Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Upotreba ove namirnice svaki dan može popraviti raspoloženje

AUTOR: CityMagazine 27 Mar, 2022
Upotreba ove namirnice svaki dan može popraviti raspoloženje

Istraživanja su pokazala da tamna čokolada ima prebiotičko dejstvo, utiče na sastav crevne flore, i posledično može poboljšati raspoloženje kroz vezu creva-mozak. Prema Dži-Hi Šinu, istraživaču, poremećaji raspoloženja su vodeći uzrok invaliditeta u čitavom svetu. Poremećaji raspoloženja utiču na opštu dobrobit pojedinca i njegovu sposobnost učestvovanja u društvenim interakcijama, što dovodi do telesnih zdravstvenih problema kao što su hronične bolesti.

Znakovi i simptomi poremećaja raspoloženja uključuju:

  • stalni osećaj tuge,
  • osećaj bespomoćnosti
  • beznađe
  • razdražljivost…

Ovi poremećaji često se ublažavaju lekovima.

Sada istraživači ponovo skreću pažnju na ulogu ishrane kao regulatora raspoloženja, jer se pokazalo da neke nutritivne komponente smanjuju anksioznost i depresiju te poboljšavaju kvalitet života. Konkretno, proizvodi koji sadrže kakao, kao što je tamna čokolada, u sebi imaju niz sastojaka koji mogu uticati na raspoloženje. „Zdravstvene dobrobiti konzumiranja tamne čokolade, posebno učinci polifenola na raspoloženje, zabeleženi su u nekoliko istraživanjaˮ, poručuje spomenuti stručnjak.

Istraživači su hteli da testiraju hipotezu i sproveli su kliničko ispitivanje s tamnom čokoladom. Nakon konzumiranja tamne čokolade s različitim sadržajem kakaa, oni su uočili promene u crevnoj flori, kao i vezu između tih promena i emocionalnog stanja kod zdravih odraslih osoba.

Učesnici su svaki dan tri nedelje konzumirali sledeće: 30 g tamne čokolade s 85% udela kakaa (prva grupa) ili čokolade sa 70% sadržaja kakaa (druga grupa), dok se kontrolna grupa odrekla ovog slatkiša.

Ujedno, akteri su beležili i vrstu, količinu, sastojke i način pripreme hrane koju su jeli u prethodna tri dana, kao i mesto svakog obroka. Status raspoloženja meren je pomoću upitnika skraćenog naziva PANAS.

Svakodnevna upotreba tamne čokolade značajno je smanjila negativne učinke u grupi koja je konzumirala čokoladu s 85% kakaa, ali ne i u grupi koja je konzumirala čokoladu sa 70% kakaa. U grupi koja je konzumirala čokoladu s 85% kakaa, takođe su izmerili značajno veću raznolikost crevnih mikroba u odnosu na kontrolnu grupu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry.

Napomena: ne smemo zaboraviti da na našu dobrobit i zdravlje utiču brojni činioci, te da su ravnoteža i umerenost važni u svim područjima života. No, svako bi takođe trebalo da ima na umu svoje trenutno ili procenjeno zdravstveno stanje. Čokolada nikako nije lek.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Priscilla Du Preeze / Unsplash

Najčitanije

5 karakteristika zrelih muškaraca

Zrelost ne zavisi od starosti. Većina ljudi pre ili kasnije sazri. Postavlja se pitanje, šta jednog muškarca čini zrelim? Ponudićemo…

5 najčešćih propusta majki dečaka

Svaka majka sanja o tome da u svoje dete uloži maksimum i odgaji srećnu i skladnu osobu, no ponekad takve…

Ne stupajte u brak dok niste rešili ove tri stvari sa partnerom

Brak je uobičajen sledeći stepenik u većini ozbiljnih veza, ali nažalost mnogi brakovi se i dalje završavaju razvodom. Da biste…

Igranje video igara ima iznenađujuću posledicu po dečju inteligenciju

Iako je dominantno mišljenje u vezi sa video igrama da su one loše za decu i da bi trebalo da…

Kako odabrati pravo odelo prema tipu građe?

S početkom vrućine postavlja se pitanje šta obući na posao. Leti odabir za radne dane nije nimalo lak. Pred odećom…

Navike koje samo pogoršavaju anksioznost

Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…

Najnovije - Zdravlje

Evo šta uzbuđuje svaki horoskopski znak

Ako ne znate kako da pokrenete stvari u spavaćoj sobi, horoskop otkriva šta koji znak posebno uzbuđuje. Seks može pomoći…

4 razloga zašto je šetnja bolja od kafe za povećanje energije

Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…

Kako ne okrivljavati sebe zbog hrane koju jedete?

Osećaj krivice u početku je destruktivna emocija koja ne može pozitivno uticati na stanje osobe. Drugim rečima, to je oblik…

Zašto nam pada teško da zatražimo pomoć?

Po pravilu, samo dve emocije nas sprečavaju u delovanju – strah i gađenje. Ako govorimo o nemogućnosti traženja pomoći sve…

Evo zašto ne bi trebalo da zagrevate već korišćeno ulje

Da li koristite isto ulje više puta prilikom kuvanja? Otkrijte u nastavku zašto je to veoma loša praksa, koja je…

Namirnice koje nepovoljno utiču na pamćenje

Kvalitetna ishrana sinonim je za dobro zdravlje, a još više ukoliko se pritom bavimo fizičkom aktivnošću. Zdrave namirnice ključne su…