korist

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve…

Nedostatak vitamina B-12 je čest problem koji može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje

Nedostatak vitamina B12 uobičajen je zdravstveni problem koji pogađa oko 13% ljudi. B12 je oskudan u ishrani, a nalazi se…

Najnovije - Zdravlje

Zvuči šašavo, ali deluje: Čaj sa ledom je novi trik koji jača imunitet i čuva od prehlade tokom zime

Zimska sezona jeste vreme virusa, gripa i prehlada, pa je jako važno raditi na prevenciji i jačanju imuniteta. Jedan od…

Ovih 7 namirnica nikako ne čuvajte u frižideru

Po povratku iz prodavnice, često nesvesno stavljamo namirnice u frižider, međutim, da li je to uvek dobar potez? Dok se…

Prvi put provodite zimske praznike s partnerom? Imamo pet saveta za vas

Hoćete li ove godine prvi put provesti zimske praznike zajedno sa svojim partnerom? Ako je vaš odgovor potvrdan, u tom…

Jedete sir svakog dana? Nutricionista odgovara koliko je to zdravo

Imamo toliko dobrih sireva na raspolaganju, feta, domaći mladi sir, parmezan, kačkavalj, bri, dimljeni sir… Muka je izabrati koji i…

Ova navika je ozbiljan poremećaj, a mnogi ni ne znaju da je imaju

Veruje se da je poremećaj kompulzivnog prejedanja jedan od najčešćih poremećaja ishrane koji pogađa čak i do 2,3 odsto svetske…

Muče vas migrene? Nova studija kaže da su vaše navike u ishrani možda krive

Nema sumnje da glavobolje mogu biti dosadne, posebno ako su posebno intenzivne, dugotrajne ili česte. Međutim, migrene su mnogo gore…