Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

10 koraka do vitke linije bez odricanja

AUTOR: CityMagazine 29 Jun, 2019
10 koraka do vitke linije bez odricanja

Doneli ste odluku da želite da promenite nešto u svom životu, da hoćete da izgledate bolje i imate vitku liniju, ali da ne želite mnogo da se odričete omiljene hrane. Kako to dostići? Na putu dostizanja željenog izgleda treba postaviti 10 ključnih koraka koje treba preći na putu ka ostvarivanju vitke linije i njih uvek moramo da imamo pred sobom, čak i u onom trenutku kada možda poželimo da odustanemo…

Profesor dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, naglašava da prihvatanje principa pravilne ishrane ne treba shvatiti kao odricanje od bilo kakvog zadovoljstva već kao važan korak ka postizanju i očuvanju dobrog zdravlja. Sve vodeće bolesti u svetu, a i u Republici Srbiji imaju za uzrok nepravilnu i preobilnu ishranu. Celoživotna pravilna ishrana treba da bude deo obrazovanja i životne filozofije svakog čoveka.

Šta treba uraditi

10 ključnih koraka i saveta šta je važno da radimo po savetu profesorke dr Budimke Novaković su:

  1. želja da se postigne i održi poželjna telesna masa tokom života
  1. svakodnevna ishrana treba da je zasnovana na namirnicama od celog zrna, povrću, voću i mahunarkama
  1. svakodnevna fizička aktivnost
  1. ograničavanje unosa ,,brze hrane”
  1. visoko prerađene namirnice u što većoj meri zameniti sirovim namirnicama
  1. konzumiranje mesa i proizvoda od mesa ograničiti na preporučene količine
  1. značajno smanjiti unos soli
  1. svesti konzumiranje slatkiša na razumnu meru
  1. konzumirati omiljene napitke zaslađene niskokalorijskim zaslađivačima
  1. ograničiti unos alkohola.
Prihvatanje principa pravilne ishrane ne treba shvatiti kao odricanje od bilo kakvog zadovoljstva već kao važan korak ka postizanju i očuvanju dobrog zdravlja

Prihvatanje principa pravilne ishrane ne treba shvatiti kao odricanje od bilo kakvog zadovoljstva već kao važan korak ka postizanju i očuvanju dobrog zdravlja. (Foto: Unsplash)

Važnost upotrebe zaslađivača

Budući da ne želimo da se odreknemo omiljenog slatkog ukusa, a da želimo da imamo vitku liniju, značajnu pomoć možemo da dobijemo tako što ćemo uzimati proizvode sa niskokalorijskim zaslađivačima.

Niskokalorijski zaslađivači su stručno veoma korisni i zdravstveno bezbedni u snižavanju energetske gustine pojedinih namirnica i ishrane u celini pa posledično i u smanjenju rizika za nastajanje prekomerne telesne mase i gojaznosti. Želja za slatkim ukusom može da se zadovolji uz pomoć niskokalorijskih zaslađivača, a da se pri tome ne poveća telesna masa. Svakodnevna ishrana treba da pruži mogućnost konzumiranja napitaka ili namirnica koje imaju sladak ukus ali ne sadrže šećere što omogućava postizanje boljeg kvaliteta života, a to je uloga niskokalorijskih zaslađivača – dodaje dr Novaković.

Veličina porcije veoma je važna. (Foto: Unsplash)

Veličina porcije veoma je važna. (Foto: Unsplash)

Kontrolisanje porcija

Veliku ulogu u održavanju dobre linije ima i kontrola porcija. Jer, kada shvatimo da ne treba biti neumeren i da sve možemo da jedemo samo moramo da vodimo računa o količini, odmah ćemo osetiti boljitak. Tu se nameće pitanje, na šta najvise treba obratiti pažnju prilikom kontrole porcija?

Profesor dr Budimka Novaković izdvaja nekoliko stvari koje moraju da se znaju ukoliko se želi postići dobra kontrola porcija:

  • veličina porcije/posluženja nije ista za sve namirnice;
  • veličini porcije/posluženja najbolje se pravilno informisati kod dijetoterapeuta;
  • u kući imajte uvek posude koje su vam označene kao porcije/posluženja;
  • pri pripremi hrane i obroka uvek koristite porcije/posluženja, ne pripremajte hranu i obroke ,,po sećanju”;
  • na pakovanju prehrambenih proizvoda tražite veličinu porcije za određeni prehrambeni proizvod, a navedeni podatak treba da se nalazi u nutritivnoj deklaraciji.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Zdravlje

Šta nam osuđivanje drugih govori o nama samima?

Većina ljudi, bar u nekoj fazi života, bude izložena osudama okoline iz ovog ili onog razloga. Isto tako, često uhvatimo…

Najbolja ishrana u pretprazničnom periodu

Sa dolaskom praznika uvek se nameće pitanje ishrane, za koju bismo voleli da zadovoljava dva kriterijuma – da je ukusna,…

5 vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog, modernog života. Svaki…

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…