Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li žene koje imaju fakultetsku diplomu prosečno žive duže?

AUTOR: CityMagazine 22 Jul, 2021
Da li žene koje imaju fakultetsku diplomu prosečno žive duže?

Nije tajna da su preduslovi za dug život zdrava ishrana i navike, te što manji stres, međutim nedavno istraživanje sprovedeno u Barseloni pokazalo je da izvestan uticaj ima i nivo obrazovanja. Ovoga puta govorimo o damama, a čini se da one koje su se duže školovale vode više računa o svom zdravlju. Upoređujući dobijene podatke sa teritorije cele Španije, kako za žene, tako i muškarce, ispitivači iz Centra za demografske studije došli su do zaključka da su razlike mahom uslovljene stepenom obrazovanja.

Pomalo očekivano, žene koje iz razloga lične prirode nisu odlučile da idu na fakultet u proseku žive kraće, ali i u nepovoljnijim uslovima. Konkretno, stepen smrtnosti od izlečivih bolesti kod dama starosti između 30 i 49 godina viši je za 2,4 puta u odnosu na njihove vršnjakinje sa visokim stepenom stručne spreme. One se češće suočavaju sa kardiovaskularnim bolestima, saobraćajnim nezgodama, alkoholizmom i pokušajima samoubistva.

Sa druge strane, razlike su neznatne u starosnoj dobi od 50. do 74. godine, jer su visokoškolovane dame ranije iskusile pušenje cigareta i upotrebu kontraceptivnih sredstava. Pored svega što ste pročitali, fakultetski obrazovane žene i muškarci po pravilu su više upućeni i imaju svest o važnosti prevencije. Oni redovnije odlaze na kontrole, slušaju savete lekara, poznaju prirodu bolesti i spremniji su da urade šta je u njihovoj moći da ozdrave.

Izvor: Womenʼs Health España