Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li je važno zdravlje i u dvadesetim?

AUTOR: CityMagazine 03 Mar, 2021
Da li je važno zdravlje i u dvadesetim?

Platforma Zdravo dvadesete u saradnji sa Original magazinom Novak Đoković fondacije krajem godine sprovela je anketu na temu Da li je važno zdravlje i u dvadesetim čiji je cilj bio uvid u znanje posetilaca sajta Original magazina o zdravim životnim navikama i stilovima života, kao i važnosti prevencije. U okviru ankete je obrađeno sedam oblasti koje su deo eVodiča Kako da pronađete svoju ravnotežu i održite zdravlje. Iako postoje određena znanja o prednostima zdravih životnih stilova, rezultati ankete su ipak pokazali da je mladima potrebna edukacija o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti.

Koliko mladi prepoznaju značaj mentalnog zdravlja?

Ovih dana se sve više govori o važnosti mentalnog zdravlja, a pandemija korona virusa istakla je značaj održavanja mentalne higijene. Mlade posebno pogađa trenutna situacija – sprečeni su da izađu, druže se, upoznaju nove ljude, stvaraju kontakte, a sve izuzetno utiče na njihovo raspoloženje i osećanja. Rezultati ankete pokazali su da, iako se dve trećine ispitanika izjasnilo da ume da prepozna znakove narušenog mentalnog zdravlja, čak 95% mladih volelo bi da sazna više o simptomima i tehnikama pomoću kojih se mogu ublažiti blaži oblici narušenog mentalnog zdravlja. Anketa je takođe pokazala da većina njih, 40,3%, ovakve vrste problema pokušava da reši sama, bez razgovora sa nekim od prijatelja, partnera, rođaka i slično.

A šta kažu o fizičkoj aktivnosti?

Mladi su svesni prednosti zdravog stila života, a to potvrđuje skoro 40% anketiranih koji vežbaju četiri ili više puta nedeljno, ili se bave nekom fizičkom aktivnošću. Ono što bi ih motivisalo da češće vežbaju je:

  • Višak vremena (43,4%)
  • Kratke i efikasne vežbe (35%)
  • Vežbanje zajedno sa partnerom (18,6%)

Mladi žele da unaprede kvalitet svoje ishrane

Balansirana i raznolika ishrana je ključ zdravog života kako u mladosti, tako i kasnije. Anketa je pokazala da je 56% ispitanih ocenilo kvalitet svoje ishrane kao vrlo dobar ili odličan. Sa druge strane, više od polovine mladih (55%) smatra da mogu unaprediti kvalitet svoje ishrane ukoliko postoji:

  • Dodatno vreme za pripremu zdravih obroka
  • Recepti za zdrave obroke
  • Podrška nutricioniste

Mladi pokazali i dobro znanje kada je reč o zavisnostima

Mladost je puna uspona i padova i brojnih izazova. U današnje vreme ona se suočava sa različitim vidovima zavisnosti. Ona je takođe i pravo vreme da naučimo da razlikujemo dobro od lošeg, a činjenica da veliki broj mladih zna koje posledice sa sobom nosi zavisnost je jako velika prednost.

  • 51,2% delimično poznaje simptome
  • 44,2% poznaje odlično

A kada je reč o seksualnoj aktivnosti…

Ovo je tema koja uvek najviše zainteresuje mlade tako da su pokazali dobro znanje kada je reč o metodama kontracepcije – čak 55% anketiranih je reklo da poznaje sve metode. Ohrabrujući su i podaci ankete koji pokazuju da više od polovine ispitanih vodi računa o zdravlju reproduktivnih organa, a čak 82,2% bi želelo da sazna više o prevenciji neželjenih posledica.

Najmanje znaju o…

Najmanje ili osrednje znanje mladi su pokazali kada se radi o alergijama i uticaju hormona

  • 36,4% ispitanika ne zna koji faktori utiču na hormonski disbalans.
  • 35% nije toliko upućeno u alergije, njihovu prevenciju i lečenje

U cilju prevencije i očuvanja zdravlja mladih ljudi u Srbiji, u oktobru mesecu je pokrenuta platforma Zdravo dvadesete kako bi mladim ljudima pružila kredibilan izvor informacija o važnosti prevencije hroničnih nezaraznih oboljenja uz savete eminentnih medicinskih stručnjaka i plasman savremenih zdravstvenih saveta, a sve kroz sadržaj oblikovan u skladu sa potrebama mladih. U ovom periodu života, mladi se suočavaju sa brojnim obavezama, manjkom vremena i vrlo često su izloženi stresu što sve zajedno dovodi do neuravnoteženog načina života. Projekat Zdravo dvadesete, koji je pokrenula kompanija Galenika, za cilj ima podizanje svesti o prevenciji i pružanje podrške mladima da budu odgovorni prema sebi i sopstvenom zdravlju kako bi gradili održive navike i pravili zdravije izbore.

Više o prevenciji zdravlja i usvajanju zdravih životnih navika možete saznati na dvadesete.rs, kao i na Instagram i Facebook stranicama.