Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako slikanje može ublažiti anksioznost?

AUTOR: CityMagazine 18 Apr, 2021
Kako slikanje može ublažiti anksioznost?

Za određenu grupu ljudi slikanje je oduvek bilo primamljivo, a ima i onih koji su tek u karantinu spoznali blagodeti četkica. Više vremena u zatvorenom i pred ekranima zbog posla, zabave i druženja nije zaustavilo želju da se doživljeno prenese na beli papir ili platno, kao vid povratka analognom životu.

Pored toga što nam može ispuniti vreme u izolaciji, slikanje se pokazalo odlično i za zdravlje, ako je verovati stručnjacima u oblasti neurologije. Na prvom mestu, razvijamo kreativnost, što dalje poboljšava kordinaciju pokreta, pažnju, pamćenje, učenje, doživljaj sebe. Osobe koje praktikuju ovu zanimaciju ili se bave slikarstvom, važe za one sa usklađene obe hemisfere, a razlog je upošljavanje različitih grupa neurona. Ukoliko želite da vam mozak bude podmlađen, sada znate u čemu možete da se oprobate. Kada smo usamljeni ili pod stresom, ovaj organ odaje znake naše mentalne slabosti.

Nije važno da li i koliko smo vešti, dokle god želimo da se upustimo u avanturu. Već nakon malo vremena primetne su pozitivne promene u raspoloženju i nivou stresa, pre svega zbog izmeštanja i uspostavljanja kontakta sa sobom. Sve što je važno u tom trenutku jesu boja, perspektiva i oblici. Samim tim, neretko postajemo ljubazniji, velikodušniji i osećajniji.

Ne treba zaboraviti ni još jedan važan aspekt, a to je mogućnost druženja, što sveukupno daje bolji rezultat. To znači da su radionice ovog tipa dobrodošle, a sa njima raste vitalnost i opseg pažnje. Postoje i studije, čiji rezultati govore ono što delom i znamo, a to je da provođenje vremena u društvu smanjuje verovatnoću za Alchajmerovu bolest i depresiju za čak 17 procenata. Sa druge strane, veće su šanse za duži životni vek.

Izvor: Harperʼs BAZAAR España

Fotografije iz naslovnog kolaža: Unsplash