Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Vrste čajeva i kako odabrati najbolji

Sada kada smo ozbiljno „zagazili“ u pravu duboku zimu, jedna od stvari koja odmah može poboljšati psihofizičko stanje jeste šoljica toplog čaja. Stoga pre nego što počnete da grejete vodu, birate kesicu ili stavljate suvo lišće u okrugli metalni dozer, saznajte specifičnosti nekih od najzastupljenijih čajeva na svetu.

Tekst: Isidora Spasić

Šta je važno da znate kod pravljenja čaja

Iako većina čajeva dolazi sa uputstvom za pripremu, ono nije uvek tako precizno. Zato treba da znate da su tri parametra izuzetno važna kako biste iz čaja izvukli maksimalni ukus i blagotvorna svojstva. Prvo je tačan promer količine vode u odnosu na količinu čaja. Drugo je postizanje određene temperature vode. A treće je koliko minuta čaj treba da se infuzuje. Sva tri pravila variraju u odnosu na tip i vrstu čaja, pa se dobro raspitajte pre nego što sledeći put olako pristupite pripremanju svoje omiljene šoljice.

(foto izvor: www.groundworkcoffee.com)

(foto izvor: www.groundworkcoffee.com)

Crni čaj

Obrada crnog čaja počinje sa fermentacijom, nakon koje sledi pečenje, sušenje i na kraju pakovanje. Ovim putem dobija se intenzivan, jak i prepoznatljiv ukus crnog čaja, koji ujedno ima i najviše kofeina u odnosu na druge vrste. Aroma crnog čaja neretko asocira na čokoladu i karamelu, a neke od poznatih vrsta su Darjeeling i Assam. Lapsang souchong je takođe popularan jer ima dimljeni ukus, i naravno Earl Grey koji dolazi sa dodatkom bergamota. Crni čaj možete piti bez ikakvih dodataka, ali dosta dobro funkcioniše u kombinaciji sa medom i limunom, ili šećerom i mlekom.

(foto izvor: www.lifehack.org)

(foto izvor: www.lifehack.org)

Zeleni čaj

Svakako je najpopularniji čaj u Aziji, ali se rado pije i u drugim delovima sveta. Nakon što se ubere, zeleni čaj se termički obrađuje, uglavnom na pari. A po procentu kofeina koji sadrži u sebi, znatno je slabiji od crnog čaja. Ukus i kvalitet zelenog čaja varira, ali ćete znati da je dobar po tome što će biti bogatog ali ne i previše gorkog ukusa. Trenutno posebno popularna vrsta zelenog čaja jeste Matcha. To je zapravo čaj samleven u fini zeleni prah, koji se često koristi i u kuvanju raznih jela.

(foto izvor: www.medicalnewstoday.com)

(foto izvor: www.medicalnewstoday.com)

Oolong

Na lestvici čajeva Oolong se nalazi tačno između crnog i zelenog. Jedan od razloga je taj što u sebi sadrži manji procenat kofeina od crnog čaja, a veći od zelenog. Pored toga, njegov ukus nije tako robustan kao kod crnog, niti toliko blag kao kod zelenog čaja. Miris i ukus Oolong-a najčešće se porede sa aromom svežeg cveća i voća.

(foto izvor: www.medicalnewstoday.com)

(foto izvor: www.medicalnewstoday.com)

Beli čaj

Ovaj čaj je najlaganijeg i najdelikatnijeg ukusa u odnosu na sve druge vrste. To je dobrim delom i zbog toga što ne prolazi ni kroz jedan proces obrade, osim očekivanog sušenja. Iz tog razloga u sebi sadrži najveći procenat antioksidansa, a prepuručuje se da se ispija bez dodavanja ikakvih zaslađivača i drugih aroma, kako bi se zadržao njegov blag i specifičan ukus.

(foto izvor: www.healthline.com)

(foto izvor: www.healthline.com)

Biljni čajevi

Iako se nazivaju čajevima, biljni čajevi to zapravo nisu. Sve gore navedene vrste (crni, zeleni, Ooilong i beli čaj) potiču od jedne biljke imena Camellia sinensis. S druge strane, biljni čajevi se prave od raznih drugih sušenih biljaka, cveća, voća i začina. Dobri su zbog toga što u sebi ne sadrže kofein, a i vekovima pomažu u tretiranju određenih zdravstvenih tegoba. U tome se posebno izdvajaju nana i kamilica, koje su još delotvornije u kombinaciji. Hibiskus je kiselkastog ukusa i intenzivne crvenkaste boje, ali znajte da obiluje vitaminom C. Isto ovo važi i za čaj od šipka, poznat po tome što pomaže u lečenju reume i osteoporoze. Čaj od žalfije ubrzaće vaše moždane vijuge i otkloniti bol u grlu. Rooibos čaj je posebno neobičnog ukusa. On potiče od jednog crvenog žbuna koji raste u Južnoj Africi, a smatra se da je dobar za kosti i srce.

Zato nemojte konzumirati čajeve samo kada se razbolite, već ih kao prevenciju pijte redovno. Jednostavno uživajte u svim različitim ukusima i blagodetima koje vam biljke nesebično pružaju.

(foto izvor: www.sporteluxe.com)

(foto izvor: www.sporteluxe.com)

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Zdravlje

Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu. Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam…

Ovo je najbolje vreme za tuširanje prema stručnjacima

Da li volite da se tuširate ujutru? Ako je vaš odgovor potvrdan, potpuno vas razumemo. Osvežavajuće jutarnje tuširanje je mnogima…

Da li je vaš partner preterano ljubomoran?

Ljubomora u vezi je čest problem. Zato u nastavku otkrijte koji su to znakovi preterane ljubomore, kako biste mogli da…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

Psihologija crnog petka

Verujemo da ste ovih dana preplavljeni informacijama i elektronskom poštom u vezi sa popustima na artikle različite namene. Ponude deluju…

Sve je ok kada tražiš pomoć – Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

Od 24. novembra je aktivna internet platforma pod nazivom Sve je OK koju je podržao UNICEF u Srbiji u saradnji…