Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Paradajz: Neophodan sastojak svake kuhinje

U ovo doba godine paradajz je potpuno zreo i izbor je veoma bogat, a u kuhinji se može koristiti za praktično sve. Ukusan je i sirov i kuvan, sa začinima i bez njih, u komadu, iseckan na kriške, punjen i dinstan, kao sok, supa ili sos.

Neobično je što je upravo paradajz dugo bio potpuno ignorisan kao prehrambena namirnica. Poreklo vodi iz Centralne i Južne Amerike, gde se i danas odgaja najveći broj sorti. Španski moreplovci, možda čak i Kristifor Kolumbo, oko 1500. godine poneli su paradajz sa sobom u Evropu, gde je gajen kao ukrasna biljka sve do 18. veka. Tada je najzad ušao u kuhinje. Paradajz je do tada smatran otrovnim, a to i nije bilo potpuno pogrešno mišljenje. Nezreo plod sadrži solanin, supstancu koja i sirovi krompir čini otrovnim. Kod zrelog ploda otrovan je samo deo sa kojeg je skinuta peteljka, ali je bezopasan u malim količinama.

Lak za gajenje

Širom sveta postoji oko četiri hiljade različitih registrovanih sorti paradajza. Zajedničko im je to što ih je lako gajiti i prilično su otporne i lepo napreduju ukoliko su izložene suncu. Većina sorti ima crveni plod, ali postoje i plodovi crne, smeđe, ljubičaste, zelene (što ne znači da su nezreli), žute, narandžaste i ružičaste boje. Ima i sorti s različitim šarama po koži. S proizvodnjom od preko 30 miliona tona godišnje, Kina je najveći proizvođač paradajza na svetu, a SAD i Turska su na drugom i trećem mestu. Na svetu se godišnje pojede oko sto miliona tona paradajza, zbog čega je ovo jedna od 10 najvažnijih prehrambenih biljaka.

Različite vrste paradajza

Različite vrste paradajza

Neophodan sastojak svake kuhinje

Paradajz se u Evropi najpre proširio po Mediteranu, te je i logično što najveće obilje recepata za jela sa paradajzom dolazi iz ove oblasti, jer tu paradajz ima nezamenljivu ulogu, a rado je viđen i u vegetarijanskoj kuhinji.

  • Čeri je veoma popularan za pravljenje zalogajčića i salata.
  • Duguljasti paradajz srednje veličine je odlična osnova za sosove.
  • Krupno volovsko srce je sjajan izbor za đuveč i za punjenje.
  • Paradajz u konzervi je veoma prisutan jer se plodovi koji završe u konzervi beru toliko zreli da ne bi mogli da se prodaju u svežem stanju. Oni samim tim imaju onaj pun ukus koji daju različitim sosovima, supama, paprikašima, kao što je, na primer, ratatuj, često u kombinaciji sa svežim paradajzom. Uzgred, u konzerve se najčešće stavlja duguljasti paradajz, uglavnom italijanske sorte roma i san marzano.
Paradajz je osnova mnogih ukusnih obroka

Paradajz je osnova mnogih ukusnih obroka

Sok od paradajza u avionu

Primetili ste da se sok od paradajza uvek nalazi u ponudi osveženja u avionu? Odakle potiče popularnost ovog soka u vazduhu u odnosu na njegovu popularnost na Zemlji? Kompanija Lufthansa je sprovela istraživanje o tome da li se ukus hrane razlikuje u toku leta. U ogledu je učestvovalo stotinu osoba smeštenih u posebno dizajniranu laboratoriju koja je izgledala kao unutrašnjost aviona – sa sedištima, malim prozorima i uskim prolazom u sredini. Stvoreno je okruženje koje je trebalo da verodostojno prenese utisak letenja, pa je čak i pritisak vazduha u kabini promenjen, sve uz povremene turbulencije i konstantnu buku motora.

Dalje, putnicima su poslužena razna jela i pića, u početku pod „zemaljskim“ uslovima, odnosno sa normalnim pritiskom vazduha kao na Zemlji. Naučnici su beležili nivo uživanja u ukusima poslužene hrane. U ovom eksperimentu mnogi učesnici su sok od paradajza ocenili kao običan, nije bilo posebnog uživanja, uz komentar da ima ukus zemlje i kao da je ustajao. U drugom delu eksperimenta pritisak vazduha u test-laboratoriji je promenjen tako da odgovara onom u toku letenja. Ponovo su poslužena različita jela i pića i ovoga puta odgovori učesnika su bili drugačiji. Sok od paradajza je sada imao potpuno drugačiji ukus – voćni, sladak sa posebno osvežavajućom kiselom notom.

Sok od paradajza se često nalazi u ponudi osveženja u avionu

Sok od paradajza se često nalazi u ponudi osveženja u avionu

Zaključak je da pritisak vazduha menja ukus, posebno ukus soli, šećera ili začinskih biljaka, koji je slabiji u vazduhu nego na Zemlji, a ukus voća i kiselina ostaje skoro nepromenjen. Zbog niskog pritiska u kabini manje kiseonika stiže u krvotok, što umanjuje osetljivost receptora za ukus i miris. Takođe, u kabinama je smanjena vlažnost vazduha, a to isušuje nos i usta i dodatno utiče na čulo ukusa. Slatkiši su manje slatki, slana hrana je manje slana, a teže se osećaju i ukusi nekih začina. Većina hrane u avionu je bezukusna, što nije slučaj sa paradajzom, koji ima dosta prirodnog natrijum-glutamata, poznatog i kao umami – peti ukus. Za popularnost soka od paradajza verovatno je zaslužna i želja da se tokom leta unese nešto zdravo u odnosu na suvu hranu, ali i potreba da se malo eksperimentiše, jer vreme kao da sporije prolazi među oblacima.

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Zdravlje

Šta je šumsko kupanje i kako vam može pomoći?

Praksa koju vam danas predstavljamo potiče iz Japana, a ima za cilj fizički i mentalni detoks, kroz povezivanje sa prirodom…

Ove namirnice su jeftine i zdrave i treba ih jesti svakodnevno

Da, imate ih u svom frižideru! One se bore protiv bolesti, poboljšavaju funkciju imuniteta, poboljšavaju raspoloženje i podstiču gubitak težine.…

Šta kad je tuga duga?

U reč „život” upletena je neizostavno i „tuga”. Iako bolna, ona može biti inspirativna i pokretač promena, jer kako je…

Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu. Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam…

Ovo je najbolje vreme za tuširanje prema stručnjacima

Da li volite da se tuširate ujutru? Ako je vaš odgovor potvrdan, potpuno vas razumemo. Osvežavajuće jutarnje tuširanje je mnogima…

Da li je vaš partner preterano ljubomoran?

Ljubomora u vezi je čest problem. Zato u nastavku otkrijte koji su to znakovi preterane ljubomore, kako biste mogli da…