Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate

AUTOR: CityMagazine 15 Sep, 2020
Stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate

Ako ste odlučili da krenete na dijetu, znajte da postoje neke stvari koje treba da imate na umu ako želite da smršate. Za početak, mršavljenje zahteva promene u stilu života. Nije sve samo u ishrani i vežbama, već se traže rad, prilagodljivost i mnogo strpljenja.

Budite realistični

Kakve god promene da uvedete, neka one budu realistične i u skladu sa životnim stilom kakav imate i kakav možete dostići. Posebno se naglašava to da ne morate uvek da kuvate sebi, kao i da ne morate da jedete ono što ne volite.

Identifikujte svoju intrinzičnu motivaciju

Kada vam je jasno zašto želite da smršate, imate više goriva za trenutke kada vaša odlučnost počne da slabi (kao što će – da budemo iskreni – zasigurno početi). Kada znate zašto želite da smršate, uzmite u obzir i to i proces će biti lakši.

Izaberite dijetu koja vam odgovara

Uprkos popularnim dijetama, zaista ne postoji „jedan najbolji način” da se jede kako bi se smršalo. Ključ je u tome da izaberete dijetu koja se lako uklapa u vaš životni stil, što znači da je i povremeni slatkiš u ishrani sasvim u redu ako ste aktivni, a balans je svakako najpoželjniji.

Idite polako

Zdrava stopa mršavljenja je uglavnom ona od pola kilograma do kilogram nedeljno. Ali probajte da se ne umrsite u ove nedeljne brojeve. Umesto toga, koncentrišite se na konzistentnost kada je reč o dobroj ishrani i vežbanju i napredujte.

Gledajte „iznad” hrane

Ljudima može biti lako da se fokusiraju samo na ono šta jedu i na napredak u mršavljenju. Ali postoje i druge stvari koje treba da imate na umu, a među njima svakako jeste neprocenjivi značaj pronalaženja zajednice pune podrške ili ličnog trenera. Budite sigurni i idite napred.

Ne paničite ako dođe do zastoja

Ne budite strogi prema svom telu ako mršavljenje uspori u nekom trenutku procesa. Njemu je mršavljenje svojevrsni stres, a i dalje treba da funkcioniše normalno. Nekad treba napraviti pauzu i dobro se pripremiti za dalje.

Nastavite da hranite svoju odlučnost

Ostvarenje mršavljenja za koje ste radili može biti u isto vreme i fenomenalno i razočaranje. Kad se više ne krećete ka nekom cilju u vezi sa svojim telom, možete se osetiti kao da vas je neko slomio. Da biste održali ostvarene ciljeve mršavljenja, treba da nastavite da hranite svoju odlučnost.

Budite nežni prema sebi

Dok nastojite da skinete težinu, obavezno navijajte za sebe. Vežbajte brigu o sebi i nagradite se za građenje zdravih navika. Ne upoređujte se ni sa kim drugim – čak i ako ste neko drugi vi sami. Fokusirajte se na gledanje napred.

Izvor: Self

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Zdravlje

5 vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog, modernog života. Svaki…

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…

5 načina da se oslobodite potrebe za poređenjem sa drugima

Uvek možemo pronaći nekog kome bolje ide u životu nego nama, ko je bogatiji i bolje izgleda od nas. Postavlja…