Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Nauka je otkrila zašto se gojimo kada smo besni

AUTOR: CityMagazine 16 Jul, 2019
Nauka je otkrila zašto se gojimo kada smo besni

Bes je mnogo više od lošeg raspoloženja i burne reakcije. Zvanično postoji tri vrste besa: pasivni, agresivni i asertivni. Svaki od njih ima svoje specifične manifestacije kao što su preterano rizično ponašanje, samokritičnost, pretnje drugima itd. To nam govori da bes nije toliko jednostavan koliko se čini i da njegove posledice mogu da budu mnogo gore od jedne svađe i upropašćene večeri. Šta biste tek rekli kada bismo vam otkrili da se zbog preteranog besa možete i ugojiti?

Naučno je dokazano da bes ne izaziva samo promene u našem emotivnom stanju, već i u hemijskim procesima u našem telu. Kada smo besni, u našem organizmu se luči adrenalin. To čini da budemo spremni na sve, ali isto tako izaziva stres.

Budući da krv rapidno dospeva iz naših unutrašnjih organa u mišiće, mi nismo u stanju da osetimo glad, ali je takav efekat samo kratkotrajan. Nakon što se nivo adrenalina spusti, osećamo potrebu da nadoknadimo izgubljenu energiju što dovodi do želje za hranom. U takvim situacijama, međutim, mi smo i dalje pod stresom pa uglavnom biramo hranu koja će nam pružiti brzo zadovoljstvo, ali nije nužno najbolja za nas, a često se i prejedemo.

Veoma je bitno pronaći način da se iskontrolišemo u ovakvim situacijama. Poželjno je da nam je kuća puna zdravijih namirnica, a da brzu hranu isključivo jedemo kad smo napolju. Tako nećemo doći u situaciju da nakon svađe sa partnerom ili članovima porodice (a to su najčešće svađe) preteramo u unosu nezdravih namirnica koje će svakako u dugom roku pogoršati i naše fizičko i mentalno zdravlje.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Zdravlje

Šta nam osuđivanje drugih govori o nama samima?

Većina ljudi, bar u nekoj fazi života, bude izložena osudama okoline iz ovog ili onog razloga. Isto tako, često uhvatimo…

Najbolja ishrana u pretprazničnom periodu

Sa dolaskom praznika uvek se nameće pitanje ishrane, za koju bismo voleli da zadovoljava dva kriterijuma – da je ukusna,…

5 vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog, modernog života. Svaki…

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…