Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li joga može pomoći u mršavljenju?

AUTOR: CityMagazine 29 Apr, 2020
Da li joga može pomoći u mršavljenju?

Joga je jedna zdrava navika, koja može da vam pomogne da povežete telo i duh u sebi, fokusirate se na meditaciju i opuštanje, ili povećate snagu i izdržljivost. Postoje različite vrste joge, a ona vam može pomoći i da smršate, zato što je dobra za sagorevanje kalorija.

Joga predstavlja niz fizičkih, mentalnih i spiritualnih vežbi i navika koje vas navode da se fokusirate na disanje i budete povezaniji sa sopstvenim telom. Različite vrste joge mogu poslužiti za različite krajnje ciljeve. Jedan od njih može biti i gubitak kilaže, ali to nije čudotvorno rešenje, već način za povećavanje fleksibilnosti, ojačavanja mišića i razvijanja veće pokretljivosti.

Početnici mogu da krenu sa jednim joga treningom nedeljno, dok oni koji se već bave njom mogu da odrede do tri dana za tako nešto. Možda jogom nećete sagoreti isti broj kalorija kao trčanjem ili drugim kardio vežbama, ona svakako pomaže i kod mršavljenja i kod jačanja srca. Razna istraživanja dokazala su korisne efekte u različitim kontrolnim grupama, svi su pokazali bolje sveukupno zdravlje i veći gubitak kilograma u odnosu na one koji su radili samo vežbe razgibavanja.

Ukoliko ste početnik, najbolje je potražiti pomoć od nekog stručnog, ako već ne uživo, onda nađite neki od brojnih onlajn video snimaka sa instrukcijama. Najvažnije je početi polako, a neke od poza koje možete vežbati i sami, a koje mogu pomoći u mršavljenju su sledeće tri:

Ratnik II

Foto: Georgeijevic/Getty Images

Započnite u širokom raskoraku, okrenite desno stopalo za 90 stepeni udesno, a levo 10 do 15 stepeni ulevo. Pogledajte nadesno, preko desnog srednjeg prsta, tako da vam oči idu u istom smeru kao desno stopalo. Skroz raširite ruke i savijte desno koleno tako da je tačno iznad stopala. Ponovite sve ovo i za drugu stranu tela. Ova vežba ojačava telo i povećava izdržljivost u nogama i kukovima.

Čamac

Foto: Boogich/Getty Images

Sedite na prostirku i protegnite noge ispred sebe. Savijte kolena i podignite noge sa površine tako da su vam cevanice paralelne sa podom. Izdužite ruke unapred tako da su i one paralelne sa podom, sa leve i desne strane u odnosu na noge i držite tako 30 sekudni. Ova vežba ojačava deo mišića kuka i deo trbušnih mišića.

Daska (plank)

Foto: Jenna Masoud/Getty Images

Lezite na stomak pa razdvojite noge i dignite se na nožne prste. Potom namestite ruke kao da ćete raditi sklekove, ali kada se dignete u uspravan položaj, ostanite u njemu. Stegnite mišiće, ne spuštajte se i izdržite tako 30 sekundi. Ova vežba služi ojačavanju centra (kora) i sagorevanju stomačnog sala.

Izvor: Insider

Naslovna fotografija: Unsplash