Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo je najbolji način da se ne prejedate

AUTOR: CityMagazine 27 Jan, 2020
Ovo je najbolji način da se ne prejedate

Nije bitno šta i kada jedete, ako se držite jednog jednostavnog pravila, male su šanse da ćete se ugojiti. Dijetetičarka Kristin Kirkpatrik je to pravilo slikovito opisala sledećom rečenicom: „Prestanite da jedete u trenutku kada više niste gladni, a ne u trenutku kada ste potpuno siti i ne možete više ništa da okusite.“

Prvo što nam njene reči sugerišu je da ne jedemo kada nismo gladni. „Pacijenti mi redovno pričaju kako konzumiraju hranu u večernjim časovima, nakon što su već večerali,“ kaže Kristin. Ona smatra da ljudi ne jedu u tom periodu zato što su preterano gladni ili misle da će tako lakše zaspati, već pre svega iz dosade.

Njen savet je napravimo skalu od 1 do 10. Prva brojka na toj skali predstavlja stanje kada smo ozbiljno gladni, dok poslednja predstavlja putpunu sitost. Kristin preporučuje da obedujemo u trenucima kada je naša glad na nivou 2 i 3, a da prestanemo sa jelom kada je naša sitost na nivou 7.

„Ne želite da se prejedate, ali ne želite ni da ostanete gladni. Ključno je da znate kada da se zaustavite. Ako vas, na primer, zasiti predjelo u restoranu, bolje bi bilo da tražite da vam spakuju već naručeno glavno jelo, nego da ga jedete samo zato što se to očekuje od vas,“ savetuje Kristin.

Izvor: Men’s Health