Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto ne bismo smeli da držimo otvorene konzerve, čak ni u frižideru?

AUTOR: Milica Arsić 07 Jun, 2022
Zašto ne bismo smeli da držimo otvorene konzerve, čak ni u frižideru?

Čuvanje hrane bez propusta umeće je koje treba savladati, iako ne ide lako. Ponekad napravimo nekoliko naizgled sitnih grešaka koje ponekad mogu imati ozbiljne posledice. Jedna od loših navika tiče se već otvorenih konzervi koje smo skloni da ostavimo duže vreme otvorene u frižideru do naredne upotrebe. Ako se to možda čini trivijalnim, nije, jer kako nas Cosmopolitan uči, trebalo bi znati da je konzervirana roba vrlo kvarljiva čak i kada se drži na hladnom, u predviđenim uslovima.

Zašto otvorene konzerve ne bi trebalo čuvati u frižideru?

Pored onoga što smo naveli, u dodiru s hladnoćom, moguće je da se gvožđe otopi s kiseonikom u vazduhu i tako hrana poprimi ukus metala.

Idealno bi stoga bilo premestiti sadržaj konzerve u drugu hermetičku posudu koja će sačuvati ne samo kvalitet već i ukus hrane.

Treba, međutim, napomenuti da rok trajanja konzervirane hrane generalno ne može biti duži od sedam dana, što je vreme koje je za određene proizvode čak i smanjeno na dva dana, što je pokazalo istraživanje koje je proveo Purdue University Extension u Sjedinjenim Državama.

Kada se konzerve ne otvaraju, tada je naravno prikladno pozvati se na rok trajanja utisnut na pakovanju. Takođe, čuvajte se slomljenih i udubljenih konzervi, koje se ponekad nalaze u supermarketima. Njihov zatvarač se ponekad može oštetiti, a da to nije vidljivo spolja, a time je takođe ugroženo očuvanje hrane.

Izvor: Grazia France

Naslovna fotografija: Alla Hetman / Unsplash

Najčitanije

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Ovu plažu zovu Brioni, a mi vas pitamo – Da li ste videli lepšu gradsku plažu u Srbiji?

Ovu plažu popularno zovu Brioni, i važi za jednu od najlepših gradskih plaža u Srbiji. Nalazi se u Sremskoj Mitrovici…

Slobodanka voli da putuje sama i ima savete za sve one koji su se oduvek plašili da se odluče na ovakav korak

Koliko puta ste poželeli samo da se spakujete, kupite kartu i krenete sami na putovanje i koliko puta odustajali što…

Trikovi za pečenje ribe na roštilju

Mnogi od nas ne mogu da zamisle letnju trpezu bez ribe spremljene na grilu. I dok su stanovnici primorskih mesta…

Najnovije - Zdravlje

Kako zaštititi zdravlje za vreme paklenih vrućina?

Srbiju je zahvatio toplotni talas, pa su ovih dana zabeležene rekordne temperature ove godine. Metereolozi prognoziraju da će napolju biti…

Evo kako da se rashladite pomoću hrane

Ovih dana svedočimo jako visokim temperaturama, pa ne čudi što je prioritet potraga za načinima da se što bolje rashladimo.…

5 životnih zabluda u koje (pre)često verujemo

Ponekad smo previše opsednuti time da postanemo uspešna, popularna i uticajna osoba, a u isto vreme ne primećujemo male stvari…

Pet idealnih poza za tropske noći: Brzinski uživajte i na plus 30

Aktuelni toplotni talas naterao nas je da skinemo višak odeće i rashladimo se u udobnosti klimatizovanih prostorija. Istraživanja su pokazala…

6 razloga zbog kojih treba da jedete ribizle

Crvena ribizla je pravi izvor zdrvlja. Iako su je nekada koristili isključivo kao dragoceni ukras, danas je poznata po svojim…

Kompas meduze preplavile Jadran, stručnjaci objašnjavaju koliko su opasne i šta da radite kada vas opeku

O meduzama u Grčkoj smo pisali pre nekoliko dana, a sada su se pojavile meduze u Jadranskom moru. Zanimljivo je…