Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolja hrana i pića za lečenje mamurluka

AUTOR: CityMagazine 12 May, 2020
Najbolja hrana i pića za lečenje mamurluka

Bilo da su u pitanju srećne i tužne okolnosti, svima se može desiti da ponekad preteraju sa pićem. Koliko god da je zabavno uveče, ujutru stiže na naplatu u vidu glavobolje, mučnine i malaksalosti, zbog čega se to ne preporučuje nikome.

Ali ako se to ipak desi, ne treba očajavati, već naučiti važnu lekciju iz toga i ne ponavljati iste greške. Ujutru vam verovatno neće biti ni do čega i želećete da se što pre osećate bolje, a dobra vest je da postoje hrana i piće koji vam u tome mogu pomoći. Svaki organizam je drugačiji i ne reaguje isto, ali u nastavku pročitajte neke preporuke koje obično deluju kod većine ljudi.

Špargla

Iz dana u dan, otkrivaju se nova pozitivna svojstva špargle, a ona može da bude korisna i kod lečenja glavobolje od mamurluka. To je zbog toga što sadrži supstance koje pomažu u razgrađivanju alkohola i tako omogućavaju da toksini brže izađu iz vašeg organizma. Skuvajte ih na pari i pojedite nekoliko komada.

Đumbir

Već je poznato da je đumbir višestruko koristan, a naročito protiv mučnine. Kada je u pitanju mamurluk, treba vam svež pre nego đumbir u prahu. Možda vam neće baš zvučati privlačno da ga gricnete u sirovom obliku, zato možete i da ga narendate u toplu vodu, čaj ili čak naceđeno voće. Voće je inače odlično zbog vlakana i prirodne fruktoze koji pomažu u razlaganju alkohola i vraćaju izgubljene vitamine i minerale.

Voda sa limunom

Nedostatak vode je obično među vodećim uzrocima mamurluka, a svu tu vodu treba nekako nadoknatiti u organizmu. Najbolje je da u času vode nacedite sok od pola limuna, ili nasečete neku krišku i ubacite unutra. Ako želite, napravite pravu limunadu dodavanjem i meda, koji takođe zbog fruktoze ima pozitivan efekat na organizam.

Sok od paradajza

Jedna čaša soka od paradajza može da vam dosta pomogne u oporavku. Istraživanja su pokazala da on pomaže radu jetre i da vitamini i antioksidansi vraćaju potrebne sastojke organizmu. Naravno, ukoliko ste pili Bladi Meri veče pre toga, ovo možda i nije najbolja ideja.

Jaja

Ovo verovatno već znate, pošto su jaja mnogima omiljena hrana nakon konzumiranja alkohola. Možete ih spremiti na koji god način vam se trenutno jedu, pozitivni efekat će biti isti. Ono što vam tu pomaže nije mast, već aminokiselina cistein koju ona sadrže, a koja razgrađuje acetaldehid, odgovoran za mamuluke.

Čili papričica

Za razliku od prethodnih predloga, koji pomažu u razgrađivanju alkohola u organizmu, ovaj pomaže u njegovom izbacivanju kroz znoj. Ljuta papričita i ljuta hrana uopšte pomoći će vam da kroz znoj izbacite toksine koji izazivaju mamurluk, a pored toga će vas terati da pijete dosta vode, koja vam je svakako neophodna.

Kafa

Kafa je dobra zato što kofein širi krvne sudove, a to spušta pritisak i smanjuje glavobolju. Ujedno vam poboljšava moždane funkcije jer „čisti“ glavu i pomaže u koncentraciji. Za one koji nisu ljubitelji, preporuka je zeleni čaj, koji ima antioksidante. U njega možete dodati i malo ruzmarina ili lavande, koji umiruju stomak.

Izvor: Men’s Journal

Fotografije: Pexels

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Zdravlje

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

5 načina da se oslobodite potrebe za poređenjem sa drugima

Uvek možemo pronaći nekog kome bolje ide u životu nego nama, ko je bogatiji i bolje izgleda od nas. Postavlja…