Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Naučnici su otkrili način da obnove zube za samo dva meseca

AUTOR: CityMagazine 27 May, 2019
Naučnici su otkrili način da obnove zube za samo dva meseca

Kada ste odrasla osoba, zvuči zastrašujuće da samo i pomislite da biste mogli da izgubite zube, ali to je situacija sa kojom se mnogi ljudi suočavaju.

Više od četvrtine odraslih osoba izgubi sve svoje zube do 74. godine. Iako im stomatološki implanti mogu pomoći, oni mogu biti zaista neugodni, pogotovo zato što se ne prilagođavaju ustima. Međutim, nova tehnika može pomoći ljudima da obnove svoje zube za samo 9 nedelja koristeći matične ćelije.

Istraživači iz medicinskog centra Univerziteta Kolumbija u Njujorku nadaju se da mogu dobiti pacijentove matične ćelije kako bi uzgajali anatomski ispravan zub. Pored toga, nov zub će, zapravo, rasti u udubljenju vilice osobe, čak će i dopustiti da se stopi sa okolnim tkivom desni. Već je i dokazana sposobnost zuba da tako rastu, mada još uvek ne kod ljudi.

Da li će ovaj zahvat zaživeti, ostaje da vidimo

Da li će ovaj zahvat zaživeti, ostaje da vidimo

Naime, istraživači su sproveli eksperiment koristeći 22 pacova. Nakon što su faktori rasta implantirani u usta pacova, novi koštani materijal regenerisan je i integrisan u roku od 9 nedelja. Prema istraživačima, ovo je prvi put da se strukture koje su slične zubima regenerišu u živom organizmu.

Ako se ovaj tretman pokaže uspešnim kod ljudi, može postojati niz pogodnosti koje dolaze zajedno sa novom procedurom. Pošto se zub uzgaja u udubljenju gde će i ostati, takođe nema potrebe za žetvom spoljašnjih matičnih ćelija ili stvaranjem spoljašnjeg okruženja za zub dok raste. Zbog toga se istraživači nadaju da će to biti isplativije rešenje za pacijente koji ne mogu priuštiti zubne implantate. Pored toga, pošto zub raste odmah u ustima, verovatno će biti manje vremena za oporavak i manje je verovatno da će zubi propasti.

Za sada, međutim, zubni implantati su najbliže što može pomoći ljudima da zamene izgubljene zube. Nažalost, implantati mogu biti bolni, zahtevaju dug proces isceljenja i često se ne prilagođavaju starenju usta. S tim u vezi, ova nova alternativa bi uskoro mogla postati stvarnost. Univerzitet Kolumbija podneo je patentne prijave za ovu novu tehnologiju i već traži načine da taj proces učini komercijalno dostupnim.