Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Koliko je grickanje noktiju zaista opasno?

AUTOR: CityMagazine 16 Aug, 2019
Koliko je grickanje noktiju zaista opasno?

Onihofagija, ili grickanje noktiju, je prilično uobičajena navika, koja pogađa oko 20 do 30 procenata populacije. Iako nokti izgledaju sasvim bezopasno, mogu izazvati prodor bakterija ili gljivica u telo i krvotok, povećavajući šanse za zarazu ili prehladu.

Grickanje noktiju može izgledati kao povremena loša navika, ali isto tako može imati i dugoročne posledice, jer se ispod noktiju može nalaziti dosta bakterija poput ešerihije koli.

Najčešći patogeni koji vrebaju pod našim noktima su Staphilococcus, Strep i Coryneform bakterije, koje mogu ući u telo kroz pore u našoj koži ili putem gutanja nakon grickanja noktiju.

Grickanje noktiju može dovesti do prehlade ili gripa

Više od 200 virusa lebdi u vazduhu u svakom trenutku. Iako rizični faktori za dobijanje jednog od njih uključuju oslabljeni imunološki sistem, odnosno kontakt sa drugom zaraženom osobom, ipak možete značajno smanjiti šanse za dobijanje virusa tako što ćete ruke držati dalje od svojih usta. Virusi koji uzrokuju grip takođe „ cvetaju“ na vašoj koži pa bi iz tog razloga trebalo da često perete ruke sapunom i vodom (ili primenite dezinfekciju ruku na bazi alkohola).

Ispod noktiju se nalazi veliki broj nevidljivih bakterija

Ispod noktiju se nalazi veliki broj nevidljivih bakterija

Grickanje noktiju takođe šteti zubima

Grickanje noktiju takođe može oštetiti zube i desni. Akademija za opštu stomatologiju je otkrila da grickanje noktiju može dovesti do pucanja i izlizanosti zuba kao i do upale desni i oštećenja tkiva desni.

I vaši prsti su podložni infekcijama

Naravno, grickanje noktiju može preneti bakterije iz vaših ruku u usta, ali ako zagrizete nokte do tačke gde se spajaju sa prstima i pojave se pukotine, mogu nastati ozbiljni problemi.