Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta je intuitivna ishrana? Nutricionisti savetuju kako da se bolje hranite bez držanja dijete

AUTOR: CityMagazine 14 Mar, 2019
Šta je intuitivna ishrana? Nutricionisti savetuju kako da se bolje hranite bez držanja dijete

Intuitivna ishrana je filozofija koja odbacuje tradicionalno držanje dijete i preporučuje da slušate znake koje vam šalje organizam da biste odlučivali šta, kad i koliko da jedete. Cilj ovog pristupa nije mršavljenje već ukupno mentalno i fizičko zdravlje. Za početak, prestanite da mislite o hrani kao „dobroj” ili „lošoj” i umesto toga redovno (svaka 3-4 sata) jedite užinu i obroke koji sadrže proteine, vlakna i masti.

Praćenje signala koje telo šalje u vezi sa glađu kao način da odlučite kada da jedete a kada da prestanete možda za nekoga nije revolucionaran, ali za neke druge predstavlja potpuno nov koncept. Upoznajte se sa intuitivnom ishranom, idejom koja odbacuje kulturu držanja dijete i zasniva se na tome da prvo upoznate svoje telo pa onda donosite odluke o hrani.

Ova filozofija koja postoji već decenijama je ponovo u žiži interesovanja – „Najnoviji trend među dijetama je da se dijeta uopšte ne drži”, piše portal The Atlantic – a naročito je efektan pristup za sve one koji su se ikada borili sa poremećajem ishrane ili su razočarani tradicionalnim dijetama za mršavljenje.

Šta je onda to i kako počinjete? Evo osnovnih informacija.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Šta je zapravo intuitivna ishrana?

Početak intuitivne ishrane se vezuje za Evelin Trajbol i Eliz Reš, dijetetičarke koje su uvele ovaj stil života 90-ih godina prošlog veka. Ova filozofija odbacuje tradicionalne dijete za mršavljenje koje zastupaju ograničavanje i lišavanje bilo koje vrste a podstiče vas da osetite koliko ste zaista gladni ili koliko ste siti u bilo kom trenutku, a potom da iskoristite te informacije da biste znali kako, šta i kada da jedete. Ona obuhvata sledećih 10 osnovnih principa:

 1. Odbacite mentalitet držanja dijete.
 2. Poštujte svoju glad.
 3. Pomirite se sa hranom.
 4. Suprotstavite se ograničenjima.
 5. Poštujte svoju sitost.
 6. Otkrijte faktor zadovoljstva.
 7. Poštujte svoja osećanja bez konzumiranja hrane.
 8. Poštujte svoje telo.
 9. Vežbajte – osetite razliku.
 10. Poštujte svoje zdravlje.
Foto: WESTEND61GETTY IMAGES

Foto: WESTEND61GETTY IMAGES

Ovaj pristup potiče od istraživanja o promenama zdravstvenog stanja koje nisu povezane sa gubitkom kilograma. Intuitivna ishrana zapravo u potpunosti uklanja mršavljenje iz jednačine – i ne odnosi se samo na unos hrane. Na primer, 9. princip govori o upražnjavanju fizičke aktivnosti u kojoj zaista uživate umesto da okrećete pedale sobnog bicikla zato što želite da smršate ili osećate da biste to morali da uradite.

Da li intuitivna ishrana dovodi do gubitka kilograma?

Na ovo pitanje je teško dati odgovor zato što intuitivna ishrana nije – i da ponovimo, NIJE dijeta koja obećava skidanje kilograma, niti je preporučen plan ishrane. Ne postoje pravila koja treba slediti, samo strategije osmišljene da donosite informisane odluke o svom ličnom zdravlju. Kod nekoga praćenje signala sopstvenog tela može da dovede do mršavljenja kao sekundarnog cilja, ali je primarni cilj da vam pomogne da odbacite tradicionalnu kulturu dijeta za mršavljenje koje ne daju konkretne rezultate (drugim rečima bez lišavanja, ograničavanja i eliminisanja).

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Podaci prikupljeni do sada su obećavajući u pogledu boljeg zdravlja, ali je ključne parametre uspeha kao što je prihvatanje tela i samopouzdanje – teže izmeriti na postojan, kvalitativan način nego izgubljene kilograme. Kad smo već kod toga, takođe je malo verovatno da ćete se ugojiti.

Kako se intuitivna ishrana razlikuje od svesne ishrane?

Skoro ih je nemoguće razlikovati ali je glavna razlika u tome što intuitivna ishrana proziva „kulturu držanja dijete” u svojoj filozofiji, dok je svesna ishrana isključivo okrenuta ka doživljaju unosa hrane. Intuitivna ishrana se takođe proučava kod lečenja poremećaja ishrane. Obe odbacuju ideju unosa hrane zarad mršavljenja ili gubljenje iz vida da jedete da biste se prehranili i uživali.

Foto: FOXYS_FOREST_MANUFACTUREGETTY IMAGES

Foto: FOXYS_FOREST_MANUFACTUREGETTY IMAGES

Koje su prednosti intuitivne ishrane?

