Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

U Norveškoj je otvoren prvi podvodni restoran na evropskom kontinentu

AUTOR: CityMagazine 25 Mar, 2019
U Norveškoj je otvoren prvi podvodni restoran na evropskom kontinentu

Norveški restoran pod imenom Under (Ispod) pruža jedinstveno iskustvo obedovanja na Starom kontinentu. Ovaj ugostiteljski objekat se nalazi ni manje ni više nego pod vodom. To je prvi restoran ovog tipa u Evropi, a za njegov originalni dizajn je bila zadužena norveška arhitektonska firma Snøhetta.

Ovaj lokal površine 495 kvadratnih metara se nalazi u oblasti Lindesnes i spolja izgleda kao velika betonska cev koja klizi u vodu. Glavni arhitetka objekta, Run Grasdal, je izjavio da se odlučio za ovakav ulaz u restoran kako bi posetiocima omogućio postepen prelaz iz nadzemnog u podvodni svet i glavnu restoransku salu pet metara ispod nivoa mora.

Ona je sa jedne strane potpuno ograđena velikim staklenim zidom koji pruža savršen pogled na biodiverzitet Severnog mora. Enterijer je obojen nijansama plave, sive, tirkiz i drap boje, a budući da se lampe vrlo malo koriste, voda je ta koja daje osvetljenje sali za ručavanje.

Foto: Ivar Kvaal

Foto: Ivar Kvaal

Nameštaj je uglavnom od drveta. Njegov dizajn je namerno urađen u minimalističkom stilu kako bi zadržao fokus gostiju na morsko okruženje izvan restorana. Predmeti od keramike na stolovima su napravljeni od peska sa dna mora što još više doprinosi povezanosti enterijera objekta sa njegovom okolinom.

Foto: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge

Foto: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge

Arhitekte i dekorateri su se potrudili da celokupna atmosfera u restoranu bude što manje klaustrofobična, a sudeći po fotografijama koje imamo priliku da vidimo, rekli bismo da im je to pošlo za rukom.

Restoran Under nudi i vrhunsko gastronomsko iskustvo zahvaljujući prisustvu glavnog šefa Nikolaja Elitsgarda koji je imao iskustvo rada u restoranu nagrađenom Mišelin zvedicama. Hrana koja se služi je napravljena uglavnom od lokalnih sastojaka.

Foto: André Martinsen

Foto: André Martinsen

Već 7.000 ljudi je rezervisalo svoj sto u restoranu, a očekuje se da će on godišnje imati 12.000 gostiju. Za tipičnu večeru od 18 malih obroka zajedno sa pićem moraćete da izdvojite oko 380 evra. Ako ne žalite svoj novac i želite da iskusite nešto drugačije, rezervišite svoj sto na ovoj adresi.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Zdravlje

Šta nam osuđivanje drugih govori o nama samima?

Većina ljudi, bar u nekoj fazi života, bude izložena osudama okoline iz ovog ili onog razloga. Isto tako, često uhvatimo…

Najbolja ishrana u pretprazničnom periodu

Sa dolaskom praznika uvek se nameće pitanje ishrane, za koju bismo voleli da zadovoljava dva kriterijuma – da je ukusna,…

5 vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog, modernog života. Svaki…

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…