Intuitivna ishrana vam može pomoći da ponovno steknete poverenje u sopstvene navike u ishrani i oslobodite se „misli o dijeti”. Svi znamo kakav je osećaj izgubljenosti kad ste preplavljeni opcijama u prehrambenoj prodavnici ili zbunjenosti usled oprečnih informacija na Fejsbuku. Većina nas je probala da izbaci određene vrste namirnica bez nekog velikog uspeha. Svrha intuitivne ishrane je da vam pomogne da se osećate dobro u vezi sa onim što trenutno radite, ali je isto tako i pristup zasnovan na načinu života, poput obrazaca mediteranske ishrane. Može vam pomoći da smršate ako otkrijete da jedete iz nekih razloga koji nisu vezani za to koliko ste zapravo gladni ili siti, već za specifična osećanja ili lične „okidače”.

Čini se da nema negativnih strana intuitivne ishrane, tako da definitivno svima preporučujem da je isprobaju. Kada uklonite neke snažne okidače u svakodnevnom životu koji hrani daju na značaju, imaćete mnogo bolji uvid u to kako se zaista osećate u datom trenutku i zašto i kada želite da jedete.

Ako bih imala neko upozorenje, onda bi to bilo sledeće: uzmite u obzir svoja lična ograničenja kad je u pitanju započinjanje nove rutine i šta je to što ih definiše. Na kraju krajeva, nešto što kod vas izaziva osećaj stida ili izolovanosti svakako nije za vas.

Foto: JACOB AMMENTORP LUNDGETTY IMAGES

Foto: JACOB AMMENTORP LUNDGETTY IMAGES

Kako da počnem sa intuitivnom ishranom?

Ako ste se ikad pitali da li su vam dobre navike kad je u pitanju ishrana, evo kako da primenite filozofiju intuitivne ishrane:

 1. Prestanite da sudite o hrani kao „dobroj” ili „lošoj”. Ako pridajete veliku važnost hrani koju jedete i, na kraju krajeva, tome kako se osećate, to znači da hrani dajete preveliku moć. Vreme je da zaboravite na „dobre” ili „loše” vrste namirnica i u potpunosti se oslobodite koncepta „varanja”. Vi jedete obroke koji čine vašu dnevnu ishranu – nijedna pojedinačna namirnica ne može da poboljša ili pogorša vaše zdravlje.
 2. Jedite redovno. Užinajte ili pojedite obrok sa proteinima, vlaknima i mastima na svaka 3 do 4 sata. Većina nas ne jede dovoljno prepodne, zato razmislite o dodavanju još jednog jajeta, kašike putera od koštunjavog voća ili parčeta sira za doručak da biste se zaista zasitili i imali dovoljno energije. Moj omiljeni doručak je: tost sa puterom od kikirikija, kafa sa mlekom i banana; ostatak proprženog povrća i pečeno jaje; ili štanglica sa nekom celovitom namirnicom kao glavnim sastojkom kao što je badem, na primer.
 3. Budite dovoljno hidrirani. Vaše potrebe mogu da variraju, ali žene bi generalno trebalo da piju oko devet čaša vode dnevno, kažu preporuke Klinike Mejo. Pijte običnu vodu, gaziranu vodu ili bilo koji nezaslađeni napitak. Dodatno voće i povrće može da pomogne, zato ne zaboravite da jedete da biste bili hidrirani.
 4. Spavajte dovoljno. Sedam ili osam sati noćnog sna stvarno može da utiče na nivo vaše energije (a time i gladi). Ne zaboravite da smernice za ishranu američkog Ministarstva poljoprivrede preporučuju 300-400 mg kofeina dnevno, što je 3 ili 4 standardnih šoljica kafe.
 5. Ograničite ograničenja: Ako dijete za mršavljenje imaju doživotan efekat, zašto se još uvek nije pokazalo da je to tačno? Bolji način razmišljanja je „pomiriti se sa hranom”. Ponekad ćete poželeti da izbegnete određenu vrstu hrane, kao što je veliki čizburger pre nego što sednete na tobogan, zato razmislite o odabiru namirnica koje jedete na osnovu toga kako želite da se osećate – pre, tokom i nakon obroka.
Foto: WESTEND61GETTY IMAGES

Foto: WESTEND61GETTY IMAGES

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Zdravlje

Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu. Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam…

Ovo je najbolje vreme za tuširanje prema stručnjacima

Da li volite da se tuširate ujutru? Ako je vaš odgovor potvrdan, potpuno vas razumemo. Osvežavajuće jutarnje tuširanje je mnogima…

Da li je vaš partner preterano ljubomoran?

Ljubomora u vezi je čest problem. Zato u nastavku otkrijte koji su to znakovi preterane ljubomore, kako biste mogli da…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

Psihologija crnog petka

Verujemo da ste ovih dana preplavljeni informacijama i elektronskom poštom u vezi sa popustima na artikle različite namene. Ponude deluju…

Sve je ok kada tražiš pomoć – Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

Od 24. novembra je aktivna internet platforma pod nazivom Sve je OK koju je podržao UNICEF u Srbiji u saradnji…